Циганите ограбват богатствата на Ивайловград

бялград, цигани, ограбват, крепост, ивайловградВ ивайловградска община има няколко крепости. Една от тях е позната на всички. Това е Калето или Лютица. Другата е Родестюик или крепостта при Балъкдере, за която знаят малка част от ивайловградчаните. Има и още една крепост до село Гугутка, която едва ли някой от Ивайловград е посещавал.

Последните две крепости в ивайловградско, тази при Балъкдере и тази при село Гугутка са малко известни не само на жителите в ивайловградска община, но и на археолозите. Малко познати, но не и за всички. Иманярите от години разкопават тези крепости и отнасят архитектурните богатства на нашият край. А и както става явно от думите на Ивайло Кънев, човекът който се опитва да направи нещо за крепостта Родестюик, вече и циганите са започнали да разграбват каквото е останало в крепостта край Гугутка.

Тя носи името Бялград и се намира на около два километра от ивайловградското село Гугутка. Името й Бялград идва от белия варовик, от който са изградени крепостните стени и сградите в самата крепост. По белият цвят на стените си тя прилича много на Калето или Лютица, която и построена от мрамор и слънчевите отблясъци в стените и са се виждали чак до Одрин. Прилича и по друго на нея. Тя е една най-запазените крепости в България.

И колкото и да са запазени тези архитектурни паметници, това богатство на ивайловграския край, те са безмилостно разграбвани от всякакви иманяри, а сега дори и от циганите! И ако община Ивайловград се чуди какво да направи за нашият малък град, то нека помислим за тези наши непознати богатства, които могат да помогнат, родното ни място да не изчезне от картата на България!

Източници: Ивайло Кънев и www.milarodino.com

6 thoughts on “Циганите ограбват богатствата на Ивайловград”

 1. Това ако беше някъде другаде цялият свят щеше да знае за тес крепости и да идват някви японци да ги снимат и да се кефят а в Ивайловград са оставени на циганите да ги разграбят. Имали някаква инфраструктира изградена, например има ли път до там табели организация?

  Reply
 2. Божидар Димитров е информиран за крепостите до Рогозово и Гугутка още преди 10 години.А на Гугутка съм ходил преди около 30 години:)

  Reply
 3. КАКВО ГИ БОЛИ ОБЩИНАТА ЗА ТИЯ ИСТОРИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ !!! ТЕ ТАМ СИ СИ ЗНАЯТ РАБОТАТА,НАЛИ ВСИЧКИ СА ИЗБИРАНИ С КОНКУРС !!! АКО ИМА НЯКАКВИ ПАРИ ЗА ВЗЕМАНЕ ОТ ТЕЗИ СТАРИННИ КРЕПОСТИ ,ВИЖ ТОГАВА ВЕДНАГА ЩЕ СЕ ЗАЕМАТ И СЪМ СИГОРЕН ЧЕ ПАРИТЕ ПО КОЯТО И ДА Е ПРОГРАМА НА ТАЗИ ТЕМА,ЩЕ СЕ УСВОЯТ ДО ПОСЛЕДНАТА СТОТИНКА…ДОРИ И НЯМА ДЕА СТИГНАТ….БРАВО ОБЩИНА И ОБЩИНАРИ …БРАВО ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ…БРАВО И НА ВАС ГОСПОДИН КМЕТЕ…. ПОКОЛЕНИЯТА НИ ЩЕ ВИ СА ПРИЗНАТЕЛНИ …ЩЕ ВИ СВАЛЯТ “ШАПКА” СЛЕД ВРЕМЕ…

  Reply
 4. Между другото ,калетата и крепостите в района на Ивайловград са 5 /пет/ на брой…!!!

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.