Кризата удари яко лозарите

криза, ивайловград, гроздеКризата започна да се усеща все по-силно и от лозарите. В Ивайловград изкупуват грозде само дребни прекупвачи.

Пишейки началото на статията си спомних за репликата на мижитурката Станишев „В България криза няма”. Да. Така е! Криза няма. Нямало е, няма и няма да има. Каква криза в България, икономически най-стабилната държава. Какви Г-7, какви Г-20, какви са тия али-бали с техните крехки икономики. Това е Булгаристан бре ей. Даже се чудя как Станиша не се изтъпани по БНТ, да се тупне 2-3 пъти в гърдите и да каже гордо „Булгар!Булга-ар!”. А забравих. Ама той не е българин. Еееее. Нищо де. Нали Той помогна на България да избегне кризата!

Но да се върнем на гроздето. И така. Вече знам какво да кажете на бабите си, които гласуват за него като ви питат, кога ще почнат да изкупуват гроздето. Кажете им както каза Станишев, че всичко е наред. Кажете им, че работата е на чалъм да мръдне и да не се притесняват. Кажете им, че към Коледа от Партията са планували да им изкупят продукцията. Да. Ситуацията е ясна, нека влезе убития.

И така. С изкупуването на гроздето положението никак не е розово, въпреки че Станишев каза, че няма криза и България е по-добре от Германия. Миналия ден имаше протести на лозарите в Свиленградско за минимални изкупни цени на гроздето. В пловдивско няма кой да изкупува. Както виждате сами и в Ивайловград положението не е по-добро. Няма големи изкупуващи фирми. Местният винпром също все още не изкупува. Цените за винените сортове грозде са доста ниски и прекупвачите искат от хората да берат гроздето в касетки, като след това им дават около 45 ст. за Мерло и 30-35 ст. за Памид. Общо взето криза няма.

Ама все си мисля, че това не е най-лошото. Дано да не съм прав, че идва зимата. Дано тогава не се убедим наистина, че криза в България няма 😉

16 thoughts on “Кризата удари яко лозарите”

 1. Ивайловград както и без това си е зле не знам. А криза има и още как. Усеща се силно навсякъде. Но може би тепърва предстои лошото в България. Замата ще е тежка. Много тежка!

  Reply
 2. От статията не можах да разбера каква е ситуацията по изкупуването на гроздето в Ивайловград – започна ли реално кампанията, освен “дребните прекупвачи” има ли фирми с нагласа да купуват, какви са цените за отделните сортове, доволни ли са производителите. Може ли да отговорите на тези въпроси?

  Reply
 3. Отговорите на въпросите 🙂
  – само дребни прекупвачи значи, че няма други изкупуващи 🙁
  – Евентуално Винивел ще изкупуват ама кога???
  – Производителите са недоволни, като засега цените са 45 ст. за Мерлото и 30-35ст. за Памида.

  Ще обновя статията. Просто ме отвя в друга посока…

  Reply
 4. Може би претенциите ми за по-конкретна информация ви изглеждат несвойствени, но аз не съм от Ивайловград и поради тази причина не съм запознат с картината. Моля ви обяснявайте нещата така, че да стават ясни и за читателите извън Ивайловград.

  Reply
 5. Малко по-долу има писана статия с положението с гроздобера в Ивайловград 🙂 Иначе в тая много го е нахранил тоя админа. Уж за гроздето ще пише пък 🙂 Лошо няма. Поне е увлекателно четиво 😉

  Reply
 6. Правете повече вино и това е. После и ракийка. Ивайловградското вино е много хубаво. И зимате направете повечко суджуци. И после може да се борите с кризата 🙂

  Reply
 7. @iv статията е за кризата и за отражението на същата върху лозарите както личи и по заглавието й. Ако аз бях администратора коментара ти нямаше да види бял свят, а IP-то ти този сайт поне седмица. Извинявам се за спама на всички останали. Това дето го е написал администратора е дори меко казано за тоя руски дупедавец.

  Reply
 8. Цената на гроздето зависи единствено от търсенето и предлагането. В България се произвежда огромно количество грозде и от там ниската цена. Ако /примерно/ половината реколта беше онищожена от градушка цената щеше да е двойна. Спокойно сега Бойко е на власт и ще реши проблема – набързо ще изяде няколко хиляди тона грозде, ще изпие още толкова литри вино, ще нарастне търсенето и от там цена на гроздето най-малко 1лв.

  Reply
 9. Дано наистина не става много по-лошо. И дано повече да не ни управляват чужденци 🙁
  А за лозарите в Ивайловград сега ще напиша статийка. Почнали са да изкупуват днес от Винпрома!

  Reply
 10. До АЗ:
  Виж сега. Няколко години се е случвало да бъде унищожена голяма част от продукцията. Къде от градушка, къде от киселинни дъждове 😉 Преди 3-4 години точно такива дъждове съсипаха реколтата в Свиленград, Любимец и т.н. И какво. Цените си останаха същите.

  А за Бойко какво да ти кажа. Хич не ми е приятен особено като трябва да си троша колата по софийските дупки, които той запълни 😉 ама какво да се прави. Но ония там с обърканата сексуална ориентация дето излизаше по телевизията и гордо заявяваше криза няма, направихме всичко за България и т.н. ми е в пъти по-неприятен!!!

  Reply
 11. Точто така АЗ. Бойко ще оправи нещата. И цената на гроздето пак той ще я вдигне, защото е БОГ БОЙКО.
  Админ, продължавай с увлекателните статии. Информацията е поднесена така сякаш съм кварталната бакалия.

  Reply
 12. Иван, съгласна съм с теб, повечето информации в сайта са написани така, сякаш съм в кварталната бакалия.

  Reply
 13. И много ми е интересно. Никъде не съм споменавал, че Бойко ще оправи нещо. Лично аз не го харесвам много. Просто още не мога да забравя как Станишев излизаше и по телевизията най-тържествено обяви, че в България криза няма. Е гроздобера е още едно доказателство колко голяма е кризата. Освен това той е поминък на доста хора в Ивайлоград. Затова ме отвя в тая посока. Ама нищо. Бакалия е, щом казваш 😉

  Reply
 14. И пак казвам, че това е блоГ. Дори го пише ето тук: http://ivailovgrad.com/about/

  И в крайна сметка важното е, че анкетата показва, че сайта е полезен.

  И защо постоянно намесвате тоя Бойко. Да не сте нещо недоволни от резултатите от изборите 😉

  Специално за Lili:

  Blog – който е публичен и достъпен от всеки посетител в интернет пространството. Няма правилa които да казват какво може или неможе да се пише в него, това се решава от автора, който се ангажира със съдържанието му. Основната идея на блога е споделянето – той може да бъде използван за отдушник на емоции, за комуникация с приятели, коментари и новини на определена тема. В повечето случаи блогът съдържа текст, снимки и връзки с други блогове и уебсайтове, които по някакъв начин са обвързани с общата му тематика 😉

  Reply
 15. Бе много модерни бакалии имате у ваше село /квартал де ,грешка/, бе Lili ! Наверно интернет-бакалии ?! У тая КРИЗА ?! Блазе ви ! Ние тук , у наше село , дори интернет-кафе си немаме….

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.