Униформи в училището в Ивайловград

униформа, училище, ученициУчилището в Ивайловград подготвя проект за изработване на униформа за учениците. Самото решение за въвеждането на униформа в Ивайловград е взето след извършване на проучване на мнението на ученици, родители и учители.

Проучването на мнението за училищните униформи е извършено през месец септември. Ако бъде въведено използването на униформи в училището в Ивайловград, проектът ще бъде финансиран от Министерството на образованието, младежта и науката по Националната програма “Училището – територия на учениците”, модул “Ритулизация на училищния живот”. Ръководството на СОУ „Христо Ботев” кани всички родители да се включат в обсъждането на вариантите за униформи на учениците. Мостри ще бъдат изложени във физкултурния салон на училището на 23.03.2010г. от 17.30 часа.

Интересно е какъв ще е ефекта на това да бъдат въведени униформи в Ивайловград. По принцип те се въвеждат за да се скрият социалните различия между учениците. Също така сега някой виден психолог ще изтъкне още много предимства на униформите. Лично според мен това е поредното нещо лишено от смисъл на фона на неграмотността и липсата на възпитание при днешните ученици. Всичката Мара втасала, само униформи ни липсваха. Вместо да помислят как да ги запалят по някакво хоби, спорт, извънкласна дейност, те ще ги уеднаквяват. Хмм. Интересно.

Уеднаквяване на учениците. Да общували по свободно. Да де ама защо аз, който съм една свободна личност ще бъда принуждаван да нося нещо, което не искам. Или пък защо ще се опитват да ми показват, че гледай ти, нямало различия между хората. Няма ама друг път. Няма полза от тая работа. Защото нали училището уж подготвя човека за живота. И какво. Да не би в живота всички да са еднакви. Еднакви като възможности. Било то физически, умствени или финансови. Научете човека да се бори. Не му показвайте, че ужким можел да е еднакъв с помощта на една униформа. Е не може!

Ама всъщност в цялото това нещо виждам поредните пари захвърлени на вятъра или по-точно в джоба на някой от министерството. Отделно не знам точно как ще накарат някой ученик да носи униформа ако той не иска. Но ще поживеем ще видим. Само да не стане така, както с всички останали униформи в България. Да се дадат по няколкостотин лева за два парцала, които никой няма да сложи.

72 thoughts on “Униформи в училището в Ивайловград”

 1. Мда!!! Казармено.
  Ако няма поне три различни като стил и визия и то за всеки сезон за да може всеки да си подбере какво да носи, ще бъде просто КАЗАРМА.
  Аз съм твърдо против. Това е ограничаване на свободата. Да не отварям приказка колко и какви пари ще заработят определени фирми. Пари дето ще излязат пак от нашия джоб, колкото до финансирането гарантирано ще е за проучване, конкурс и всичко друго само не и пари за същите тези сиви униформи. Или тайте надеждата, че ще бъдат безплатни. Мда точно колкото здравеопазването е безплатно.
  Ей не са наядоха!!!

  Reply
 2. Одобрявам това решение. Крайно време е учениците да изглеждат по добре, не сякаш са тръгнали на дискотека пък и да не чувства това деление тоя има оня няма.

  Reply
 3. Браво на ръководството на училището!
  Това отдавна трябваше да се случи! И мисля, че причината не е само в уеднаквяване на учениците и преодоляване на социални различия! Може би мотивът е, чрез униформите, учениците да бъдат идентифицирани, да се показва тяхната принадлежност към учебното заведение!

  Reply
 4. Така е патриот. По принцип по този начин се приобщават учениците към училището. Ама то като гледаш какви са учениците дали ще се случи 🙁
  Лично аз не вярвам, че ще носят върпосните униформи повече от няколко месеца, но да видим

  Reply
 5. Чудесна е идеята за униформите в училище! Когато аз бях ученик също имаше униформи- така поне се усещаше разликата между учениците и учителите! А слез 1989 година какво стана- “демокрация”, “свободия”, дадоха много права на учениците и никакви задължения. Опитаха се да премахнат извънучилищните и извънкласните дейности. На косъм беше закриването на Детския комплекс в града ни.
  Преди време нямахме време да си научим уроците от участие в извънкласни форми, а сега какво. И пак, благодарение на общинската управа успяха да спасят Детския комплекс- там предлагат различни форми. А сега и в училището ни има интересни извънкласни форми.
  Мисля, че не трябва да бъдем песимисти! Децата ни ще се върнат в обществото!
  ай Боже!

