Ивайловград

Гласът на Ивайловград

75 години от откриването на паметника на връх Черни рид
В навечерието на 100 г. от Балканската война, трябва  да отбележим и 75 г. от освещаването на паметника на в. „Черни рид“.

Паметника на в. „Черни рид“, който е най-величественият такъв изграден в община Ивайловград. Много от младите хора живеещи в общината са го виждали само от прозореца на колата минавайки покрай с. Черни рид и дори не знаят неговото значение. Същият е изграден със средства събирани от инициативен комитет, като вероятно няма семейство от тогавашната Ивайловградска околия, което да не е дало от залъка си за изграждането на този монумент. Загиналите герои за обединена майка България и жителите дарили и изградили този паметник заслужават нашата вечна признателност.

Паметникът е открит на 21 юни 1937 година  (пет дни след рождението на Симеон Сакскобургготски княз Търновски). Проекта е на младия архитект Св. Сотиров от София, които по това време е работил в нашата околия и дарил безвъзмездно труда си за каузата. Строежа е изпълнен под ръководството на председателя на строителния комитет подполковник Велизаров, който е организирал и събирането на помощи за строежа. На церемонията са присъствали много гости. Официалното откриване на монумента е извършено от делегирания от Военното министерство полковник Даскалов командир на 8 ППГ. Отслужена е панахида от 10 свещеници, а подполковник Дамян Илиев е изнесъл реч, ето част от нея:

„В знак на признателност и почит от името на храбрата българска войска, поднасям венец от живи цветя Вам герои скъпи. Родната войска тачи вашата памет и помни завета ваш. Тя расте, работи и стяга свойте редове, и е готова да се понесе като хала по примера ваш, за да догони вашето победно ура!“

В наши дни, най-малкото което можем да направим е, минавайки покрай Черни рид да се отбиваме и почетем героите с едно цвете или минута мълчание. Родолюбиви граждани със собствени средства са поръчали табелите поставени на кръстовището към селото, така че вече нямаме и оправдание, че не знаем от къде се минава!

……………..

ПОКЛОН

 

(информацията е взаимствана от ивайловградския вестник „Беломорец“ година 1, брой 5, 26 юни 1937 г. издател Иван Р. Терзиев)

 
3 Comments

Add a Comment
 1. ………най-величественият !
  ………да не е дало от залъка си !
  ………обединена майка България !
  ………нашата вечна признателност. !
  ………дарил безвъзмездно труга си за каузата !
  ………панахида от 10 свещеници !
  ………венец от живи цветя Вам герои скъпи !
  ………почетем героите !
  ПОКЛОН
  p.s само на мен ли ми тупа учестено сърцето

  1. Героите ще бъдат почетени подобаващо, но не от властта, а от признателните българи, чиито деди са дали от залъга си, за да го има днес този величествен паметник… Днешната власт има други приоритети- не история и култура, а строене на магистрали- асфалт, който ББ сам ще си ядеееееееееееее….

 2. Има ли някой информация дали има в с. белополяне иили околните гробище на войниците загинали през балканската война.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ивайловград © 2015 Frontier Theme