Концерт в читалище Пробуда в Петък вечер

читалище, пробуда, концертЧиталище Пробуда в Ивайловград чества тази година своята 95 годишнина.

Читалището в Ивайловград е създадено през далечната 1914 година. По повод годишнината самодейците ще представят богата концертна програма на 19 декември от 18:00 часа.

Това е финалналната проява на поредицата от инициативи през годината, посветени на годишнината на читалището в Ивайловград. В концерта, който е насрочен за 18:00 часа ще участват всички любителски певчески и танцови състави, театралната трупа, групата на лазарките и коледарите. По решение на читалищното настоятелство художествените ръководители, дългогодишните читалищни деятели и библитекари ще получат грамоти за принос в развитието на културната институция.

Читалище Пробуда в Ивайловград е пример за усвояване на средства по Европейски програми със спечелени множество иновативни проекти. Днес то с гордост посреща своята годишнина с напълно обновени зали и фоайета. Обновява се и библиотеката, която съдържа над 34000 тома книги. Читалището в Ивайловград е включено в списъка с целеви библиотеки за Етап 2009 на програмата „Глоб@лни библиотеки – България”.

Добрите резултати на Пробуда Ивайловград се дължат и на активното сътрудничество с общината, която отделя немалко средства за подпомагане на дейността му. През тази година със средства от общинския бюджет бяха закупени и монтирани климатици за голямата зала. По повод 95-тата годишнина, на празника на Ивайловград на 14 февруари, кметът Стефан Танев връчи плакет и грамота на читалището за принос в културното развитие на града.

Официален сайт читалище “Пробуда” – Ивайловград
Източник: ivaylovgrad.org

16 thoughts on “Концерт в читалище Пробуда в Петък вечер”

 1. Изненадах се, че има официален сайт! Читалище “Пробуда”
  Повечето хора знаят, че живея точно до задния вход на читалището. Може да се каже, че съм израстнал с него 17.5 години (колкото съм живял непрекъснато там), за това ми е мило.
  Спомням си колко извесни артисти и певци са идвали да поискат водица, да си заредят акомулаторчето за портативното телевизорче, че да могат по пътя да гледат “Робинята Иваура” и много други неща. Спомням си, че си играех вътре около работниците, когато му правеха основен ремонт, смениха седалките, поставиха ново осветление и затвориха оная голяма дупка пред сцената (която е беше предназначена за дикторите). Мога да кажа, че го познавам отвътре!
  Мило ми е! 🙂

  Reply
 2. Щом живееш там, няма начин да не знаеш колко къщи с автентична архитектура са унищожени за строителството на този социалистически мастодонт.

  Reply
 3. Е колко колко къщи с автентична архитектура да са унищожени за строителството на този социалистически мастодонт. Да са унищожени няколко съборетини ама все пак кое е по=важно културата и това, което са дали читалището и библиотеката на хората или някакви къщи. Ти знаеш ли още колко къщи са разрушени след това в Ивайловград?

  Reply
 4. Аз видях в музея няколко снимки на стария Ортакьой и ме заболя за погубената красота на нашия град. Читалището сигурно е дало много за културата на хората, но пък е отнело от оригиналния архитектурен облик на града.

  Reply
 5. Не ги помня къщите, все пак тази сграда е построена 10 години преди аз да се родя. Но съм виждал снимки на баща ми на нашата улица и имам представа. Наистина там е имало доста големи и хубави къщи, да не забравяме, че това и тогава си е било центърана града, където са живели по-замжни хора. Но пък на снимките се вижда, че дори павета няма на пътя, а само прах и камъни. Старата сграда на читалището е била горе-долу там, където е сега паметника на Ивайло, но си е имало нужда от нова.
  Малко дразнещо е пак да намесвате политически системи, къщи от онова време почти не са останали из целия град, така, че да не правим от мухата слон. И аз подкрепям тезата, че читалището и тази сграда е спомогнало за културното развитие на общината.

  Reply
 6. Нека да назовем нещата с истинските им имена. А те са: несравнимата с нищо чаршия става курбан на живота нов. Това, което е немислимо и невъобразимо за един европейски град – разрушаване на старинна градска част, в Ивайловград става реалност.

  Pluton, интересно ще бъде да публикувате снимките на вашия баща. Естествено, защитени по някакъв начин, за да не могат да се вземат.

  Reply
 7. Читалището има спечелен проект за ново осветление и озвучаване ,но защо не се изпълнява не зная.Браво на Овчарова и Божинова за всички спечелени проекти!

  Reply
 8. Честит празник на читалищните дейци, които през годините са поддържали и продължават да поддържат родното читалище!

  Админ, ще ти бъда благодарна, ако спретнеш един албум за снимките от събитието, че се чудя къде да ги кача.

  Reply
 9. Благодарско. Има грешка само в датата на събитието, трябва да е 19. 12.
  Надявам се и други да качат снимки.

  Reply
 10. pluton4o, за твое сведение, това не е дупка, а оркестрина и там е мястото на оркестъра, и аз за разлика от теб съм гледала балети и оперни спектакли в това читалище. А що се отнася до къщите спомням си ги – стари съборетини.

  Reply
 11. Скъпи хора, не спорете. Прави са и едни и другите. И аз не съм виждала старите къщи в Ивайловград. Виждала съм други. И си давам сметка какво е загубил града. Трябва да се пази направеното преди нас. За новото също има място. Очевидно е имало нужда от нова сграда на читалището. Със сигурност е можело да се намери подходящо място, без да се рушат старите къщи. Обаче вече е минало. Нищо не може да се направи.
  Но в Ивайловград и селата в общината има още много красиви стари къщи. За много от тях още има възможност да бъдат спасени. Това трябва да се направи. Да разберат собствениците, а и общинска администрация, че това е богатство, което си отива безвъзвратно. Със сигурност могат да се намерят програми, по които да се кандадатства с проекти за да бъдат възстановени.
  Колкото до читалището – ДА МУ Е ЧЕСТИТА ГОДИШНИНАТА! Малко са читалищата с толкова богата и качествена дейност. Да се надяваме, че тази добра традиция нама да прекъсне

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.