Отварят границата за Великден

кипринос, границата, великден,  гърцияГраницата с Гърция при село Славеево ще бъде отворена в понеделник по време на великденските празници. Границата ще е отворена само един ден през деня.

Отново както за всеки друг голям празник в последно време, границата с Гърция в Ивайловград ще бъде отворена. Този пък поводът е великденските празници и по-специално празничната литургия в храма в село Кипринос. По време на литургията иконата на Свети Георги се сваля и се извършва шествие по главната улица на селото.

Всички които са решили да посетят Кипринос или да се разходят из Гърция трябва да знаят, че границата ще е отворена от 8:00 до 18:00 часа. За всеки случай е добре да се попитат граничните полицаи за часа на затварянето й. Също така трябва имат предвид, че ако пътуват деца, те трябва да бъдат придружавани от родителите. В противен случай придружаващият ги възрастен трябва да разполага със заверено пълномощно.

И така, стана практика на всеки голям празник да бъде отваряна границата при село Славеево. И всички успяхме да се убедим, че дори и по черният път през Гръцките ниви се пътува доста по комфортно, отколкото през Света Марина и особено през отсечката след Дъбовец. Интересно нали. Черният път през нивите в Гърция е по-добър от нашите междуградски пътища?!?!? Сега може би най-често задаваният въпрос е кога ще бъде отворена границата за постоянно. От толкова години само се надяваме и обещават. Преди 2 дни прочетох една стара новина в пресата, че границата при Ивайловград ще бъде отворена за Великден 2007 година. Днес пък четох малко по обнадеждаващо интервю с г-жа Данаи-Магдалини Куманаку, която е посланик на Гърция в България, която казва, че през тази година може да бъде пусната връзката от Ивайловград до Кипринос. Също така от гръцка страна са осигурили финансиране и дори се появиха новини, че се провеждат процедури по избор на изпълнител за строежа на пътя от Кипринос до границата с България.

Дали обаче ще се случи нещо не е ясно. Ясно е само, че приемат ли ни в Шенген, ще може да преминаваме свободно през границата с Гърция, дори и през черния път през гръцките ниви, който е по-добър от повечето пътища в България.

3 thoughts on “Отварят границата за Великден”

  1. Тази граница при Ивайловград вече толкова години я отварят че на хората им омръзна да слушат. Много шум за нищо. Няма да я отворят и Шенген се бави така че не се надявайте

    Reply
  2. разбрах, че скоро гърците започват работа по границата и ще се минава от друг по-хубав път

    Reply
  3. Те все започват и все няма път и границата не е отворена. Дано този път да е истина. Щом посланика бил казал. Явно и от гръцка страна почват да проявяват интерес. Ама така е с тая криза и се усетят те къде се пазарува по-евтино

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.