Гости от Драма и Ксерес в Ивайловград

драма, ксерес, гостиПотомци на гърци живели в ивайловградското село Плевун ще гостуват на 22 и 23 май.

Те ще посетят културно-историческите забележителности на района, както и музейната сбирка, в старото училище в селото.

В неделя на 23 май в църквата “Свети Пантелеймон” ще бъде отслужена празнична литургия от български и гръцки свещеници. След това на площада ще свири народен оркестър.

На същите дати в Ивайловград ще гостуват гърци от Драма. Посещението е по инициатива на тамошното тракийско дружество, което вече за пета поредна година организира пътуването. Гърците ще посетят църквата Св.Св.Константин и Елена в кв. Лъджа и ще присъстват на литургия по повод християнския празник Петдесетница в църквата “Свето Преображение господне” в Ивайловград.

История:

В съседство с църквата, южно от нея през седемдесетте години на 19 век е построено училище в неокласически стил. В настоящия момент в него са разгърнати етнографска и историческа сбирки. Части от нея са посветени на Капитан Петко войвода и малоазийските българи.

По време на метежа на Сенклер, защитавал английските интереси в европейска Турция, капитан Петко пристига в  Плевун на 20 май с двама четници и четирима казаци. На 21 май 1879 година спасява селото от три хиляден башибозук.

1 thought on “Гости от Драма и Ксерес в Ивайловград”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.