Пътят на сиренето тръгва от Пелевун

пътят на сиренето, пелевун, село пелевун, сиренеТуристическата атракция “Пътят на сиренето” ще бъде официално открита в Пелевун.

Събитието ще се състои на 18 септември 2012 г. в овцефермата на семейство Хускови в с. Пелевун, Община Ивайловград (Източните Родопи). Туристи и посетители ще могат да наблюдават как се доят овце, как се подквасква млякото и се прави сирене, ще могат да опитат вкусните домашни кисело мляко, масло и сирене на Хускови. На официалното откриване на атракцията “Пътят на сиренето” са очаквани кметът на Ивайловград Диана Овчарова, ръководителят на българско-холандския проект “Новото тракийско злато” (НТЗ) Франк Зандеринк, фермери и собственици на къщи за гости от мрежата на “Новото тракийско злато” в Източните Родопи.

Собственикът на овцефермата Мирослав Хусков е част от мрежата на “Новото тракийско злато”. Проектът го подкрепя с обучение и финансиране.

Атракцията “Пътят на сиренето” е разработена и финансирана по проекта “Новото тракийско злато” в периода ноември 2011 г.-август 2012 г. Чрез демонстрация на традиционни земеделски техники и дегустация на домашно приготвени продукти се цели да се привлекат повече посетители, които да оставят приходи в местната икономика, подобрявайки жизнения стандарт на местното население.

Семейство Хускови са одобрени за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, с което ще ремонтират и обзаведат къща за гости в Пелевун. Овцефермата им е отворена за посетители и туристи, които могат да опитат и на място да си купят домашни мляко, сирене и масло.

Хускови имат стадо от 280 овце-майки, които гледат от 2004 година. Миналата година Мирослав Хусков спечели спечели конкурс, обявен от “Зелени Балкани” с финансовата подкрепа на германската фондация EURONATUR за подпомагане на земеделци и животновъди, развиващи дейността си в райони с високо биологично разнообразие като защитените зони от НАТУРА 2000 и “Зелен Пояс”.

Село Пелевун е сгушено между последните ридове на Източните Родопи, в подножието на връх “Св. Илия”, наричан от местните “Бърчинката”. То е второто по големина село в община Ивайловград. В местността Чаирите на около 2 км северно от селото е открит най-дългият до сега известен тракийски долмен в Родопите, който се отличава с уникалния си архитектурен план. На няколко километра от селото се намират останките от средновековната мраморна крепост “Лютица” и прочутата с мозайките си римска вила Армира. Наблизо е защитената местност “Меандрите на Бяла река”. На няколко километра от селото е изградена площадка за подхранване на черен лешояд, който е застрашен от изчезване вид. В района на близкото село Костилково има стадо каракачански коне, създадено по проекта “Новото тракийско злато”.

Основният поминък на местното население е селското стопанство, предимно животновъдство и тютюнопроизводство. Традиционно се отглежда и сусам, от който се произвежда сусамов тахан. Няколко местни фермери от Пелевун, сред които са и сем. Хускови, по примера на други две източнородопски села – Горно поле и Рабово, правят първи стъпки в съчетанието на земеделие със селски туризъм.

(C) Plovdiv24.bg | Източник:http://news.plovdiv24.bg/380087.html#ixzz26QeYNgIF

2 Comments

Add a Comment
 1. Браво и успех в начинанието

 2. До Мирослав Хусков!
  Мирославе, поздравявам те за прекрасната Идея…!
  Можеш ли да правиш „Мяхово сирене”…???
  Много пъти са ме питали за ивайловградското Мяхово сирене!
  Ако можеш – отговори ми ! Има голям пазар!
  Още веднъж – ПОЗДРАВЛЕНИЯ !!!
  Един Българин – 24/9/12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.