Книга за живота на гърците от Ортакьой Ивайловград

ивайловград, книга, ортакьой, животПремиера на книга за гърците от района на Ивайловград се състоя в гръцкия град Драма.

Книгата описва живота на гърците в Ортакьой, или както се е наричал преди години Ивайловград. В нея се пише и за живота в ивайловградския квартал Лъджа и за мраморния град Лютица. Тя бе представена в гръцкия град Драма по инициатива на тамошното тракийско дружество.

За специални гости на събитието бяха поканени група ивайловградчани, редом с кмета на общината Стефан Танев. Самите членове на тракийското дружество в град Драма често посещават Ивайловград.
Книга включва спомени на хора, чийто роден край са Ивайловград и Лъджа, споделя авторът й Теодор Вакалополус. Усилията по написването й е плод на общите усилия на 15 човека. Те дълги години са събирали снимки и документи за изселването на гърците от ивайловградско от 1913 до 1921 г.

С тази книга потомците на изселниците искат да изпратят като послание да не се допускат никога повече подобни събития, които да принуждават хората да напускат родните си места, да се установяват наново и да започват всичко отначало.

Посланието на авторите те карат да се замислиш, че точно това се случва в момента както в цяла България, така и със страшна сила в Ивайловград. Градът обезлюдява изключително бързо. Младите хора напускат. Както много от вас знаят, доста от заведенията в Ивайловград започнаха да затворят. Дори може цялата Ивайловградска община да остане без болница.

Разликата от преди, когато гърците са се изселили е, че сега няма да има кой да насели Ивайловград. Няма да има млади хора и деца. И Ивайловград ще изчезне. И се чудя дали делегацията от Ивайловград, която е била на премиерата на книгата се е замислила за това. Дали им пука, че скоро няма да има какво да представят, защото Ивайловград няма да има!!!

източник: Нов Живот

25 thoughts on “Книга за живота на гърците от Ортакьой Ивайловград”

 1. Написали са книга хората. Макар че са ги принудили да напуснат родните места те не забравят от къде са тръгнали за разлика от много ивайловградчани, които отидоха в големия град и забравиха корените си. Ще си отиде Ивайловград. Само че никой няма да напише книга. А иначе казват гърците били такива и онакива. Ама не забравят историята си и корените си!

  Reply
 2. А какво ще стане. Ще започне да се разраства и ще стане икономически и политически център на вселената. Нямало да умре. Ти кога последно си бил в Ивайловград, че си го написал това. Няма да умре друг път. При 25 първокласника в момента, а след няколко години 10 ще те питам пак дали Ивайловград не е умрял.

  Reply
 3. Какво да ви кажа Иван. Сигурно сте същия, който преди обясняваше, че новините в ивайловград.com не отговаряли на разни правила. Сега пък Ивайловград нямало да умре. Много интересно!

  И пишете, стига сме ревали 🙂 Лично аз не рева, а пиша какво мисля ама точно както го чувствам. Затова съм написал в статията, че Ивайловград ще изчезне.

  И искам да ви попитам, защото сте човек, който държи на конкретиката, може ли да отговорите на тия въпроси:
  – бягат ли почти всички млади хора от Ивайловград?
  – кое би ги задържало в Ивайлвоград?
  – затварят ли заведенията едно по едно?
  – намаляват ли учениците в Ивайловград?
  – има ли работа за хората в Ивайлвоград?
  Мога и още ама на тези да получа отговор ще съм доволен.

  А и господин Иван. Умни и далновидни хора, някакви там гении, направиха кръгово на Колибаря. Най-безсмисленото нещо правено напоследък в Ивайловград. А с пътя, който води към града какво правят? Оставят го да се разруши. Скоро няма да може да се стигне до Ивайловград. Ама иначе няма да умре Ивайловград. Няма ама друг път.
  То и да е имало някой, който е посетил Ивайловград, не вярвам да иска да се върне втори път по тоя разнебитен път, по който може да се убиеш.

  Та идеята е, че може би нарочно не го правят за да може скоро да няма път по който да се стига до Ивайловград 😉

  Reply
 4. Стига сте ревали, ами се стегнете, за да спасим Ивайловград! За да го има този красив град е нужно да сме всички заедно, а не като орел, рак и щука! И не като тези, които умишлено замърсяват местността “Дупката”, правят снимки със скъпите си фотоапарати и ги качват по разни сайтове!

  Reply
 5. Току виж, някой ден отворили границата и взели се намъкнали гърци в Ивайловград. Тогава може и да не умре, най-много пак да го прекръстят на Ортакьой.

