Източване на виното от джибрите

Източването на виното от джибрите е много важен етап от производството на добро домашно вино. То се извършва в различен момент в зависимост от поставените цели! Сигурно сте чували какви ли не методи от рода на “Източвам го при първи сняг”, първи студ, каквото и да значи студ, преди Коледа и т.н. Да, има някой хора, които обичат горчиво вино, по примера от песента на Веселин Маринов “Горчиво вино”, но такива са рядкост. И това, че истинското вино било горчиво е пълна глупост. Кой обича да пие нещо горчиво с някое страхотно мезе? Или да го сервира на гостите си? Та ако не сте от тези хора, отделяйте виното от джибрите по-рано, за да е по-пивко и меко на вкус!

Нормално, за млади домашни вина е да не се държат повече от 8-10 дни в джибрите. За това време, ако няма проблеми с ферментацията, виното е готово за отделяне от джибрите в чисти съдове, където тя да продължи. По този начин ще имате пивко вино, което не е станало толкова горчиво, че да е трудно за пиене.

По-долу сме предоставили информация, чрез която всеки да може ясно да определи кога да отдели младото вино от джибрите. Източването/отделянето на виното се определя лесно на база захарност/относителна плътност! За тези от вас, които имат по-качествени захаромери, може да се водите по плътността на ширата, а тези със захаромерите, които показва ориентировъчна захарност по нея

  • от 1,050 до 1,030 относителна плътност, или от 12,5 до 7,5 захарност
  • от 1,040 до 1,020 относителна плътност, или от 12,5 до 7,5 захарност
  • от 1,030 до 1,010 относителна плътност, или от 12,5 до 7,5 захарност
  • от 1,020 до 1,000 относителна плътност, или от 12,5 до 7,5 захарност
  • около и под 1,000 относителна плътност – само за специални, или колекционерски вина!

Тук може да намерите по-подброна информация за това, кога е времето за източване на виното от джибрите.