Ивайловград официално подкрепя протеста на лозарите

протест, лозари, ивайловградИвайловград официално подкрепи протеста на лозарите с декларация на общинския съвет.

Декларацията изразява и недоволството на лозарите от Ивайловградска община към ниските изкупни цени на гроздето.

Официалната подкрепа от страна на община Ивайловград идва няколко дни след като от Агенцията по лозата и виното обявиха, че държавата ще се намеси и ще помогне за разрешаването на проблема. От началото на тази седмица червените винени сортове грозде се изкупуват по 40 стотинки в Свиленградско, където бяха и протестите срещу ниските изкупни цени.

Репортаж на БТВ за протестите на лозарите може да видите в следващия клип. Също така и един интересен репортаж, който да ви накара да се замислите, защо евтиното вино е толкова евтино и защо не става за нищо!

[flashvideo filename=http://ivailovgrad.com/upload_ivailovgrad/Video/protesti_lozari_2009.flv width=300 /]                  [flashvideo filename=http://ivailovgrad.com/upload_ivailovgrad/Video/vinpromite_lyjat_234.flv width=300 /]

Д Е К Л А Р А Ц И Я
ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ИВАЙЛОВГРАД

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
ОбС-Ивайловград като орган на местното самоуправление се се обявява в подкрепа на протестните действия на гроздопроизводителите от района на Свиленград и чрез настоящата декларация изразява безпокойството на производителите на грозде от Ивайловградско по отношение на ниските изкупни цени на винените сортове грозде.

Лозарството е традиционен поминък за хората от Ивайловград и селата Свирачи, Белополяне, Славеево и Драбишна. Предлаганите изкупните цени за червените сортове грозде са крайно недостатъчни да покрият направените разходи за производството.
Това ще докара до фалит малките дребни лозари, при които лозята са основен поминък и препитание за семействата им.
Възмутени сме, че не се реагира навреме от държавните структури отговарящи за лозарството, не се обръща внимание на хала на лозарите.
Намесата за решение на проблема е наложителна и трябва да завърши с успех в полза на производителите.
Ние, общинските съветници, сме напълно съпричастни с техните искания и недоволство от ниските изкупни цени на гроздето от реколта 2009 г. и отправяме апел към:
1.Парламентарната комисия по земеделие в Народното събрание да стане инициатор на законодателни промени, които да определят минималните изкупни цени за винените сортове.
2.Да се задължи и намеси в решаването на проблема браншовата камара – Националната лозаро винарска камара.
3.Да се задължат Винарските изби да обявяват изкупните цени преди началото на гроздоберната кампания.
4.Цената на гроздето от червените сортове, да не бъде по- ниска от 0.40 лв/кг при 22 захарни градуса.

Ще се включим в общатата стачка на лозарите от съседната община в знак на солидарност и защита интересите им и утрешният хляб.

ГЕОРГИ МАРКОВ
Председател на Общински съвет–Ивайловград

Източник: ivailovgrad.org; btv.bg

3 thoughts on “Ивайловград официално подкрепя протеста на лозарите”

 1. Най-после нещо разумно и в правилната посока. Дано не остане само една декларация, а да последват и организирани действия в защита на лозарите.

  Reply
 2. Сега по новините чух, че някой си съветвал да не се бере гроздето до 15-ти Октомври за да се вдигнела захарността 🙂

  За справка в Свирачи Мерлото имаше захарност 27%
  При това мерена преди 3-4 дни със специализиран заромер (или както се казва) като се взема и предвид темепературата на шарата 😉

  Reply
 3. Като се замисля, май на България само гроздовите масиви и останаха и дори се развиха. И държавата пак нищо не прави!!!
  Някой проверил ли е как върви в Гърция гроздето, да идем да продаваме там!?

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.