Вятърен парк – Ивайловград ще бъде изграден до края на 2010

Вятърен парк Ивайловград ще бъде изграден до края на 2010В землищата на ивайловградските села Попско и Пашкул ще бъде изграден “Вятърен парк – Ивайловград“. Проектът цели изграждане на ветроенергиен парк. Паркът ще разполага с 16 ветрогенератора.

Всеки от ветрогенераторите ще бъде с мощност 3 MW или обща номинална мощност за целия вятърен парк от 48 MW. Очаква се годишното производство на електроенергия от “Вятърен парк – Ивайловград” да бъде около 85 000 MWh.

Проектът ще се реализира от ВЕЦ Попско ЕООД. В проекта ще бъдат инвестирани около 30 милиона евро. Планира се той да завърши в края на следващата година. По време на изграждането на “Вятърен парк – Ивайловград” ще се открият над 50 работни места. Предвижда се постоянните работни места след изграждането на парка да осигурят работа на 14 души от Ивайловградска Община. Строителството вятърния парк ще започне началото на следващата година.

Очакваните приходи от Вятърен парк – Ивайловград” са около 15 милиона лева, като приходите от данъци ще остават за община Ивайловград. Това е добре за малка община като нашата. С тези пари може да се направт доста неща за града.

За тези, които не знаят, от гръцката страна по склоновете на Родопите има няколко стотин подобни перки, произвеждащи електроенергия. Не знам защо от българската са решили да направят “Вятърен парк – Ивайловград” на по-ниско, а не към Коджаеле. Явно са сметнали, че там вятърът е почти същия и самото изграждане и поддръжката ще са по-лесни.

5 thoughts on “Вятърен парк – Ивайловград ще бъде изграден до края на 2010”

 1. Ще я произвежда тази енергия, ако вятъра духа поне с 16м/с, иначе няма ефект. Само ми е интересно дали са направили необходимото обследване за което е необходимо да се мери скоростта и посоката на вятъра поне една година и то на височина 90м над повърхността. Май-май пак си правят сметките без кръчмар и само пускат кьор-фишеци!!!

  Reply
 2. Е Ице ти пък от къде знаеш понеже аз четох и тия май доста усилено се занимават с подобни неща пък и в това има доста хляб не вярвам да е като програмите дето взимаш и бягаш. А и много ще се радвам ако стане понеже ще е добре за ИВайловград

  Reply
 3. Да речем че поназнайвам някои неща!!! Наистина няма да е лошо да се направи нещо такова и нашия край, но ако взема да ти разправям за какви спънки става въпрос и то не само на местно, а и на правителствено ниво направо ще ти се отще да слушаш. Правителството се мотка, създава спънки и чака да мине 2015г.

  Reply
  • Всичките тия са били одобрени единодушно на общински съвет май месец, тая година 😉

   ІV.1. Одобряване на ПУП-ПП за обект: “Външно електрозахранване – кабел 20kV” за фотоволтаична централа в П. И. 034017, местност ”Белите камъни”, землище Ивайловград”.
   Докл.:Ст. Танев – Кмет на община Ивайловград

   ІV.2. Одобряване на ПУП-ПЗ за поземлен имот № 055005, землище с. Попско, ЕКАТТЕ 57769, общ. Ивайловград, обл. Хасковска, за площадка за изграждане на ветрогенератори.
   Докл.: Ст. Танев – Кмет на община Ивайловград
   ІV.3. Одобряване на ПУП-ПЗ за поземлен имот № 053020, землище с. Попско, ЕКАТТЕ 57769, общ. Ивайловград, обл. Хасковска, за площадка за изграждане на ветрогенератори.
   Докл.: Ст. Танев – Кмет на община Ивайловград
   ІV.4. Одобряване на ПУП-ПЗ за поземлен имот № 053023, землище с. Попско, ЕКАТТЕ 57769, общ. Ивайловград, обл. Хасковска, за площадка за изграждане на ветрогенератори.
   Докл.: Ст. Танев – Кмет на община Ивайловград

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.