Предстои дългоочакваното отваряне на границата при Ивайловград

гкпп, славеево, ивайловград, гърция, киприносГраницата край Ивайловград ще бъде отворена официално на 09.09.2010 г. Предстоящото събитие се очаква с нетърпение и всички ивайловградчани. За откриването на границата при ивайловградското село Славеево се очаква да присъства президента или премиера.

Граничният пункт Славеево – Кипринос при Ивайловград предстои да бъде отворен съвсем скоро, като от гръцка страна пътят все още не е асфалтиран. В момента се изграждат площадки, на които ще бъдат поставени бариерите и постовете на граничните полицаи. През пункта ще бъдат пропускани само леки и лекотоварни автомобили, като тировете няма да могат да преминават.

Интересно е, че освен пътя към Кипринос, гърците са започнали изграждането на втори път към гръцкото село Зони. По неофициална информация има възможност пътят към Зони да бъде асфалтиран преди този до Кипринос. За тези, които не знаят пътят през Зони ще съкрати разстоянието от Ивайловград до Александрополис (минава се по поречието на Бяла река директно през Димотика). В момента пътя за Александрополис от Кипринос директно през Димотика е около 134 километра. След като бъде изграден новият път от граничния пункт при Славеево до гръцкото село Зони, пътят ще се съкрати на 127 километра.

Друга полезна информация е разстоянието от Ивайловград до Свиленград. Разстоянието от автогарата в Ивайловград до разклона в Любимец, където се включва пътя от Ивайловград е 54.8 километра. В същото време от Ивайловград до същото място в Любимец през Дъбовец и Света Марина е 60.9 километра. Т.е. през Гърция е със 6.1 км. по-близко. Да не забравяме също така, пътят е много по-добър и едновременно с това много по-равен! На картите по-долу са показани двата възможни маршрута и разстоянията по всеки от тях.

ивайловград, свиленград, гърция, тригоно

ивайловград, свиленград, гърция, петрота

7 thoughts on “Предстои дългоочакваното отваряне на границата при Ивайловград”

 1. Админ, благодарим за информацията, която наистина е достоверна. Аз ще се опитам да намеря някои неща, но и ти ако можеш изнеси Таблицата за нарушенията и наказанията от Закона за движение по пътищата на Република Гърция. Налаганите глоби и наказания са значително по-големи от тези в Република България. Само знам, че: за превишаване на скоростта до 20 км/ч глобата е 40 евро; за превишаване на скоростта над 20 км/ч глобата е 100 евро; за превишаване на скоростта над 30 км/ч глобата е 350 евро и отнемане на книжката за 60 дни; при шофиране с алкохол в кръвта от 0,25 до 0,40 промила- 200 евро и отстроняване на шофьора; при шофиране с алкохол в кръвта от 0,40 до 0,60 промила- 700 евро, отнемане на книжката за 90 дни и спиране на превозното средство и т.н.

  Reply
 2. Ще потърся! Дори ако остане време ще направя една страничка на сайта със полезна информация, заедно с другите странички с полезна информация, които съм обещал 🙂

  Reply
 3. Дългоочакваното откриване на ГКПП Ивайловград-Кипринос е на финалната си права. Вече е уточнена и програмата. На 09.09.2010 година от 11.00 часа ГКПП ще открие президента Георги Първанов, заедно с гръцкия си колега Карлос Папуляс, а в това време ББ ще играе футбол в София.

  Reply
 4. Та стига само ББ е откривал всичко, нека и президента да поеме мелко. ББ за 10 месеца откри повече неща отколкото президента за 10 години!

  Reply
 5. Аз пък чух, че президентът ще пристигне в Ивайловград с хеликоптер, който щял да кацне на полигона 🙂 Явно тия от охраната са решили, че завоите към Ивайловград са опасни за здравето на президента 🙂 Я снайперисти, я многото дупки. Само се чудя откъде ще минат Мерцедесите и БМВ-тата към тоя избушен полигон. Сигурно по черния път 🙂 ама ще е голяма атракция. Президента с хеликоптер на полигона в Ивайловград. Дано да го измият тоя полигон, че яко ще се нагълтат с прахоляци 🙂

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.