Родов събор в Лъджа

lydja_324124Деветдесет и пет години от завръщането на малоазийските българи честваха жителите на ивайловградския квартал „Лъджа”.

Съборът бе повод мнозина да се върнат към родолюбивите си корени, да се поклонят пред подвига на своите предци, които съхраняват своя бит и култура далеч от родината. За будните българи от Мандър, Мала Азия, днешното Мурайе в Турция разказва експозиция, която бе официално открита в сградата на Младежкия дом в Лъджа. През 1914 година след Балканската война 123 семейства от Мандър се заселват в тогавашното село Лъджа, принудени да напуснат, оставяйки плодородни ниви и двукатни къщи без да могат да продадат или разменят имотите си.

В експозицията могат да се видят интересни снимки и документи за заселването и живота на българите от малоазийско, сподели Василка Ташкова от Регионалния исторически музей в Кърджали, с помощта на която бе подредена сбирката. Усилията на българите в това село да създадат българско училище, българска църква са достойни за уважение и дълбок поклон от нас техните потомци, сподели още Ташкова.

Приветствие към съборяните оправи кмета на общината Стефан Танев. Той подчерта, че лъджанци са потомци на силни българи и днес носят техния дух и работят за обновяване на родното си място. Концертна програма с участието на фолклорни певчески самодейни състави, младежка дискотека и футболна среща между младежките отбори на Лъджа и СОУ „Славейков” град Кърджали бяха другата част от проявите, посветени на събора. Най-весело бе на хорото на площада, където свири местен народен оркестър.

1 thought on “Родов събор в Лъджа”

  1. Информацията много прилича на тази от официалния сайт на общината. Защо се получава така?

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.