Из източните Родопи с велосипеди

Тази Събота и Неделя ентусиасти с велосипеди ще обиколят източните Родопи в района на Ивайловград.

Маршрута им е дълъг около 100км. Разделен е на две части за всеки от почивните дни. Първият ден от Маджарово до Костилково и вторият Връщане от Костилково до Маджарово. Всеки ентусиаст, който иска може да участва. Единствения проблем, който виждам е лошото време и прогнозите за валежи. Пожелавам на всички приятно прекарване и много весели моменти в нашия красив край.
Програмата:
Ден първи – 17 Октомври, Събота
10.00 часа
Тръгването ще стане от Природозащитния център ( или центъра на лешоядите) в Маджарово. Ще се насочим на юг, за да се качим плавно към билото на главния път между Крумовград и Ивайловград. След това ще продължим каране надолу по панорамните ридове на тази част на Родопа, през селата Конници и Розино към село Гугутка близо до известната Бяла река. Преди да финиширане в Костилково ще минем през село Ленско и култовата за района кръчма в село Кондово (подготовка за финалния спринт).
Ще се нощува на палатков лагер около къщата на белгиеца Стефан в с. Костилково, която претърпя доста подобрения през изминалата година. При лошо време може да се спи на закрито в бившето училище. Селото е едно от изоставените села характерни за този район, с население едва 5 човека, но пък е набелязано от членовете на една организация занимаваща се с етнография и еко-образование в района селище Зелено Училище.
Ден втори – 17 Октомври, Неделя
10.00 часа
Тръгване обратно към Маджарово като преминаваме в близост до с. Плевун. Посещаваме тракийския долмен близо до селото и с. Кобилино. След като преминем отново билото на главния път се спускаме плавно на север към с. Горноселци. После стремглаво през живописната долина на р. Марешница стигаме до Сеноклас. От там ни се отдава възможност да минем през крепостта Хисара с широкоъгълната гледка към яз. Ивайловград или да караме плавно по асфалта до Маджарово. Ще му мислим.
Ще има етнографи в групата с познания за района и интересното му минало. Карането свързва двете места където гнездят или идват за да се хранят лешоядите в България – Маджарово и Костилково.
За повече информация и записване:

Сайта на Байкариявелосипеди, костилково, родопи

1 thought on “Из източните Родопи с велосипеди”

  1. Добре е ентусиастите да имат в предвид, че района и периода е ловен – не че покрай тях ще хвърчат съчми – но гърмежи и лаещи кучета ще има. Освен това р.Марешница е придошла от дъждовете. За успокоение ще кажа, че поне мечки в нашата гора няма : ) и без съмнение ще им върви по вода /виж прогнозата/
    Приятни емоции и много адреналин!!!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.