Започва гроздобера в Ивайловград

гроздобер, ивайловград, 2009, гроздеСъс заповед на кмета на община Ивайловград Стефан Танев от 11 септември е започва гроздобера на винените сортове грозде „Рубин” и „Мерло”

Издадената заповед от кмета на Ивайловград гласи, че всички фирми, които изкупуват винени сортове грозде на територията на община Ивайловград трябва да се регистрират. Те трябва да подадат заявление, като към него приложат документи за актуално състояние на регистрацията на фирмата, регистрация по БУЛСТАТ, документ за данъчна регистрация, копие от договор с лицензиран производител на вино и други продукти от грозде и вино и спиртни напитки. Заповедта е издадена в съответствие с член 22б от Закона за виното и спиртните напитки и чл.44, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, както и във връзка с писмо-предложение на Териториалното звено Хасково на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

В заповедта се посочва, че ивайловградчаните, които желая да извозват грозде – винени сортове на повече от 40 км /извън територията на община Ивайловград/ за производство на вино и /или/ ракия за семейна консумация, следва да представят регистрация като гроздопроизводители на грозде винени сортове или документ за собственост на трайни насаждения – лозя, винени сортове.

Към момента два винпрома от вътрешността на страната имат подадени заявления за изкупуване на грозде от района на Ивайловград. Фирма „Винивел”, която е собственик на винпрома в Ивайловград ще започне изкупуване на грозде винени сортове след 25 Септември. Фирма “Агролайт” произвеждаща вина със търговската марка „Лайт касъл” вече е започнала гроздобера, като тя ще произвежда вина само от собствените си лозови масиви и няма да изкупува грозде от частни производители.

Логичен въпрос, който всеки си задава накрая е каква ще е изкупната цена на гроздето. В момента цената на винените сортове каберне и мерло е около 50 – 55 стотинки на килограм, което ще стигне на производителите да си покрият разходите и нищо повече. Да се надяваме, че в Ивайловград тя няма да е много по ниска.

29 thoughts on “Започва гроздобера в Ивайловград”

 1. Май пак ще ни прецакат с цената на гроздето. Особено в Ивайловград където допълнително ни работят гадовете. Ама много се замислям дали да не го направя всичкото на ракия мамицата им.

  Reply
 2. Едно съвсем малко уточнение – фирмата се казва “Агролайт”, а търговската марка на виното е “Лайт касъл”, собственост на софийския бизнесмен Трендафил Димитров, известен повече със строително-предприемаческата си фирма “Ебонитлайт” и хотел “Лайт” в центъра на София близо до Лъвов мост.

  Reply
 3. Моя грешка. Предполагах че е нещо такова ама нямаше къде да проверя или по-точно не намерих къде 🙂
  Сега ще поправя темата. Мерси за корекцията 🙂

  Reply
 4. Аз не съм съгласн с това,изкупва4а да ми определя цената . Грозде ,грозде ама един го гледа по един на4ин друг не,и от там ка4еството е съвсем друго. От години вси4ко поскъпва а тази прословута изкупна цена все мизерни стотинеци.Поне една година да дадът реалната цена ,малко тоя нарад да пръхне и да се зарадва на отгледаната реколта ама ме4ти.

  Reply
 5. Роко е прав, че всичко поскъпва а от 10 и повече години цената на гроздето не е мръднала. Да не кажа, че е паднала. Дано да им приседнат парите, които изкарват на гърба на хората, които се трудят

  Reply
 6. Въпроса премина малко към пазарната икономика. Е, в Българя тя липсва!
  Реалността е обаче, че и двата винпрома в Ивайловград си имат предостатъчно собствени лозя, а заради кризата продажбите им намаляха и складовете им са пълни с продукция от предишната година. Наистина е така, не си измислям. Та мисълта ми беше, че няма кой да даде повече стотинки, за съжаление 🙁

  Reply
 7. Само4увствието на гроздопроизводителя е сринато.Язък 4е се славим с най-доброто вино и най-добрите масиви. Виното е божествена напитка кунсомирайте с удоволствие и мярка. НАЗДРАВЕ!!!

  Reply
 8. И “прекрасната” ни държава има пръст в това производителя да е прецакан могъщо. Вдигат акциза и винпромите трябва да плащат на държавата, да печелят и чак тогава може да метнат някой огризка на хорицата. Пак казвам цялата държава е скапана. Какво искате. Няма оправия

  Reply
 9. От години е така и всяка есен сценарият е до болка познат. Аз нямам лозови масиви, но лозе-да (като всички в този край) и разбирам хората , които цяла година къртовски работят с надеждата, че тази есен ще получат добра цена за гроздето, но уви… Може би , ако гроздопроизводителите имаха свое сдружение, което да обхваща всички в този бранш и да защитава и устоява интересите им пред винопроизводителите нещата щяха да бъдат по-различни. Народът ни е казал :”Сговорна дружина, планина повдига”, а и да си спомним легендата за Кубрат и синовете му. Пръчките по отделно лесно се чупят, но когато са в сноп това трудно може да стане.

