Отварят границата в Ивайловград

Границата в Ивайловград с Гърция трябва да бъде отворена тази есен. Гърците не предприемат нищо!

Тази есен трябва бъде отворена границата с Гърция в Ивайловград. Трябва да са готови сградите, комуникациите и съоръженията на Граничния контролно-пропускателен пункт Ивайловград -Кипринос, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие инж.Димчо Михалевски.

Ще бъдат направени навес и монтирани контейнерен тип помещения, където ще се настанят служителите на гранична полиция и на “Пътни такси и разрешителни”. Всичко ще е сглобяемо, за да може да се демонтира, когато страната влезе в Шенген. Митница няма да има, тъй като границата между България и Гърция е вътрешна и митнически контрол върху стоките не се извършва.

Изграждането ще започне през юни, след като бъде определен изпълнителят на строително-монтажните работи. Открита е процедурата за обособяване на съпътстваща инфраструктура. Към момента на мястото има само един фургон на Гранична полиция и беседка. До самият пункт, който е близо до граничното село Славеево, ще бъдат прокарани ток, телефон, интернет, а също и водопровод и канализация.

В отсечката пред пункта пътното платно ще бъде разширено на четири ленти. Ще бъде оформена площадка , където ще бъдат разположени павилионите. За изграждането и оформянето на пункта са заделени около 3 000 000 лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Пунктът ще се обслужва както българската, така и гръцката гранични служби.

От гръцка страна все още не се предприема нищо за изграждането на асфалтов път от Кипринос до границата. От българска страна от село Славеево до самата граница има изграден чисто нов асфалтов път, а както всички видяха на Великден и на празника на Ивайловград път до Кипринос има, но е черен, кален и през нивите. Спогодба между министерствата на двете страни има още от няколко години, но явно съседите не изгарят от желание да се отвори границата.

3 thoughts on “Отварят границата в Ивайловград”

  1. тая граница няма да я отворят скоро те викаха преди ште я отворят ама не е отвориха оште далго време няма да я отворят

    Reply
  2. ….колкото и да се натиска България, Гърция просто нямат желание 😀

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.