Отвориха параклис в Драбишна на Илинден

параклис, драбишнаДнес официално откриха параклисът “Св. Пророк Илия” край село Драбишна. Той е изграден на мястото на старият манастир,който се намира откъм страната на заставата, отвъд реката.

За основи на новия параклис са използвали старите такива на предишния манастирски параклис и може би за това стените му не са прави като по конец, но пък, местните хора казаха, че бил направен така, както си е бил навремето и това ги радвало. Важното е, че са се събрали средства намерили са се хора, които да се заемат с работата.
И днес много хора, включително и аз, се качиха да запалят свещ, да хапнат от курбана за здраве и да се повеселят заедно, почитайки по този начин и Пророк Илия.
Проведе се традиционният за този ден, търг на различни дарове, оставени в параклиса. Лично аз бях чувала за тази традиция, но за пръв път присъствах на провеждането и и ми беше много любопитно. Настроение не липсваше, дори организаторите споделиха, че не са очаквали да има толкова много хора. С музика и песни ни забавляваха Любо Кьорев и дъщеря му Елица. И понеже става въпрос за село Драбишна все пак, не може да мине без традиционното за там драбишенско хоро. Много се изкефих като видях как една държелива баба и едно поколение по-млад от нея мъж поведоха хорото.
Какво да ви кажа, народа е жаден за такива събития, където да отпусне душата и да се позабавлява. Много хубаво, че се събраха така и събора на Хухла и днешното откриваме на драбишенския параклис, а и събора другата седмица в Орешино.

Публикувано от baki buki във форума
Темата за откриването на параклиса във форума

Снимки от откриването на параклиса “Св. Пророк Илия”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.