Събор в Камилски дол на 12-ти Септември

събор в Камислки долСледващата седмица ще се проведе още един събор в Ивайловградска община. Този път той ще е в село Камилски дол.

Съборът ще бъде в памет на жертвите от 1913 година и по повод 166 години от освещаването на църквата “Свети Георги” в ивайловградското село Камилски дол. Съборът ще се проведе на 12-ти Септември, Събота.

Съборът ще започне с литургия в църквата “Свети Георги” и с освещаване на курбана. Това ще стане сутринта. След това ще се състои поклонение пред паметната плоча на избитите от турския башибозук мъже от село Камилски дол през 1913 година. Паметната плоча е поставена на лобното им място, през миналата година в местността „Кючук кале”, която се намира на около три километра от селото. Тя представлява голям мраморен блок, на който е издълбан християнски кръст и надпис ”През 1913 година тук от турския ятаган са загинали 21 мъже от Деведере. Вечна им памет!” Инициативата за поставянето на този паметен знак е на местни жители и най –вече на Атанас Власакиев, споделя кметския наместник Петрана Налбантова. С хората от селото решихме всяка година да се събираме на това място и да почитаме жертвите през трагичната за района 1913 година, споделя още Налбантова.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.