  Reply
 6. А дано се не връщат точно в това общество дето сме, че язък дето се потихме да ги правим!!!

  Reply
 7. И аз съм носил униформа и смея да твърдя, че до нищо добро не води. Не липсата на униформи доведе свободията. И какво сте се закелешили с тия униформи и с учениците. То в цялата държава цари свободия, причинена от тия с униформите, а вие си го изкарвате на децата. Дали те са ви виновни. Униформи. Има една песен на Пинк Флойд, припомнете си я, вие с вашите униформи: http://vbox7.com/play:ff937226

  Reply
 8. Този въпрос с униформите според мен е доста сложен.
  Бързам да кажа, че аз съм твърдо против всякакво унифициране на дрехи, поведение, мислене и каквото и да било. Както повечето от вас знаят, аз бях офицер в армията и на всичкото отгоре се занимавах точно с облеклото. Една година работих в Генералния щаб по новите униформи, които трябваше да влязат в сила още преди 2 години, но така и не се случи нищо до сега. Та униформите в армията са си едно, но униформи в училището са си съвсем друго. В армията камуфлажа служи за прикритие на определен терен. За учениците обаче не мисля, че ще имат положително влияние. Напротив, униформата е допълнителна отговорност, която не може да се поеме от всеки мърльо. Разбирате ли на къде бия? Представяте ли си да се върне сутрешният преглед, където да те връщат защото не ти е изгладен панталона или ти е мръсна якичката, или полата ти е над коляното. Охххххххх! То и в армията си имахме проблеми с тия неща, а си представям децата какво чудо ще са.
  Униформи в престижни, скъпоплатени колежи и университети, където всяка година се полагат безплатни униформи, може би и то пак съм с резерви. Но в училище в Ивайловград, където повечето от родителите няма да могат да си го позволят?!?!?!?!?!?!?

  Reply
 9. Нямаше защо да се разкривате, Pluton – казарменото ви мислене личи (камуфлаж, прикритие, мърльо, сутрешен преглед, разбирате ли накъде бия).

  Въпросът с униформите наистина е сложен. Вие не предлагате решение, затова престанете да се упражнявате в анализи.

  Reply
 10. за пареден път се доказа, че не аз съм манипулатора, а самия Плутон. Можеш да изразяваш мнение, но не ограничено като твоето.
  И що толкова бързо прехвърлихте вниманието на участниците във форума от другата тема- за рязането на дърветата. Или тук Плутон лично е засегнат- “казармено”

  Reply
 11. Хей Иване,
  Какво решение искаш. Ако искаш да реша и проблема с кризата, глада и мизерията в страните от третия свят и т.н.
  Тук сме се събрали да коментираме, обсъждаме, споделяме и т.н. Вземи да го проумеш. Живеем в свободна държава, колкото и да не ти се иска. Ще се изразявам както ми се иска. Аз съм свободен човек. Не някой, който го е страх от кмета, шефа, колегите, клюкарите, партиния секретар и т.н. Разбери го това. И това, че не се изразявам както на теб ти харесва, няма да ме накара да спра. Даже напротив 😉 г-н “журналисте”.

  Reply
 12. Училищните униформи са нещо много трудно приложимо. Никой не знае какво ще се получи и дали ще се получи. Нещо не мога да се наема да прогнозирам какво ще стане и дали ще имат положителен или отрицателен ефект и дали ще имат някакъв ефект като цяло

  Reply
 13. Че кой го е еня дали ще се случи. Аз ти гарантирам, че няма да се случи. Какво ще върнат детето ми защото не е униформено, а стига бе да не е голо, че да отказват да го учат. Това е толкова несериозно, че нямам думи.
  Истинския въпрос е кой ще изпълнява поръчката с прости думи кой ще шие униформите, а не кой ще ги носи и дали ще ги носи. За предпочитане е да не ги носи защото ще са грозни и от най-евтината възможна материя, която и алергии може да докара. Е те тука търсете ключа за бараката.

