Мистериите на Хухла 2010

мистериите, хухла, съборИ тази година по традиция ще се проведе събора Мистериите на Хухла. Той се организира всяко лято точно преди Илинден. Казват че въпреки кризата, тазгодишната програма за празника ще бъде още по-богата.

Тази година съборът в село Хухла ще се проведе в събота, на 17-ти юли и е под надслов Мистерии по време на криза. Той ще събере гости и творци от цяла България. В програмата му са включени:

бароков концерт, който ще се проведе на водопада светилище, намиращ се до големите чинатари на река Арда. Отбелязан е на картата по-долу;

балет, който ще се играе на амфитеатъра на върха до параклиса Свети Илия и е написан специално за село Хухла. Негов автор е хухленката Маргарита Будинова, която е сестра на Петя Павлова;

– На събора ще пее и Богдана Петрова, която е победителка в „България търси талант“. Нейните корени също са от село Хухла;

– Литературно четене на върха, в което Ивайло Балабанов ще представи книга с 50 избрани стихотворения;

– Ще се състоят номинации за „Почетен селянин“ и най-достойният ще получи пластика на земното кълбо поставено в цървул. Тя е дело на скулптура Емил Пенчев;
мистерии, хухла, 2010, криза

За събора е поканен и президентът Георги Първанов. В поканата до него се казва : „ Смятаме, че и едно село може да бъде център на света щом в него се стичат хора с ярка самоличност, с непоклатима творческа и гражданска позиция. А тикива хора в Хухла има”. Говори се също, че на някой от следващите събори ще пее Петя Павлова.
След вечерната служба, както всяка година ще започне голяма веселба включваща надпяване, надиграване и надсвирване. Празненствата ще продължат до изгрева на слънцето на следващия ден. Тогава ще бъде осветен курбан за здраве.

12 thoughts on “Мистериите на Хухла 2010”

 1. Ако съм си в ивайловград непременно ще посетя село хухла. не съм ходила там много време но сигуно ще е хубаво

  Reply
 2. Спонсор на събитието е и ЧИТАЛИЩЕ ПРОБУДА ,което осигурява :СЦЕНА,ОСВЕТЛЕНИЕ И ОЗВУЧАВАНЕ!

  Reply
 3. Това си е най – обикновен селски групов запой , само че кръстен с “мистериозно ” название! Още повече , че сега не е ловен сезон и няма друг повод за колективно къркане. Единственото добро нещо от цялата тая история е параклиса.

  Reply
 4. Не, това не е масов запой, как го оценявате така ? Вероятно изхождате от това, че Вие и вашата компания освен запой с нищо не запълвате свободното си време.
  Мистерииите са нещо невероятно, което малко хора могат да направят,макар и за малко да повдигнат духа на малкото хора останали в това село,което е дало много на България. Нима не оценяте това. Да се срешнат,да се видят близките, нима това е запой. що за расъждения.

  Reply
 5. Беше хубаво на събора в село Хухла. и мистерии имаше 🙂 Бях там за около 2 часа вечерта и ми хареса. Имаше и запили имаше и хора които се веселяха. Не беше лошо. Най-много ме впечатлиха две неща. Гледката от върха към нощни Гърция и Турция и това че село Хухла е родило толкова таланти. Така че мога смело да заявя че не е само запой нищо че в края на краищата той е неизбежен.

  Надявам се пак да мога да посетя Мистериите на Хухла следващите години и пожелавам на организаторите още по-интересна програма и повече успехи в личния живот и в това с което се занимават.

  Reply
 6. Ех Хухла. Спомени, спомени. Хубаво е там в село Хухла. Който не е ходил е пропуснал много

  Reply
 7. Не знам , аз мистерии не видях никъде , ама запои……….
  Селски събори, това “нещо невероятно , което малко хора могат да направят …” се организира в почти всяко село в Ивайловградско , а и в България , само дето не ги кръщават с такива гръмки и мистериозни титли!
  А на събор – като на събор : има от всичко.
  Така е -като няма хляб , поне да има зрелища !

  p.s. Нека не капитализираме вероятностите и предположенията си , защото със същия успех и аз бих призовал някои и компаниите им да гледат по-малко AXN Sci-fi ,защото реалността леко им бяга по тъча ,въпреки , че уважавам техните поетични и патетични настроения !

  Reply
 8. Διαβαζοντας τα παραπάνο γιά τό χωριό σας θημίθηκα τά ωσά μού διηγούνταν ή γιαγιά μου γιά τόν τόπο αυτό……..Γ’ αυτό πολύ σήντονα θά σάς επισκευθω.

  — Преведено от Google —

  Четене на по-горе за вашето село thimithika оцелелите разказват за мен или баба ми за това място … … .. С е много sintona ще посетите.

  Reply
 9. Панайотис Митрулакис:
  “Четейки написаното по-горе за вашето село си спомних всичко/то/ ,което е разказвала баба ми за това място….. За това много скоро ще ви посетя.”

  p.s. Не претендирам за идеален превод.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.