Писмо до кмета на Община Ивайловград.

untitled1Преди малко изпратих това писмо до кмета на Община Ивайловград господин Стефан Танев:

Уважаеми господин кмете,

Казвам се Станислав и съм един от  администраторите  на сайта www.ivailovgrad.com (PLUTON).Позволявам си да Ви пиша от името на екипа и потребителите на нашия сайт по повод разразилата се дискусия във връзка със вандалското отношение на хора от Ивайловгард (темите в сайта “Вандализмът в Ивайловград” и “Красотите на Ивайловград – Дупката”, както и във форума).

Та след множество спорове, всички се обединихме около една идея – Да се организира населението на града за почистване на общите площи. Според нас това е нужно поради много причини и някои от тях са – Предстои отваряне на границата с Гърция и през града ще минават немалко чужденци (не само гърци); Града все повече и повече се утвърждава, като туристическа дестинация; и т.н. и т.н.

Разбира се, не ни разбирайте в смисъл, че се опитваме да Ви се бъркаме в работата. Вие сте вече трети мандат на чело на тази община и сигурно по-добре от всеки познава слабите и силните страни на града и това е една от причините, поради която Ви пиша това писмо. Хората Ви гласуват доверие вече толкова време и ние сме далеч от мисълта, да Ви обвиняваме в това, че не си вършите работата, както трябва. Всички се надяваме на една адекватна ответна реакция от Ваша страна, за организирането и изпълнението на тази идея, както и избирането на дата на осъществяването й. Например, подходящо време е малко след преминаването на традиционния панаир, по време на който града се посещава от повечко външни хора, които не ги интересува чистотата на улиците и градинките.

Града ни е малък, пълен с трудолюбиви и интелигентни хора, на които не им трябва много навиване за да се организират и да обърнат сериозно внимание на чистотата на града, поне за един ден в годината. Едва ли ще коства много на хората да излязат за 2-3 часа за да почистят нещо наоколо. Някои могат да изметат пред портите си, заведенията си или около някой контейнер, други да отидат на Дупката и да съберат следите от вандалите, трети да се сетят най-сетне да изхвърлят някоя стара кола, която седи на място с години и вече не прилича точно на автомобил, и т.н., както казах Вие знаете по-добре от нас, какво трябва да се направи.

Разбира се ще са нужни малко средства и труд от страна на общината, но със сигурност няма да са повече отколкото настроението и сплотяването на хората.

Да, естествено, че след това трябва да се поддържа всичко това. Една къща за да е красива целогодишно има нужда от измиване на прозорците, боядисване, позакърпване конякога отвън и позабърсване на прахта отвътре, но ако се остави без това, един ден ще се срути.

Благодаря Ви!

С дълбоко уважение:  Станислав


20 thoughts on “Писмо до кмета на Община Ивайловград.”

 1. @PLUTON Поздравявам те за инициативата! Мисля излишно е да казвам, че заставам изцяло зад нея.
  Няма ли да е адекватно от наша страна да се подготвят и разпространят материали и информация за това начинание? Според мен е нужна широка разгласа и реклама в която да се подчертае, че това е инициатива на граждани на града, а не административна – спусната от горе. Да се обяснят мотивите, да се запознаят със снимките и мненията от форума и сайта. Познавам един-двама съветника, ще поговоря и с тях за да се задвижат нещата на официално ниво.

  Reply
 2. Getoff Този път направо ми прочете мислите, признавам си. Разбира се, че точно това, което казваш, трябва да се направи. Просто исках да видя дали някой от общината ще прояви и най-малкия интерес, за да пристъпим към следващи действия и ние. Все пак общината е домакин и поне трябва да знае, че ще и чистим къщичката.

  Reply
 3. Абе аз лично за улиците не съм навит (за тях си има общински работници които се грижат), но за Дупката и други подобни места ме пишете. Не са нужни десетки хора за да се оправи Дупката а можем да се съберем 4 5 човека и да свършим някоя работа. Добре ще е да срещнем подкрепа от страна на общината изразена в някоя кутия лак за пейките и беседките, някоя чедка, торби за отпадъците и ако може превозно средство за транспортирането им ако не се ще намерим нещичко :>

  Reply
 4. TiL – знаех си, че някой ще го каже това и съм съгласен до някъде, но пък за няколко часа в годината никой няма да се изсипе!

  Reply
 5. Лошо няма. Града вярно трябва да се чисти от общината. Също така преди години имаше май всяка пролет почистване около блоковете и къщите от хората, които живеят в тях. А за дупката вярно може да я почистим и 5-6 човека 🙂 Пък торбите с боклука с БМВ-то ще ги извозим 🙂 Даже мога аз да взема част от напитките (студена бира) 😉

  Reply
 6. А някой скоро поглеждал ли е вътре в Дупката какво става. СМЕТИЩЕТО НА ПЕЩЕРНЯЦИТЕ! Аз се навивам да изчистя вътре.

  Reply
 7. А ако може да попитам това горе доло кога ще е ? Защото аз за гроздобера ще си ходя в Ивайловград и ако е по това време ме пишете и мен. Само трябва да кажете някаква точна дата, за да знам дали точно тогава ще съм там. Дори да не е организирано от кмета и общината не ми пречи да отида за няколко часа да събера някое друго боклуче. И една молба към хората, които си живеят в Ивайловград и правят тия свинщини – Моля ви почиствайте си след като се събирате там ( и не само там ), ако не го правите заради самите вас поне го направете заради вашите деца или бъдещите такива!

  Reply
 8. admin ако трябва ще помагам с голфа. Ти като вземеш охладените напитки за нас какво остава да вземем?
  Pluton вярно вътре е ЛЕШ!

