Стартира гроздобера на винени сортове грозде в Ивайловград

гроздобера в ивайловград, грозде, лозя, 2010, гроздоберСъс заповед на кмета на община Ивайловград Стефан Танев, от утре официално е разрешен гроздобера на винени сортове грозде. Това е първата официална информация за предстоящия гроздобер.

Засега няма информация за изкупната кампания на гроздето в ивайловградско. Винпромите не са обявили на каква цена ще изкупуват и кога ще започнат. Важно е обаче да се знае, че в повечето области на България, гроздето е с много лоши качества. Това би трябвало да доведе до по-високи изкупни цени от миналата година. Също така трябва да се има предвид, че както и през други подобни лоши за лозарството в България години, гроздето в ивайловградско се запази и разполага с много добри качества! Тази година дори може да се каже, че община Ивайловград е едно от малкото места в България, където гроздето се запази и дори е отлично!

Заради лошата реколта в цялата страна се очакват по-високи цени. За пример от тази година, може да се даде Благоевград, където гроздобера започна и производителите настояват да получат цени от около 75-80 стотинки за сортовете Мерло и Каберне и над 50 стотинки за Памида.

Дано тази година има повече изкупуващи в Ивайловград и дано не биват ограничавани и не се повлиява силно на цените на гроздето. В този ред на мисли искам да помоля всеки, който има или получи някаква информация, да я сподели тук. Било то относно цените, за споразумения между изкупуващите или за възпрепятстване на даден прекупвач или Винпром да изкупува в община Ивайловград. При получаване на важна информация за предстоящия гроздобер, ще публикуваме статия, чрез която да бъде информирана обществеността в Ивайловград!!!!!!!

Датите на началото на гроздобера на основните типове винено грозде са следните:


17.09.2010 петък – Рубин
20.09.2010 понеделник – Мерло
24.09.2010 петък – Памид
27.09.2010 понеделник – Каберне и Сира

3 thoughts on “Стартира гроздобера на винени сортове грозде в Ивайловград”

  1. Моята информация, че в Ямбол и Любимиц също много от масивите са унищожени от градушка.
    Лошото е, че големите изкупвачи на грозде (алкохолопроизводители) си имат собствени масиви и не им трябва много външно грозде. За това, аз не очаквам цените да са много по-различни от миналата година, най-много 10-20% да се вдигнат.

    Reply
  2. Вчера говорих с един човек от Харманли и той каза че цената на мерлото там е 60ст. и не мисли да го продава на тази цена.Малка му се виждала….

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.