  Reply
 14. ‘патриот’, това, че съм спрял да пиша по другата тема на теб какво ти пречи, ти си пиши колкото си искаш, не ми пречиш
  И кой до тук е предложил някакво, решение, че само мене цитирате. Аз си изразих конкретното мнение, което съвпара и с други. Ние тук си пишем личните виждания, а не даваме акъл на никого, който иска ще прочете мненията на хората като нас, ще претегли положителните и отрицателните позиции, ще направи маркетинг на цялата ситуация и накрая ще вземе решение. Аз освен бакалавърска степен по военни науки имам и магистърска степен по Мениджмънт, да не говорим за курсовете и квалификациите и че 9 месеца преподавах по една ERP система. Хайде да оставим кой какво образование има, че виждате ли Доган с филосовското си образование, какви язовири строи!
  Ако разбира се не е взето вече и не се знае кой ще шие униформите (както спомена Getoff).
  Защо ми се струва, че ви заболя от това което съм написал. А, да, сетих се – ИСТИНАТА БОЛИ!

  Reply
 15. интересно ми беше още от къде ще измислят да крадат парички и ето още един много добър начан. много добър. правиме униформи себестойността на една от тях е 23 лева и 16 стотинки. министерството на образованието отпуска по 200 лева на униформа като фирмата на шуребаджанака х прибира разликата. след това униформите естествено не се носят от никой и започва да се мисли следваща схема да източване на пари. те не могат да накарат учениците да ходят на училище, да учат, да се държат възпитано, да не говорят по джиесеми в час. дали ще ги накарат да носят униформи. колкото не ходят по заведения, не пият и други такива работи.

  Reply
 16. поразпитах тук там и разбрах, че проекта се готви от Училището, а не от общината. Може би трябва натам да се насочат въпросите за това отпуснати ли са средства за униформи, колко се полага на едно дете, коя фирма ще изпълнява.
  СОУ е с делегиран бюджет, което значи, че е самостоятелно юридическо лице, което само управлява средствата си. Не намесвайте пак общината. Станахте банални!!!

  Reply
 17. Патриот. Кой намеси общината? 😉
  Ти я намеси!!!

  Никой, никъде не е споменавал общината. НИКЪДЕ. Май наистина гузен негонен бяга. Стана банален ти, с твоята параноя, че някой постоянно държи сметка на общината, та чак не четеш какво е написано.

  Пак питам. В тази статия кой и къде е намесил общината??? Ще ми отговориш ли или пак ще продължиш да пишеш някакви съвсем други неща???

  Reply
 18. аз не съм адвокат на общината, нито на когото и да е било. Нито съм параноик. Но във всички статии и обвинения намесвате общината и най-вече – обществени поръчки и присвояване на средства от тях. Тук отново се намесва темата, но не се говори за училищното ръководство, а на принципа “казвам ти дъще- сещай се снахо”.
  Май вие сте гузен негонен бяга- явно вие ползвате принципа на присвояване от нещо.
  Не можете ли да разберете, че публичната власт най-лесно се проверява и ако има нарушения- най-лесно се констатират- министерства, областни и общински администрации ги проверяват Сметни палати, НАП, ДАНС и одити от европейските програми. Тях най-малко можете да обвините в присвояване.

  Reply
 19. Виж сега. Пак те питам, къде съм написал, че общината е присвоила или откраднала нещо. Не стига, че си анонимен, не стига че ме обиждаш, че съм бил еди какъв си ами и ме клеветиш. Покажи къде съм написал община Ивайловград присвои нещо си!!! Къде?

  Reply
 20. Обществена поръчка значи било?
  А обяснете ми на това общество живеещо в задълбочаваща се криза, безработица и безизходица, защо някой се опитва да му начука допълнителен разход и то постоянен. Защото цялата тази далавера е точно това. Ако тази година някой финансира до година кой ще финансира цялата тази дивотия – ние. Защото сме имали глупостта да се вържем на мазни приказки за бъдещето на най-милото – децата ни. Толкова ли сме богати да плащаме пари за униформи всяка нова учебна година защо едва ли миналогодишната ще му стане. А помислихте ли, че с един комплект няма да се мине ако не искаме децата ни да ходят като клошари?
  Проект които директно по най-безсрамен начин бърка в джоба на хората като какъв да го определим питам аз?

  Reply
 21. бе ти ли се оказа най-ощетения в тази държава, та непрекъснато недоволстваш.
  Давам ти точния адресант на твоето недоволство:
  Министерство на образованието, науката и младежта
  Националната програма “Училището – територия на учениците”, модул “Ритулизация на училищния живот”
  София 1000
  бул.”Дондуков” 2 А

  Можеш да изразиш мнение и да попиташ защо ти пращат мазни приказки и те карат да си бъркаш в джоба.
  От училищата изискват да се кандидатства с проекти по националните програми и те го правят. Похвално за тях. Не мисля, че точно ти ще си бръкнеш в джоба и униформите се поеват по проект. А за следващи години- ще дадеш за униформа- но еднократно, а няма да купуваш дрехи почти всеки ден!!!