  Reply
 10. Цената на гроздето трябва да е такава, че да могат да се покриват разходите по производството. С всяка стока е така! Ама нали в България никой не включва труда на хората като разход. И затова сме на тоя хал. Защото към цената гроздето освен пръскане, оран и т.н. трябва да се включи и труда на човек. Защото той не е без пари. Не мислиш ли? И точно с тия пари от тоя труд след това човек ще изхранва семейството си.
  На теб нали ти плащат да се трудиш? В офертата към клиентите си слагате печалба, в която е включен труда. Нали така? Или се лъжа? А и примерно при 60 ст. цена колко мислиш, че ще се върже 1 човекочас труд по лозята? Ако искаш да го сметнем ама цифрата няма да е голяма!

  Reply
 11. Гледате от собствената си камбанария без да ви интересува нищо друго!
  Цената винаги се определя от търсенето, а не от разходите за производство. Когато нещо е търсено, явно е че недостига, следователно има хора да платят повече за да се сдобият с него. В момента няма търсене. Фактори за това са кризата, непродадена миналогодишна продукция и собствените лозови масиви на винопроизводителите които започват да дават реколта. Тази тенденция ще се задълбочава. Нищо не задължава, а и няма как да бъдат задължени да купуват грозде още повече на цени които пряко влияят на техните производствени разходи. Когато разходите за производство са над приходите, то това производство е губещо и е въпрос на време да отпадне. Така, че ако те влагат пари в нещо което трябва да продават на загуба, ще са първите които ще фалират и тогава питам кой ще изкупува гроздето и с какви пари?
  Не случайно много хора се ориентираха към производство на десертни сортове, само че и там пазара скоро ще се насити. Остава сваляне на разходите за производство на грозде, а това при обработка на 5-10, че дори и 20-30 декара няма как да стане. За да има печалба обработваните масиви трябва да са над 200-300 декара минимум.

  Reply
 12. ЕЕЕЕЕ! Охо Бохо, кой си, че да ти стисна ръката! Добре, че го каза ти това, че мене пак щяха да ме обвинят в заяждане.
  Точно това е пазарната икономика – слабите отпадат, а силните стават още по-силни.

  Reply
 13. Отчасти си прав. Ама не напълно. В България изкупните цени на всички селскостопански продукти са силно занижени. Ако погледнем другите продукти, при които е по прозрачен процеса ще видим, че се изкупуват на цени, които са в пъти по-ниски от тези, на които след това се продават. Пример да кажем по-близък до нашия край са дини, домати, череши и т.н. При тях си личи колко много е ощетен произовдителя.
  При грозде и тютюн няма как това лесно да се види. Освен това тук трябва и държавата да се намеси. Не да може да се вкарват евтини продукти от чужбина с ниско качество, които да подбиват пазара. Освен това трябва да има помощ за производителите, било то тия, които гледат гроздето или тия, които го купуват и правят виното. Е в България има помощ само за вторите.
  От всичко това най-гадното е че градчета като Ивайловград ще изчезнат напълно, а на тия дето правят виното ще им трябва пълна автоматизация на процеса понеже няма да има кой да работи.
  А за гроздето конкретно тази година кризата е оправдание. Ами предишните??? Все пак вината от избата на Ямантиев се продават в България средно за около 10 лева литъра при разфасовките 0.75 литра. При средна изкупна цена на грозде, от което се произвежда 1 литър вино около 1 лев, може би не са набутани чак толкова? Някой може ли да сметне. Човек който е по-наясно с процеса

  Reply
 14. PLUTON прав си за пазарната икономика, но знаеш населението в нашия град е предимно възрастно, което разчитат на лозята. Тия хора нямат възможността да преустроят готовите лозови масиви в други насъждения – необходими и средства и най вече време.

