Лазарки от Свирачи в Ивайловград

лазаровден, ивайловградУтре, един ден преди празника, в музея в Ивайловград ще бъде представен обичаят Лазаровден. Събитието е насрочено за 17:30 часа и ще се състои пред сградата общинския исторически музей в Ивайловград.

Момичета от село Свирачи ще изпълнят в двора на музея автентични песни и хора, свързани с празника Лазаровден. За свирачанци това е традиция и Лазаровден се празнува всяка година в събота, точно 8 дни преди Великден. Денят преди Лазаровден, лазарките се подготвят. Тогава те избират къща в селото, където да бъде облечена куклата наречена Лазар. Избират и момиче, което да води лазарките. На следващия ден те обикалят всички къщи в селото, пеят и танцуват за здраве и берекет, а стопаните на къщите ги даряват с яйца, пари , плодове и други дребни подаръци.

Едно време именно на Лазаровден, момците са поисквали ръката на своята любима. Вярвало се е, че момиче, което не е лазарувало няма да се задоми. В наши дни този хубавият обичай на Лазаровден се е запазил на много малко места. Да се надяваме, че той и всички други истински български обичаи няма да се загубят, а ще бъдат възраждани.
Поздравления към всички, които подобно на свирачанците поддържат обичаите живи. Към всички, които не забравят, че са българи. Към всички, които не празнуват чужди празници, като Хелоуин, който дори не знаят какъв и чий празник е. Защото ако изчезнат и малкото хора, които поддържат българските обичаи и традиции изчезнат, тогава какво ще ни отличава като българи?

Намерих във vbox7.com две клипчета на лазарките от Свирачи. Качеството е малко кофти, но все пак се надявам да ви харесат.

[flashvideo filename=http://ivailovgrad.com/upload_ivailovgrad/Video/sviraci_lazarki_25_03_2010.flv width=300 /][flashvideo filename=http://ivailovgrad.com/upload_ivailovgrad/Video/sviraci_lazarki2_25_03_2010.flv width=300 /]

Източник: ivaylovgrad.org

17 thoughts on “Лазарки от Свирачи в Ивайловград”

 1. Браво, Админ, много ми харесаха заключението ти в публикувания материал. Наистина заслужават поздравления тези, които поддържат и съхраняват българските традиции и празници!
  хелуин, Св.Валентин са празници, доста далечни от нашата, българска същност, но все пак се празнуват и в България! Може би на тях трябва да се противопоставим със силата на нашите празници- на Хелуи- забеци, кукери /Част от Сирни Заговезни/; на Св.Валентин- Св.Трифон Зарезан!!!

  Reply
 2. Малко различна информация:
  Лазаровден е един от най-хубавите народни обичаи. На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Според Библията действията на Исус около гроба на мъртвия Лазар предизвикват гнева на еврейските първосвещеници. Чрез своите постояни настоявания те успяват да убедят представителя на римската власт Пилат Понтийски. Той дава карт бланш на противниците на Христос. Същите тези Исусови противници го осъждат на смърт, но смъртната присъда е изпълнена от римляните.

  Въпреки това този празник започва да се отбелязва още през ІV в. като общохристиянски празник. Много от раннохристиянските писатели и апологети на източната и западната църква посвещават част от своите творби на това събитие. Така светеца Лазар става едни от най-почитаните светии на двете църкви.

  Ето и някои лазарски песни:

  Изгряло е ясно слънце,
  Ой. Лазаре, Лазаре,
  Изгряло е е ясно слънце,
  у Радкини равни двори,
  не е било ясно слънце,
  най била сама Рада,
  с черни очи еленови,
  с бели зъби бисерови,
  с тънка снага самодивска.

  Блаза на момина мама
  Блаза на момина мама,
  Добро чедо ранила:
  Мама си не засрамила,
  Татко си не посрамила!
  Ранила и отгледала,
  Гледала и отгледала,
  Със шекер ли ú ранила,
  Във сандък ли го ú държала.
  Майка си не засрамила,
  Татка си не зачернила,
  Петлите пели, не пели,
  Момина мама разсмели.
  Аферим момина майко,
  Добро си чедо ранила!

  Reply
 3. ама то много лесно така – преписваш новината от друг сайт, “украсяваш я с някоя друга грешка и хоп – готово!
  Доказателство: Да се надяваме, че той и всички други иЗтински български обичаи няма да се загубят, а ще бъдат възраждани.
  Браво патриоте за информацията, но това трябваше да го направи админа, когато публикуваше статията. Сега само да не се засегне и да каже, че пак се заяждат с него.

  Reply
 4. Прочетох тук там и ще ви кажа едно Щастлив съм, че се махнах от това мизерено село наречено Ивайловград Какво делите толкова смешници такива

  Reply
 5. Николай Христов, ти чел ли си “Пази Боже сляпо да прогледа”, разказващ се за един Ристо, който станал Христо и е забравил откъде е произлязъл.
  Надявам се да не си като него!!! Ако си- предлагам да преосмислиш светогледа си или……….друго не ти остава!!!

  Reply
 6. Лазаровден е един от най-хубавите български обичаи. Преди доста години се е празнувал и в други села в ивайловградско. Последните години се празнува само в село Свирачи.

  Reply
 7. Едно допълнение, през последните 5 години, освен в с.Свирачи, Лазаровден се празнува и в кв.Лъджа, с една разлика, че в Лъджа момите не носят кукла, наречена Лазар, както е в Свирачи.
  Наблюдавал съм лазарките в Лъджа- доста радост и настроение носят и са дългоочаквани във всяка къща, особено в тази, в която има неомъжена девойка.

  Reply
 8. След Лазаровден идва Цветница.

  Цветница е последният голям църковен празник преди Великден. Той винаги е в неделя.
  Традицията го свързва с тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки, възславян като Месиански цар. Той влиза в града на магаренце и е приветстван от хората с “Осанна”, задето е възкресил Лазар предния ден – в събота. Тържествено посрещнат в Йерусалим на Цветница, той доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот.
  На този ден на службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки – сякаш отново посрещат своя Спасител. Свещеници осветяват клонките и цветята, донесени от вярващите. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Обикновено от тях се увиват венци, които се окачват над прага на къщата или над домашния олтар.
  В този ден продължават Лазаровите обреди и обичаи. На този празник с кумиченето на лазарките завършва цикълът на моминските пролетни игри. Привечер на мегдана моми и ергени за последен път играят лазарското хоро, като за първи път след Великденските пости хорото е сключено. В някои райони на България на този ден се извършват и поминални обреди свързани с вярването, че на Връбница умрелите излизат от гробовете си и очакват роднините им да им донесат нещо. Рано сутрин жените отиват на гробища с върбови клонки, царевични стъбла, кадилница и вода. Прекадяват и преливат гробовете на своите блзики. След това забиват клончета от върбата до гробните паметници и с плявата (царевичните стъбла) запалват огън.

  Народът нарича празника Цветница или Връбница, Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и цъфтежа. Имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор.

  Reply
 9. Хубав празник. Ще си позволя да го честитя на всички. Предшества пролетта. Тази година Великден е раничко, но времето ще е хубаво. Празнично. Забавлявайте се и бъдете щастливи

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.