  Reply
 22. А как ще ме накарат да я нося тая униформа. Ще си ходя с каквито си искам дрехи на даскалоооо. Те да си носят тъпите иниформи и да им са кефят

  Reply
 23. Лично аз се чувствам ощетен и то много. Ти не си ли от ощетените? Значи или си от онези 2-3 % неощетени, а ощетяващи безогледно вече 20 години или си толкова ъгъл по-голям от правия, че не можеш да разбереш колко си ощетен и вътре с двата крака.

  Честно казано обаче не ми се вярва да си от вторите – твърде грамотно пишеш.

  Reply
 24. GetOff, не знам какво разбираш от ощетен!
  Аз не съм ощетен от към образование- държавата ми даде добро образование, а не само диплом. Но държавата преди- не сегашната, след юли 2009 г. Ощетен бях от страна на завистливи и злобни хора и в момента съм ощетен от такива.
  За финансово ощетяване не бих говорил- винаги съм бил над материалните неща.
  Но да се върнем на темата за униформите- те се въвеждат с цел не уеднаквяване на учениците, а за това да могат учениците да имат еднакви условия да докажат на какво са способни, да покажат талант, дарба и умение, а не да демонстрират материална мощ! Мисли позитивно в тази насока и ще разбереш, че съм прав!

  Reply
 25. Когато аз учех в Ивайловградската гимназия, тогава ЕСПУ “Хр.Ботев”, имаше униформи- тъмносин памучен костюм с бели ризи за нас момчетата, тъмносин памучен костюм за момичетата+тъмносини манти с бели яки. Тогава нашите родители копуваха костюми и манти и нищо не казваха, не само за това, че бяха евтини, но и за това, че поне за училище сме с осигурени дрехи.
  А знаете ли колко готин и дългоочакван беше момента, когато се обличахме цивилно!
  Пожелавам на сегашните ученици точно това усещане, а не усещането за материално надмощие над съученика!

  Reply
 26. Плутон, как ще ми обясниш факта, че много от сегашните младежи, повечето ученици, носят маркировъчни дрехи, тип военни. Не показва ли вътрешното им желание за ред!!!
  Казваш, цитирам: “Представяте ли си да се върне сутрешният преглед, където да те връщат защото не ти е изгладен панталона или ти е мръсна якичката, или полата ти е над коляното”.- това би било прекрасна идея, та нали точно тогава няма да има мърльовци?!

  Reply
 27. Дано не съм лош пророк, но въведат ли се униформи в училището в Ивайловград, това ще има само отрицателен ефект. Който взима решението нека да запомни и това МНЕНИЕ и нека след време да дойде и да ми се изсмее в лицето, че съм грешал!

  Reply
 28. И няма как да стане пророк, щом гледа само назад, какво е било, а не се стреми да развие съществуването си! Живеем в 2010 година, днес нищо не е както през 1950-та и няма да бъде както през 2060 година.

  Reply
 29. Плутон, Плутон, аз съм развил съществуването си и то в доста добра посока! Не гледам назад, а се уча от закона “отрицание на отрицанието”- т.е. отричам лошото, но всичко, което е било добро в миналото- го приемам и се уча от него. Опитай и ти- ще ти бъде полезно!
  Плутон, ти как развиваш съществуването си?!!!!

  Reply
 30. ‘патриот’, ти пак преминаваш в лични въпроси. Бе да не си полицай бе! Но ще ти отговоря. Моето минало е твоето бъдеща! А моето бъдеще ти няма да го видиш! (Щом ще се нападаме лично!)

  Reply
 31. напротив- ще го видя, но ми се срува, че аз би трябвало да ти кажа- моето минало е твоето бъдеще, а моето бъдеще ти никога не би достигнал!

  Reply
 32. Винаги ми е било смешно, когато някой не може да измисли какво да каже и започва да повтаря думите на опонента със сменена една думичка!

