Трима първокласници в село Свирачи

село, свирачи, училищеСамо трима записани първокласници има тази година в училището в ивайловградското село Свирачи.

Училището в село Свирачи, двора на което преди няколко дни бе пълен с младежи, тази година ще приеме само трима първокласници. Самото училище е защитено и това не позволява паралелките да бъдат закрити, както се практикува с други училища. В училището в село Свирачи децата се обучават в смесени класове, като първокласниците ще учат заедно с по-големите ученици.
Не е по-розово и положението и в самия Ивайловград. Училището там също бележи огромен спад на учениците, които ще започнат обучението си тази година. Засега първокласниците, които ще започнат учебната година в община Ивайловград са 36. Това е около два пъти по-малко от миналата година.
Всичко това няма как да ни учудва като се има предвид, че почти всички млади хора се изнасят от община Ивайловград. А и да не изнасят, повечето хора нямат средства за да могат да си позволят да имат деца.
Редом със всичко това, училището в Ивайловград се разпада. За тези, които все още не знаят това не е новина. Сградата на училището се е пропукала от доста време и половината не може да се ползва. Ето тук има някой друга снимка на пропуканата сграда на училището в Ивайловград:
Сградата на училището в Ивайловград

8 thoughts on “Трима първокласници в село Свирачи”

 1. Какво ти в Свирачи. то в Ивайловград няма ученици. няма и да има. а колко училища има в ивайловградска община. 3-4 ли са колко?

  Reply
 2. Няма ученици. Няма хора. И в Свирачи и в Славеево и в другите села. Железино пълно с цигани. Ивайловград запустява и застарява. Гадна работа

  Reply
 3. Ученици, млади хора, млади семейства.. Няма да има скоро такива работи в Ивайловград….

  Reply
 4. Ивайловград загива. Това е положението. НИКАКВА переспектива за младите в Ивайловград. Никаква. Не знам какво си мислят тия от общината. Ама какво да очакваш от дърти комунисти, освен да мислят за себе си 😉 След тях и потоп….

  Reply
 5. Интересно…сигурно скоро ще трябва да свикваме с новото си име-Ивайловосело.. (shake)

  Reply
 6. По принцип ивайловградчани са родолюбци. Най-хубавият ден е 23 май двора на училището пълен с деца. Но тъжното сега започва. След кратко време всеки хваща на някъде, защото какво да работи в Ивайловград? Ще сее тютюн или ще вързва торбички за 150лв. Нали трябва младият човек да се развива. Жалко че не може. Та в този ред на мисли догодина може и 1 дете да няма и затова е виновна само нашата мила страна и нейните строги закони. Виждам този хубав град след 6-7 години като резерват за пенсионери. И не се заблуждавайте, че като отворят границата нещата в Ивайловград ще се оправят. Само търговията. Пак ще вързвате торбички или ще сте по кариерите поне да продадат тези заводи и да отворят работни места. само това ще ви кажа. много жалка е картината.

  Reply
 7. dido4079, като 24 май е най-хубавият за теб празник, означава, че знаеш какво празнуваме, то тогава покажи се българин и пиши на КИРИЛИЦА!!!

  Reply
 8. Прав си, Бивш ивайловградчанин ,ако случайно се появи НЯКАКВА възможност за младите , то тя бива отнета най-безцеремонно. Дъртите комуняги , водени от принципа “Никакъв келепир без наше участие ” на секундата проявяват завидна загриженост. ПРИМЕР : След като бяха поканени 30 деца (ученици) във Франция за участие във фолклорни изяви , до датата на заминаването списъкът набъбна до 42 души ! Само не си мислете , че записаха още 12 деца ! Хм , не – от всичките 42 пътника в автобуса само 8 (ОСЕМ ) бяха деца ! Да прибавим кмет , заместници и хореографи , останалите – около 30 , какви са !? Храненици на държавата ,куфари от естествена (и жива) кожа ,малко посбръчкана ,наши хора , верни на някои “идеали” , но най-вече на споменатия по-горе принцип.
  И ТОВА АКО НЕ Е ГРИЖА ЗА МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ – ЗДРАВЕ МУ КАЖИ !

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.