  Reply
 15. Нека всички пенсионери да откраднат по някой друг милион от САПАРД за да си направят лозови масиви от над 300 дКа и да закупят нужната техника 😉 Ех забравих, че това е позволено само на тези, чиято продукция стои непродадена 😉 А има и такива, които имат пазар за продукцията си въпреки кризата. Може би са по-оправни 😉 Да не забравяме и че всички винпроми работят на загуба. Поне от 10 гидини 🙂 Затова сградата на Пещерска в Пловдив може би ще стане сграда на годината 😉 А най-добре е всички да станат чиновници, бизнесмени и т.н. Няма защо да се трепят на нивите хората с техния нископроизводителен неоптимизиран скъпоплатен труд 😉 Или както се казва да го духат бедните. Всъщност те го духат. Нищо. Пак!

  Reply
 16. Държавата наистина трябва да се намеси, както се прави в нормалните европейски държави. Но пак процеса не е едиствено и само задължение на държавата. Например, сетих се, че в Германия има закон който забранява земята да се разделя между наследниците. Наследява първородния. Разрешава се да се дели, но само ако веднага влезе в територията на съседното землище. Може единствено да се обединява земя. Това ми го обясни човек, който живее в Германия.
  Не знам за Ямантиев, но за “Лайт касъл” знам, че почти няма свободни вместимости, дори за собствената си продукция и за това няма да изкупува. Вината “Лайт касъл” вървят по 15-20 лвева/литър за бутилирано вино.
  Някой сещал ли се е да погледне в Google Earth, как е разпределена земята в България и как е в другите държави. Най-лесно е да погледнете нашата община и да мръднете 50 км на юг или изток. Не мислите ли, че първо трябва да създадем някаква организация в землищата. Да, тази организация трябва да я създаде държавата, абсолютно безспорно. Но има ли някой представа, как може да стане това? Дайте някаква идея.
  Ще дам и друг пример. Вземате 2 ябълки и отивате в магазина за плод и зеленчук (в който ябълките се продават за 2,5 лв/кг) и казвате на продавача “Искам да ти продам тия 2 ябълки за 1 лева/килограм.” Каква си мислите, че ще е реакцията му. Отивате на следващия ден с един тир (20 тона) ябълки и му казвате “Искам да ти ги продам за 2 лева/килограм” Реакцията ще е съвсем различна.
  Моля ви не се хващайте за цифрите и дали това е реално. Не е реално. Опитайте се да схванете идеята за която говоря.

  Reply
 17. 🙁 Аз преди малко гледах на CADIS как е разделена земята, която не е в регулация около Ивайловград. Няма толкова много парцелчета, нивички и т.н. Лудница. Това за да се окрупни ще трябват 1000 години и пак не е ясно. Още повече че един в БГ друг в Германия трети в Щатите. Няма оправия с тия малките имоти 🙁

  Reply
 18. Сега вече искрено се развеселих:
  Все пак вината от избата на Ямантиев се продават в България средно за около 10 лева литъра при разфасовките 0.75 литра. При средна изкупна цена на грозде, от което се произвежда 1 литър вино около 1 лев, може би не са набутани чак толкова?

  Ами ронене, мелене, ферментация, отлежаване и стабилизиране, съхраняване, маркетинг, бутилки, бутилиране, опаковане транспорт, заплати, осигуровки и всички разходи за тях – не е грозде и не струва нищо?
  Брат ми на времето правеше лимонада. Реакцията на “икономистите” около него беше следната:
  Една бутилка 0.50 ст.; две бутилки левче; 20 бутилки – 10 лева; 200 бутилки охо 100 лева; 2000 бутили – леле мале, стига бе 1000 лева; 20 000 …?!

  Да си приличат по нещо двете разсъждения? Знаете ли как се продават 20 000 бутилки и колко са разходите за това? Защо според вас виното в 3 л бокс е по-скъпо от 5 литровия, което е по скъпо от 10 литровия, но всички са пъти по-евтини от виното в бутилка?
  За цени на едро и на дребно да сте чували и за доста голямата разлика съществуваща при тях.
  Колкото за неразбориите в държавата, контрабандата, спрените субсидии и липсата на помощ за производителите в селското ни стопанство мисля не са предмет на тази тема.

  Reply
 19. Охо Бохо – точно така. Нужна е оптимизация във всички процеси с това и намаляване на разходите, а не само сметки без кръчмар, както правят мнго хора.

  Reply
 20. Питам Охо Бохо защо не цитира целия ми въпрос. И затова пише накрая някой може ли да сметне или разбирайте обясни процеса за да е малко по-ясно дали наистина са толкова големи разходите. Никъде не съм написал, че щом е примерно 5 лева литъра и 1 лев гроздето 4 лева е печалбата. Нали така?

  Reply
 21. Бивш ивайловградчанин – Спокойно! И ти си прав. Всички са прави. Не започвайте пак с това кй какво казал и кой какво разбрал, дайте да продължаваме прогресивно и да не се връщаме назад за глупости.