  Reply
 33. “Брех ….. каква полемика се зафотми….. спрете се де…… кой крив кой прав времето ще покаже ….”
  Аз израснах по време на прехода закачих малко и от “миналия” строй- носих униформа и ми бе добре – след това махнахме униформите и пак ми бе е добре. Сега моя братовчедка учи в Германия и отново е с униформа – попитах я как се чувства все пак до миналата година не е носела униформа отговора беше ще цетирам “Униформата я нося с гордост – тя е моята визитка”
  Нека да не се караме дали да има или не униформи а да се опитаме да направил така, че образованието което получават нашите деца в нашето училище да бъде повод за гордост. ….. …. май се отплеснах…. извинявай те ако съм ви отекчил….
  за съм за УНИФОРМИТЕ, но те да не бъдат само “парцалки” а и визитка …..

  Reply
 34. Въвеждането на униформи в училището в Ивайловград е нещо много положително.
  Вместо сегашната “униформа” анцунг или дънки учениците ще бъдат в памучни панталони, поли и блузи с красив дизайн и надявам се спретнати и чисти.
  Жалко, че болшинството от хората, които са “за” униформите не участват тук, за да опровергаят резултатите от анкетата.
  Успех на училището в защитаването на проекта !

  Reply
 35. Според мен е от няколко години има крещяща нужда от този вид реформа ,защото малко или много трябва да има ред във това СОУ,учениците забравят истинския смисъл заради който са там а има и такива които въпбще не знаят,нужно им е да престанат да се състезават един с друг,кой ще е с по-хубави дрехи , “по-гъзарски” , и т.н и т.н сещате се за какво говоря ,поне до някаква степен да се ограничат повърхностните роли които вземат учениците ,те не могат да осъзнаят същността на цялото това средно-образование.Може и да не е толкова строга унифрома една бяла риза мойеби ще е достатъчна ,но трябва да им се поизесни защо наистина там им е мястото и към какво трябва да се насочат в живота си ,това може би е времето на един от важните им избори в живота. Имат нужда от такав вид промяна …или подобен ако има!

  Reply
 36. Не им е сега вемето да са повърхностни и да се влиаят от такива неща като модата не и в училище ,не и докато трябва да се занимават с житейския си избор,а това им пречи и им обърква представите.В Ивайловград винагие е имало много умни и уникални хора !Много големи хора са свързани с този град !Има защо да “инвестираме” в промяна с такава насоченост!

  Reply
 37. “…учениците забравят истинския смисъл заради който са там а има и такива които въпбще не знаят…” – И като им сменим дрехите и всичко ще си дойде по местата – ще започнат да учат повече, ще станат по-съвестни, вече няма да слушат чалга, няма да пуват, ще има 100% присъствие в часовете, ще уважават учителите, и т.н. ще придобият всички добродетели от едни дрехи. Няма ли да каже някой нещо за морала и грижите на родителите, за компетентността на младите учители, за миризмата на цялото обкръжаващо общество в което живечт тези ученици.
  Нека футболното игрище да е буренясало, защото никой не го използва (извинявам се използва се за паша на добитъка), нека баскетболните и волейболните игрища в училището и на Дупката да са забравили шума от тупкането на топка, нека ги няма организираните спортни игри, екскурзиите из България и походите из околността, но нека ИМА униформи!!!

  Reply
 38. СПОРЕД МЕН униформите са последната фаза на ОБРАЗОВАТЕЛНАТА реформа! Пак повтарям това е моето мнение на неспециалист, на който обаче му предстои да има деца!

  Reply
 39. Трябва да се организират и спортни игри и екскурзий ,но за сега явно никой се занимава с постигането на това ,а униформите защо не ,поне е нещо ,естестжено че няма да се оправи ВСИЧКО,но като едно начало ,като зараждане на ново чувство в училищният живот на учениците може и да промени някоя частица от тях…със сигурност трябва да се правят промени във много насоки !

  Reply
 40. А най-добре да чуем и мнението на специалист и точно такъв да се захване с теси промени

  Reply
 41. Pluton, не влизай толкова навътре. Ти си още зелен и няма какво толкова съществено да кажеш. Затова остави форума на читателите свободно да изразят мненията си.

  Вместо да се напъваш в дълбоките води на анализа, вземи да напишеш някоя дописка, съобщи някоя новина – това е по силите ти, и ще бъдеш по-полезен.

  Reply
 42. Плутон, пише се оброзователна. Престани да грешиш българския език, нали си бил “преподавател”. Точно ти ли ни говориш за добро образование и възпитание! Боже , Боже, то затова образованието ни е на такъв хал- има убразовани преподаватели! Боже, Боже!