  Reply
 6. Ти какво предлагаш да направим Патриот. Как да го спасим? И какво общо има тук “Дупката” та я намеси и нея?

  Reply
 7. Намесих Дупката, защото от там се започва. Огледайте се- та ние не можем да опазим изграденото- защо да го градим. А и има хора, които само рушат и критикуват, а никога не градят.

  Reply
 8. Абе, Кире, Ортакьой е турска дума! По добре гърците да ни дадат рамо…

  Reply
 9. Нищо не може да се направи за Ивайловград. Няма смисъл да се залъгвате. Ивайловград е по-зле дори от някой села в България. И ще става още по-зле. И който си мисле, че ивайловград ще се оправи е много луд болен мозък или яко сурне парички от някъде и затова. Няма оправяне за ивайловград. Да направят още няколко старчески дома и това е. Край с тоя въпрос

  Reply
 10. Правопосните грешки вече не ми правят толкова впечатление, но да напишеш Ивайловград с малка буква си е и то 2 поредни пъти си е жива олигофрения!

  Reply
 11. Патриот. Това за Ортакьой не съм го написал аз, но ти явно четеш през пръсти и целта ти просто да се заяждаш. И като оптимист дай предложения за това какво може да се направи за Ивайлвоград. Недей само да казваш, че никой нищо не прави. Ако ти мислиш, че нещо може да се направи сподели го. Трябва ли да го криеш?

  Reply
 12. Това не е статия, както пишете, admin, а обикновена дописка, преписана от друга медия с вмъкнати в нея лични мнения. Статията като жанр е нещо сериозно.

  Не Ви подхожда като редактор на сайт непрекъснато да се оплаквате, че Ивайловград отива в гроба. Да, този прекрасен български град е в перманентна криза, която прокужда младите хора надалеч, а онези, които нямат възможност да напуснат, са обречени на жалко и мизерно съществуване. Те не заслужават такава съдба.

  Но с вайкане нищо няма да се промени.

  Затова наред с апокалиптичните картини, които рисувате (“Няма да има кой да насели Ивайловград”,”Няма да има млади хора и деца”, “Ивайловград ще изчезне”) добре е да предложите на хората и информация, която би им помогнала да излязат от тежкото състояние, в което се намират.

  Вие можете да го направите.

  Reply
 13. Как точно да е доволен човек. Вчера чета в изявление на Масларова по повод държавния бюджет за общините:
  За Ивайловград да се наблегне на проблемите с водоснабдяването и довършителните работи за дома за възрастни хора.
  Да ви светна ли защо точно на тези проекти, а? Сега ще ви светна. Защото при инфраструктурните проекти консултантските са до 30%. Информация от първа ръка!!!
  Няма ли по-важни от тия неща? Има ама… Айде сега пак агентите на ДС да ми говорят… Няма нужда…

  Reply
 14. Вярно ли е това, че Емилия Масларова е измамила социални работници от Ивайловград, наети за работа по програма “Красива България”? В далаверата били замесени две фирми – “Инекс” и “Конкордия”, контролирани от мъжа и.

  Reply
 15. Чух, че допреди две години фирми, свързани с мъжа на Масларова – “Армира” ЕООД и “Тема” ООД, са били регистрирани на един и същи адрес: Ивайловград, ул. “Елин Пелин” 4. Знаеш ли нещо повече по въпроса?

  Reply
 16. Изумяваме наглостта на админа и неговите приятели !!
  Не стига, че не си прави труда да потърси информация, а я преписва и то избирателно, както на него му харесва. Дава и коментари като, че ли е последна инстанция.
  Не искам да се връщаме на дискусията какво е ivailovgrad.com, но смятам ,че вече прекалявате. Пишете си личните мнения, но не на гърба на чужди информации. Ако сте блог то бъдете такъв.
  Бежанската вълна от двете страни на границата е описана в много книги, които админа и други като него не са и може би няма да прочетат и по тази причина се правят нелогични паралели с бъдещето на града.
  Много пъти цитира кръговото, като пак не си е направил труда да проучи, че то се строи със средства от републиканския бюджет, защото е третокласна пътна мрежа и е в компетенциите на Областно пътно и Национална пътна инфраструктура. Общинският бюджет не е ощетен по никакъв начин относно “кръговото”.
  Лично мое мнение е,че изграждането му е било необходимо. Все пак проектирането не е на компютърни специалисти, а на пътни инженери.
  И понеже забелязвам, че се ровите в сайтовете на областта пак не сте прочели, че отсечката около Дъбовец, която е в безобразно състояние е планувана за ремонт през следващата година.
  Не искам да давам съвети. Иван отчасти ви ги е дал и аз се присъединявам към него !

