Всички пожарни с ТЕТРА освен тази в Ивайловград

tetra_ivailovgrad_3443Може би сте чували, че граничните в Свиленград ползват TETRA мрежа за връзка помежду си. Скоро и пожарникарите с изключение на тези в Ивайловград ще я ползват!

Агенция Фокус съобщава за новата TETRA мрежа, която ще се използва за връзка между отделните структури и служителите на пожарната в Хасковска област. Тя ще е готова след месец, съобщи Николай Вълчев, който е директор на Регионално звено „Пожарна безопасност и спасяване”. Към моменра базовите станции на TETRA мрежата са доставени и се очаква тя да заработи в тестов режим през следващия месец. Възможностите на TETRA мрежата няма да се ползват само в община Ивайловград. Ама какво ли сме очаквали. Толкова голяма община, една от най-големите, с толкова много гори, с толкова ниска гъстота на населението. Защо са им надеждни комуникации на пожаркарите? Ами точно в нашата и подобни общини е най-наложащо да има подобна мрежа! Ама умните крадци на пари в правителството знаят, че ще трябва да се вложат повече пари в пресечен терен като нашия. Също така това води до по-малко пари за крадене и затова за пожарната в Ивайловград няма да има TETRA!

Ама след това новината в пресата започва да става още по-интересна. Съобщава се, че комуникацията с екипите на пожарната в региона е трудна заради лошото покритие на мобилните оператори. След което Вълчев  обяснява, че тя е особено затруднена в Сакар планина в Ивайловградско. Това вече не знам как да го коментирам. Ивайловград в Сакар и Бургас на Витоша! Просто страхотно.

А иначе TETRA устройствата биха предоставили на пожарникари, гранични и т.н. супер надеждни комуникации. Независими от GSM мрежите на мобилните оператори. Предоставящи възможности за позициониране на автомобили и много други все тъй важни за неща. Особено за толкова голяма община като Ивайловград. Ама нищо. Важното е да се мисли. Примерно за комисионните, които някой ще получи.

Източник: Агенция Фокус

1 thought on “Всички пожарни с ТЕТРА освен тази в Ивайловград”

  1. По тия баири, по които стават големите пожари обхват няма. Това ако може да показва къде си е много полезно. Някой борил ли се е с горски пожар да види какво е. Това чудо може да спаси човешки животи. Ама то сигурно тия дето ги мислят къде какво да се направи и колко пари да откраднат никога не са правили нищо друго освен да дават акъл от някое бюро. А тиа от агенция Фокус пишат ли защо в Ивайловград няма да има такова?

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.