  Reply
 43. да спрем с анкетата да има или да няма униформи в училището в Ивайловград.
  Разбра се окончателно- униформи ще има. Въпросът е в това- какъв да боде моделът, но днес разбрах, че и това се е уточнило не от кой да е, не от Плутон и админа, и Гетофф, а от родителите на учениците.
  Нека престанем да си чешем езиците с униформите, а да подхванем нова тема!!!

  Reply
 44. Патриот, ти въобще ли не правиш правописни грешки? Ама никак даже, така ли?Само си прегледай писанията и ще се убедиш в противното!!! Освен това имаш страшното свойство на дребнав селски тарикат, който е свикнал да манипулира по най-елементарния начин разни хорица обикновени… Имам чувството, че си някой закоравял комунист, който не приема ничие друго мнение и за него е табу да се спори човешки по дадена тема, както и хората да изразяват мнението си. Отделно и си мислиш, че като някой каже, че не одобрява нещо, той е грешен и трябва да се линчува. Закоравял и още как! Всички трябва да са с едно мнение, една униформа, еднакво промит мозък. Партията майка мила, тя те е родила и кърмила. Май в твоя случай е точно така.
  Не исках да пиша всичките тия неща, но ти не се държиш като нормален човек. От къде това самочувствие се питам аз? Да не си хванал Господ за шлифера или партийния секретар за…….

  Reply
 45. Хехе. Ама ти не се отказваш. Само не знам защо не ми отговаряш на въпросите ами пишеш по хавата 😀

  Ама нищо не ми пречиш. Пиши си. Все пак живееш в някакъв твой въображаем идеален свят 😀

  Всичко е розово 😀 Успех ти пожелавам. И пак ти казвам, не ми пречиш.

  Reply
 46. След всичко написано от редакторите на този сайт и от поведението им – парад на крещяща неграмотност, себелюбие и непоносимост към критика, в съчетание с безразличие към важни събития в града и общината и откровен мързел, се чудя защо читателите продължават да коментират и да излагат мненията си. Обяснявам си го с факта, че няма друг онлайн форум за Ивайловград, освен този.

  Списовачите на vailovgrad.com се разминават с впечатленията ми от от “най-хубавото кътче на всемира” – действително такова, както го описва поетът. Не очаквах това разочарование да дойде от интернет.

  Reply
 47. “Най-хубавото място във всемира,
  най-хубавият кът във този свят
  е точно между Арда и Армира
  и носи името Ивайловград!”

  Ивайло Балабанов

  А кой поет е казал “най-хубавото кътче на всемира”

  Reply
 48. Господин Журналист. Колко пъти да ви обяснявам, че не претендирам за каквото и да било. Този сайт, форум, галерия и т.н. са направени с една едничка цел! Да могат да споделят ивайловградчани свободно мнение, снимки и каквото друго им е на сърцето и душата.
  Точно и с тази цел не се трият мнения, няма цензура и т.н. Освен това съм написал, че всеки който иска може да напише и публикува нещо на сайта. Това не е някой вестник, в който голяма част от статиите се пишат с цел да бъде манипулирано по някакъв начин общественото мнение, а останалите са цензурирани от някой си редактор. Това е просто сайт на ивайловградчани. Не сайта на общината или на сайта на някоя си фирма. Ама честно писна ми да ви го обяснявам.
  Писна ми и да ми казвате какво да правя и какво не. Мога да ви кажа, че съм един от хората, които най-много обичат Ивайловград. И един от хората, на които наистина им пука. Същото не може да се каже за едни други хора…
  Общо взето вие като човек, който се мисли за по интелигентен, защо пак започнахте с нападките към Плутон и мен с това си мнение:
  Нямаше защо да се разкривате, Pluton – казарменото ви мислене личи (камуфлаж, прикритие, мърльо, сутрешен преглед, разбирате ли накъде бия).
  Въпросът с униформите наистина е сложен. Вие не предлагате решение, затова престанете да се упражнявате в анализи.

  Само ще ви каже, че това не типично поведение на един интелигентен човек. Вие си помислете защо….

  P.S. За пореден път питам къде съм налагал мнението си на някой? И за пореден път съм сигурен, че отговор не ще получа…..