  Reply
 17. Кое му е избирателното. За Масларова и проектите през 2010 в Ивайловград пише точно и само това!

  За квъговото къде съм писал, че от общината са го направили??????? Къде???????
  То е ясно, че не е от общината. И не е нужно да си инженер за да рабереш, че това кръгово на фона на всички други проблеми е наистина ненужно. Вие знаете ли колко кръгови има в България????
  Не е ощетен бюджета на общината. Това добре. Но и това кръгово какъв плюс е за общината. Още повече, че голям процент от хората минават напряко през кръговото и създават много повече предпоставки за ПТП. Особено много хора на идване от Любимец минават без да обикалят цялото кръгово и влизат в насрещното. Ако се появи някой какво става. Челен удър. Супер нали 😉 Преди поне спираха да се огледат!
  Ако искате да пусна анкета да видим какво мислят хората, а?

  За пътя около Дъбовец прочетох преди време, нооооооооо процедурата е за “Рехабилитация на път Ивайловград – Любимец”, което докато не видя какво значи, няма да повярвам, че пътя е оправен 😉

  Reply
 18. Към админ ! Ти пък къде видя, че говоря за избирателно копиране на статии и информации за Масларова.
  Разбира си, че тук си точен даваш линк, а и той не е в новините, а вкаран ей така ни в клин, ни в ръкав в информацията за представяне на книга в Драма. Другите информации… така ги прекрояваш, че не знам да плача или да се смея: “Премиера на книга за ГЪРЦИТЕ от района на Ивайловград се състоя в ГРЪЦКИЯ град Драма

  Ако поддържаше архив , или пък има и аз не съм могла да го намеря, щеше да видиш какви ги коментираш относно “кръговото”.

  Нямам намерение да се заяждам и да споря с теб, достатъчно друга по-важна работа си имам, но пак ти казвам пиши лични мнения и информации, защото е въпрос на самоуважение.

  Reply
 19. Здравейте!
  Възпитан съм, и то в Ивайловград, да бъда нежен и любезен.
  Иначе такава майна бих теглил на този с кръговото! Тъпо! Много съм карал по света, ама такова чудо не съм видял, believe me. Както казваше един приятел, ‘ба маама му!
  И с това се изчерпват думите ми относно кръговото.

  Reply
 20. А ма Lily крадлива и лъжлива, къде ти е ремонта на пътя ма комунистическа крадло разплута, кога ли ще се изчисти ивайловград от вас. откраднахте парите с това кръгово и хич не ми пука от кой бюджет и на местно ниво доста пари откраднахте и не ми обясняваай нищо не са оправили към ивайловград по пътя нали пътувах преди 2 дни мама ви крадлива

  Reply
 21. Тъжна работа, е да четеш такива коментарии за гръдът, в който си се родил. Отраснах в община Ивайловград и преди повече от 20 години напуснах този невероятен край. Той все още е девствен, неосквернен от абсурдната глобализация, към която така дивашки ни тласкат, и това е голямото преимущество на региона. Дано има далновидни политици, за да го проумеят и да се насочат в тази посока. Екологично чистите почви и води са нещо, за което сега не си даваме сметка, но много скоро ще се замислим и ще разберем тяхната стойност, вкючително изразена във финикийски знаци. Вече втора година идвам специално с мои приятели на Хухленски мистерии, само за да се заредя духовно, заради нищо друго!!! Някой някъде виждал ли е по-невероятна гледка от тая – селяни на фона на джаз слушат поезия, и (простетет за жаргона) истински й се кефят!!! Само там го има! През лятото на 1913 г. е в Хухла е убит прапра дядо ми отец Иван Вълканов, и съм емоционално свързана с това място. Било е разорено в истинския смисъл на думата, просто разгърнете “Разорението на тракийските българи – 1912-1913г.” на Любомир Милетич. Но в Хухла не се усеща тъга, няма злоба, от нищетата, в която живеят малцината останали възрастни хора. Таи има човешка добрина,откритост, усмивки, все неща, които в моят глобален и важен град НЯМА. Ето защо, все по-често идвам в Ивайловград, отсядам в едно спретнато семейно хотелче – св.Константин и Елена, в което усещаш аромата на дома. Ако по-често четем Ивайло Балабанов, ще се сещаме за приказката за неволята и няма да я чакаме…. На всички, които живеят в Ивайловград, желая здраве и кураж!

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.