  Reply
 9. Понеже виждам, че има доста желаещи да почистват на Дупката, сред които съм и аз, и понеже се говори за публична разгласа, което е повече от задължително, не е нужно всеки път да са едни и същи хората и да става само веднъж годишно (сигурно ще е нужно по-често). Може да се организираме така, че да се редуваме. Като гледам, 90 % от мненията до тук, са писани от хора, които не са постоянно в града. Незнам до колко би се възприела идеята, но по мое мнение би било добре и от гледна точка на това всеки да е полезен, а не само едни и същи хора да се ангажират.

  Reply
 10. bski buki – 1. Дай да го направим веднъж годишно, пък за повече да мислим после.
  2. Кои е казал, да са едни и същи хората, но и ако се замислим повече ще стигнем до извода, че тези които не сме постоянно в града не цапаме не цапаме и 10% отколкото тези, които са там.
  3. Ако ми дадеш един, които си е оставил боклуците на Дупката (например), ще те почерпя.

  Reply
 11. Изобщо според мен не трябва да става дума за постоянно почистване на определени местности в общината .. За мен идеята е да се сплоти обществото за една хубава кауза ,да осъзнаят хората ,че ако не се грижат сами за себе си .. никой няма да го прави .И съм сигурна ,че никой от тук не го прави ,за да ми е на мен добре… всеки го прави за себе си … а заедно го правим за всички .. Целта трябва да е хората, които си изхвърял боклуците там .. след като това мироприятие се случи, да се сетя за него и ако малко то им погъделичка моралните ценности (ако имат такива) да си ги съберат . В крайна сметка не са толкова много ,че да се извозват с 3 бмв-та и 4-ри голфа 🙂 ако 1-2 от тези които са цапали и мацали осъзнаят истинския смисъл .. боклуците следващия път ще се извозват с полски фиат (в най-лошия случай) 🙂

  Reply
 12. Определено споделям мнението на baki buki. Веднъж годишно, не че няма смисъл, а ще е крайно недостатъчно, защото като се изчисти примерно в края на септември няма никаква гаранция, че след една седмица няма да се качи някой горе и пак да направи същата мизерия. И какво, ще се чака да стане пак септемри, за да се почисти ли ? Просто според мен ако се прави нещо да се прави като хората. Не да кажем ” Ето вижте ние чистихме! ” и след една-две седмици ефекта от това чистене да не се вижда. Е нямам и предвид всяка седмица да се чисти, но веднъж на месец-два (според зависи дали някой хора започнат да се осъзнават)

  Reply
 13. Абе ние да отидем първия път пък после ще му мислим кога да чистим пак. Вече съм надъхал 4 човека + мен :>

  Reply
 14. Tita – Все още нямам отговор, но се надявам все пак да ми кават поне “Маината ти!”, че да съм сигурен, че са го прочели поне!

  Missing – помисли малко, всекидневното почиствяане, чия работа е?! Ако наистина се съберем поне веднъж в годината за почистване, даже мисля, че е много.

  Идеята да ДОпочистм това, което не е успяла, общината през годината, а не да и вършим работа. За останалото си плащаме данъците, все пак!!!

  Reply
 15. PLUTON – Много изписах по тая тема. Никъде обаче не съм споменавала, че е наше задължение да ходим и да чистим. Наше задължение е да опазваме околната среда! И въпреки, че задължението за почистване е на общината аз не виждам да е почистено. Затова след като някой не си върши работата е нормално някой друг да му я свърши ( всъщност е НЕнормално обаче така стоят нещата в България ) С едно почистване и след това да се бием в гърдите, че сме го направили ЕДИН път нищо няма да се промени.

  Reply
 16. Ние май си пишем тук с едни и същи мисли в главата, ама с различно изражение. Като се съберем ще обсъдим нещата на място.
  ДАНО!!!

  Reply
 17. Zdraveite,
  Izvinqvam se za latinicata, no nqmam bg v momenta.
  Hubavo pravite, che se organizirate taka za rodniq grad, dori mnogo hubavo. Lichnata zaangajiranost za neshto rodno me kara da se chuvstvam dobre, znaeiki, che vse oshte na nqkoi mu puka v tazi darjava. No, drugo mi e interesno, na kolko ot vas im puka za grada v koito jiveqt i kadeto si izkarvat zaplatite? Predpolagam ima i takiva, koito ne jiveqt v Ivailovgrad, no im e milo i rodno tam da e chistichko. Predpolagam, che vie ste ot tezi, koito, biha se darjali taka v chujd grad, kakto i v svoq roden. Az lichno pazq chisto na vsqkade, i kadeto rabotq i kadeto jiveq, ne izdigam v kult samo doma si! No ima i hora / ne viziram nikoi /, koito umishleno capat i hvarlqt i vse edno im haresva nishto da ne e kakto trqbva, izhojdaiki ot tova, che ne sa si vkashti! A za golemiq grad – da stava kakvoto shte! Shte si hvarlqme buklucite po ulicite i nqma da mileem! Aide da sme evropeici malko!
  Nadqvam se chrez vashiq sait tova da dostigne do mnogog hora.

  Reply
 18. Effira – очаквах някай да каже точно това и за това по този въпрос съм мислил. Разбира се, че трябва да държим чисто навсякъде. С ръка на сърцето и най-отговорно заявявам пред всички, че аз където и да се намирам винаги си събирам боклуците и не хвърлям на земята. Да, преди години не съм мислил за това и сигурно съм замърсил някъде, няма защо да крия. Но от поне 5 години насам това е коренно различно. Както казах и преди, постоянно ходя събота и неделя нанякъде, я в друг град, я на планина. И повярвай ми Effira, едва ли щях да се заема с това, ако аз самият замърсявах някъде. Наистина не бих си го позволил.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.