  Reply
 49. Ivan, ще се аргументираш ли моля те, за да си вземем бележка. Не искам да се заяждам, а просто да се поуча.
  “…парад на крещяща неграмотност, себелюбие и непоносимост към критика, в съчетание с безразличие към важни събития в града и общината и откровен мързел…”
  Тук всеки пише без цензура и в пълно равенство. Но какво получаваме за това – плювни и убиди. Аз ще цитирам един виден бизнесмен – “Ти къщичка за пиленце правил ли си?” Този сайт е създаден със чистото съзнание да събере открито мненията на всички и да помогне с каквото може. Но явно толкова сме напреднали, че стигнахме времето в което черногледите хора си ни плюят без да имат основание, защото иначе никой друг не им обръща внимание, а така ще са интересни за други черногледи люде. Всяка критика си има някаква граница, след това се превръща в обида. Никой не е накаран да пише насила тук и никой не е цензуриран (освен от вулгарности).

  Reply
 50. ехееее а ве ПЛУТОН така се заяждахме във 2 -ри клас по тоя начин ,аи недей

  Reply
 51. Абе вие с какви очи гледате и с какъв мозък мислите, че все повтаряте, че се заяждаме. Ама мислете и пишете каквото си искате, не ни пречите, стига да не са вулгарности.

  П.П. Сега забелязах, че снощи със admin по едни и също време сме написали едно и също нещо. Сами си правете изводите за енергията която се влага в сайта!

  Reply
 52. Кака, како, и ти като Батко имате “доста демократично, антикомунистическо” мислене!
  Аз може да не съм хванал партийния секретар за …, но ти май Костов и Бойко в едно си ги сграбчила!
  Халал да ти са!
  Желая ти скоро да усетиш “болка” от близостта ти с тях.
  За твое сведение- аз не усетих никаква от близостта ми с пс!!!

  Reply
 53. Явно някои хора тук не могат за изразят свободно мнението си без да се опитат да го наложат и не могат да приемат станивището на другия колкото и да се различава от неговото,съжалявам но по този начин аз няма да отспая нито който и да е ,може просто всеки да пише какво той мисли без да се хваща за другия ,така се прави ако не знаете по добре не пишете,а ако ще се караме пак става само че твърдите че не това е замисала на статиите ,противореяите ли си ….или

  Reply
 54. Аз пак да попитам, къде точно съм налагал мнението си или кога съм започнал да се заяждам с някого?????????????????

  Моля за пример, ако е възможно?

  Reply
 55. КАКА ,поздравления за точното попадение и оригиналния речник!

  Другарю Патриот ! На теб не ти ли начесаха ароматния газоизпускател в предишната тема ,та продължаваш и тук да го вреш между куро..ртистите? Това си е най отявлен мазохизъм ! Моля се само да не е полов такъв , че доста работа ще ни се отвори (ле-ле) ! Няма нужда непрекъснато да излагаш симптомите на болестта си по форумите – рецепта няма кой да ти даде.Рецептите ги дават на други места – където всичките документи ги издават в жълто!

  p.s. Каквото повикало -такова се обадило !

  Reply
 56. Ще помоля всички най-учтиво да малко да се успокоите!!!!!!!! Почна вече да става много грубо!!!!!! Моля ви!!!!!!!

  Надявам се, че ако има други коментари ще са по темата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply
 57. Опа,Господа вий май позабравихте темата “униформи в училището в Ивайловград”
  Аз съм за .А това дали ще има униформи!!! Няма да решите Вия,дето си чешите езиците с щуротий….
  НАЗДАВЕЕЕ!!!!!!

  Reply
 58. А сега – спокойно и по темата:
  Уважавам мненията на всички участници ,колкото и различни да са – всеки и ма право на мнение. Моето скромно мнение относно униформите в училище е , че все пак униформи трябва да има -нали все пак отнякъде трябва да се започне и най-малкото учениците да отразяват принадлежността си към институцията ,която представляват. Но при едно условие: нека да бъдат наистина униформи (всъщност дрехи) , защото изложените мостри не ме впечатлиха нито откъм дизайн , нито откъм качество на платовете.

  Reply
 59. Аз като ученичка,която ще носи униформа (ако има такава) СЪМ СЪГЛАСНА ! И не само аз. Както Админа е написал анкета имаше… и голям процент от учениците бяха съгласни. Говорили сме си помежду си и съм останала с впечатлението,че наистина има много навити. Е щом има кой да ги направи и съгласни ученици да ги носят… какъв е проблема тогава? Защо вие спорите за нещо,което ние ще носим.

