Язовир Ивайловград прелива от събота

язовир ивайловград, прелива, наводненияЯзовир Ивайловград прелива от 5 дни в следствие на обилните валежи и топенето на снега. В момента освен язовир Ивайловград прелива и язовир Студен кладенец.

Преливането на двата язовира наводни големи площи по поречията на реките Арда и Марица в Гърция и Турция. Както знаете река Арда се събира с река Марица точно преди Одрин. Придошлите реки наводниха обработваеми площи в Гърция, както и няколко квартала в самия Одрин. Като цяло прииждането на водите на река Арда е съпроводено с доста проблеми в съседните ни държави.

Единственото хубаво нещо от придошлата река е преливането на язовир Ивайловград. И пак хубаво за едни, лошо за други. Защото освен, че водите на река Арда заливат нивите и къщите в Гърция и Турция, се губи полезната и екологично чиста енергия на водата. И логично се губят много пари от производството на ток.

А иначе преливането на язовир Ивайловград е наистина нещо, което си заслужава да се види. За тези, които не са го виждали или са позабравили сме събрали доста снимки и няколко клипчета.

Интересно беше, че тази година язовир Ивайловград преля точно на празника на Ивайловград. Когато аз ходих да го видя как прелива имаше поне още 10 коли с българи и гърци, които бяха дошли да го снимат. Голямо оживление.

Освен всичко друго искам да спомена, че било забранено снимането от язовирната стена. Т.е. ако сте на самата стена не може да снимате. Аз лично не го знаех. Това било, защото стената на язовир Ивайловград е стратегически обект. Така че го имайте на предвид.

Снимките от преливането се качват в тази галерия

А ето и репортажа на БНТ за преливането на язовир Ивайловград:

[flashvideo filename=http://ivailovgrad.com/upload_ivailovgrad/Video/iazovir_ivailovgrad_preliva_2344.flv width=500 /]

1 thought on “Язовир Ивайловград прелива от събота”

  1. Язовир Ивайловград все още прелива, само от двата странични преливника. От доста време язовир Ивайловград не е преливал близо 10 дни без да спре. А в Гърция са заляти както обработваеми земи, така и доста села!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.