Търг за имоти в Ивайловград

Общината в Ивайловград обявява търг за продажба на няколко УПИ. По-големите от тях са отредени за изграждане на фотоволтаични централи. За тези, които не знаят това са площи, на които са разположени слънчеви батерии.

Електроенергията произвеждана от фотоволтаични централи задължително бива изкупувана от Електроразпределителните дружества, като те се задължават по закон да изкупуват поне 25 години като нямат право да намалят изкупната цена. Произвежданото електричество с фотоволтаици, т.е. от слънцето се изкупува на цени:

– При централи с инсталирана мощност до 5кВт – 782 лв./МВтч. (78 стотинки без ДДС за Киловат/Час)

– При централи с инсталирана мощност над 5кВт – 718 лв./МВтч. (72 стотинки без ДДС за Киловат/Час)

Много ми е интересно защо пак от община Ивайловград не са написали точно кои са имотите ами са дали само някакви номерца, все едно всеки е длъжен да знае точно на какво отговарят тези цифрички. Ама те си знаят. Интересното в цялата история е, че някой явно има планове да построи фотоволтаична централа в Ивайловград, като може би ще кандидатства по примерно Мярка 312 или друга подобна програма за финансиране от Европейския съюз.

Само се чудя дали самата община Ивайловград ще кандидатства по някой подобен проект. Щом като са запознати с фотоволтаичните централи, трябва да знаят че се отпуска до 100% финансиране при проекти от общини като нашата. Аз си мисля че с малко усилия 25 години сигурни приходи за общината в Ивайловград ще е добре, ама кой знае. Дано някой се е сетил да го направи.

Прикачил съм ви някой друг документ ако се интересуватe:

Решение на ДКЕВР

Наредба за алтернативни енергийни източници

Мярка 312

2 thoughts on “Търг за имоти в Ивайловград”

  1. И ко начи в Ивайловград ще правят слънчеви централи да произвеждат ток 🙂 Интересна работа. И казваш става тая далавера. Тока били длъжни да го изкупуват. Интересно ми е дъли ще е някой от Ивайловград или….

    Reply
  2. Кога и къде ще се проведе??? Или пак кмета си прави неговите далавери без да се интересува за просперитета на общината и района като цяло!!!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.