  Когато се въведе униформата не е задължително да се носи цялата,нужно е да има част от нея. И да това няма да промени държанието или възпитанието на учениците,но все пак се въвежда малко ред 🙂

  Reply
 60. Не съм носила униформа в гимназията, но в университета я носех с удоволствие. Да, показва принадлежност, но забелязах, че някой студенти я пренебрегваха / не знам по какви причини/.
  Ако обаче униформите са такъв “утрепан” цвят и модел, както на снимката в статията, не бих носила. Нека е униформа, “ЗА” съм, но да е нещо по-свежо. Не съм съгласна с това което виждам като мина покрай училището. Момичета в 7 – 8- ми клас нагласени като за нощен клуб / не че в по-горните класове е различно/. Че те не приличат на ученици, да не говорим за учене.
  Далеч съм от мисълта, че с въвеждането на униформа образователната система ще процъфти, но тайничко се надявам с това да започне една успешна реформа. Поне тийнейджърите няма да стоят 1 час, преди да хванат към даскалото, пред гардероба в истерия ” какво да облека днес?!?!”. Шегата на страна.
  Все си мисля, че самите деца имат нужда от това някой да ги насочи в правилната посока. Защото от няколко години насам съм забелязала, че и самото преподаване не е това, което беше, а и възпитанието на децата не е . Май от там трябва да се започне, ама не съм човека, който ще каже.
  Не знам какво точно гласи проекта за финансиране, но се надявам, че ще има някакъв тестов период, който да подскаже дали ще е успешно начинанието и до колко ще засегне финансово родителите.

  Reply
 61. “Да се показва тяхната принадлежност към учебно заведение” “Да бъде тяхна визитка” Абе хора каква визитка, каква принадлежност при положение, че училището е наполовина рухнало. Какво ще представляват с тези униформи? Може би началото на края?! Ние може да си нямаме училище, но пък за сметка на това си имаме униформи… Униформата била, за да могат учениците да имат еднакви условия, да покажат, че са умни, талантливи, надарени и прочие, а не да показват материална мощ… Много се извинявам, че няма да се съглася с това, защото първо ако си умен и талантлив и най-вече УПОРИТ и искаш да го покажеш и докажеш не мисля, че ти е нужна униформа за това. Богаташчета, който си плащат винаги е имало и винаги ще има и въпроса е там, че когато умното и надарено, но уви бедно дете навлезе в живота там няма да има униформи и пак ще попадне под ударите на материалната мощ… А това че носят маркировачни дрехи е просто мода. Искам да попитам ако излезне на мода райето дали няма да кажете, че искат да са убийци, крадци и общо казано престъпници, защото като го носят вътрешно крещят “Аз съм психопат и съм за затвора” ??? А относно парите, които ще се дадат. Е няма да е еднократно. Ще е всяка година. И въпреки това, че ще има униформа пак ще има нужда от всекидневни дрехи и пак ще искат да са хубави. И въпроса не е в това кой ще я носи тая униформа, а в това колко ще струва и кой ще я купува. И най-важното има ли смисъл от цялото това нещо след като има много по-важни неща за оправяне в цялата държава от това кой с какво ще е облечен пък и на фона на тая криза, в която много хора остават без хляб нямат излишни пари за излишни или не навременни неща. А за тези, които толкова много държат на тези униформи искам да ги попитам дали децата си ги обличат в униформи още от новородени, за да знаят какво е ред и дисциплина и да се научат от малки, че виждаш ли като поотраснат малко няма подлежат на контрол, няма да имат задължения и чувство за принадлежност към родината, която толкова много им дава…. ааа и разбира се като станат пенсионери и се наложи да живеят с 150лв. на месец да не се оплакват, защото така са научени…

  Reply
 62. За теб може би няма, но за много хора, които са останали и живеят в Ивайловград- има!
  Може би точно ти не трябва да коментираш!!!

  Reply
 63. Да… пак се почна с това кой къде бил и какво е направил. Какво значение има кой къде е и защо е? Вие хора сте с някво ограничено мислене. Трябва ли да мислим само за себе си? Какво ще стане ако мислим само за себе си? И защо обсъждаме теми които се отнасят за много хора след като мислим само за себе си? Мисля, че няма нужда от толкова злоба…

  Reply
 64. И какво точно стана с идеята за униформите на учениците от Ивайловградската гимназия? Какво стана с проекта? Или не се одобри идеята учениците ни да носят униформи?!? : ?

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.