Студенти археолози от цял свят в Ивайловград

студенти, археология, родестюик Студенти от цял свят се събраха в Ивайловград за да участват в разкопките на крепостта Родестюик. Те се ръководят от археолога Ивайло Кънев, който вече няколко години проучва крепостта край Ивайловград.

Миналата година държавата и Националният исторически музей бяха спрели финансирането на разкопките на крепостта, но тази година Ивайло Кънев ще има доста помощници при проучването й. Това са чуждестранните студенти, които са в Ивайловград по линията на Сдружението за доброволчески труд.

Самата крепост Родестюик или Калето на Балъкдере, както повече хора в Ивайловград го наричат не е проучвано обстойно. Дори има хора в Ивайловград, които не знаят за нея. Също така много малко ивайловградчани са я посещавали. Тя се намира там, където Балъкдере се влива в река Арда.

А иначе на студентите явно им харесва в Ивайловград. Те са отседнали във общинската вила на Дупката и вече са се запознали с доста ивайловградчани, с които са завързали приятелства на маса. Надявам се само всичко да е нормално и да не се случват инциденти като по време на снимките на “Мила от Марс” и чужденците да останат с добри впечатления от Ивайловград и хората там.

снимка: ivaylovgrad.org

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.