  Reply
 22. Питам Охо Бохо защо не цитира целия ми въпрос.
  Само една част от него ме развесели с останалото което сте написал съм съгласен, но не е предмет на темата. Не може да се смята по такъв елементарен начин. Хора които не могат да си направят сметката ще видят в изказването ти единствено две цифри 10 лева се продава за 1 лев се произвежда. Извод – гушка, олеле 9 лева! 😯 Познай какво следва?

  Reply
 23. Изводите са:
  – има криза и това е лошо за производителите, било то на грозде или на вино!
  – ивайловградчаните пък и не само те, които се занимават с лозарство им е доста трудно поради ниските изкупни цени
  – много хора се отказват от производството на грозде и вино
  – естествено производителите си гледат печалбата и естествено трябва да се намалят разходите, като не се намаля качеството
  – Ивайловград загива както и другите малки населени места. Едно от малкото неща, с които хората там може да си изкарват прехраната е на път да изчезне
  – държавата ни е от скапана по скапана и субсидиите отиват не където трябва

  Като за финал: след време ще стане така, че ще ядем само домати с вкус на НИЩО и ще пием вино което е съставено от вода + разни химии.
  Е ще има и хубаво вино за 20 лева бутилката ама то ще е на една друга цена.

  А за виното в бутилка от .750 литра и за това в по-големи количества няма да коментирам, защото има голяма разлика в качеството. Ако това в тия боксове на по-ниската цена въобще може да се нарече вино!

  Reply
 24. Нищо необичайно няма в това изкупните цени на гроздето да падат. Никой никого не цака-просто нещата си идват на мястото , или както се писа по -горе : пазарна икономика. Напълно съм съгласен с изводите на admin ,но нека и аз да допълня нещо : фирмите – производители на спиртни напитки /при нас “Ямантиев” и “Агролайт”/ за да отговорят на съвременните условия /и на ЕС, предполагам/ се опитват да правят съвременно производство със завършен цикъл – от саденето на лозичката – до излизането на бутилката, за да са конкурентоспособни . Затова си имат специалисти, технолози ,окрупнени масиви и т. н.
  Не може бай Онзи от с.Горно нанадолнище , събуждайки се една сутрин собственик на лозя , паднали му от небето /т.е. от АПК/ да бъде и лозар, и винар , и всякакъв със своите методи от преди век , че и повече. Никой не му е виновен за сегашното положение , щом не се е обединил и да започне съвременно производство , а все чака някой друг да я свърши и пак да му я поднесе на тепсия!
  Сори!

  p.s. Не съм адвокат на никой.

  Reply
 25. И стигнахме до един основен проблем на българина. Това да се обединят двама, пък да не говорим за повече българи и да се трудят за една идея заедно граничи с невъзможното. В Ивайловград има и хора с 40-50 дКа лозя. И всеки си се мъчи сам. Ако се обединят. Закупят техника. Обменят опит. Започнат производство. Да си разпределят работата. Сигурно ще имат по-голям успех. Ама всеки е сам.
  Това ми напомня за Кубрат и снопа с пръчки. Всяка оделно е слаба, но всички заедно не можеш да ги прекършиш. Да ама…
  Нищо де. след 1000 години българина може да промени мисленето си или пък като изчезнем като народност няма да има какво да се променя!

  Reply
 26. ММММММ ДА Всички сте прави и всички грешите изкупните цени се формират от търсене и предлагане това е така – продажните цени се формират от разходите направени за производство – и това е така . Сега малко разяснение по “БГ Икономика” – харесваш си 2-3 населени места отдаличени от основни центрове с развито производство и с недотам развита реализация – правиш проучване как и колко върви изкупната цена при осигурена реализация – отиваш във випросните места и даваш занижена цена с 10-15ст по-малко- и готово – ако не го дадът на тебе на кого друг. Производителя започва големите сметки за Оран – толкова, за препарати толкова- толкова, за работа …..ми то аз съм на загуба – я да изключа работата от сметката – я аз съм на нула- е поне не съм на загуба- и продава……. така става и в Ивайловград . Това го знам от опит. Две години си осигурявам реализация на продукцията в не дотам отдаличени населени места при това си покривам разходите за транспорт и най- важното РАБОТАТА на мен и моето семейство…….
  е стига толкова – потази тема ноже да се спори до следващия гроздобер……..

  Reply
 27. Тва е интересно. А оправдан ли е транспорта за 1 тон грозде например или за 2 тона тютюн? Наистина е интересно някой да им го каже на хората.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.