25 дни след отварянето на пункта при Славеево

границата, славеево кипринос, след отварянеИзминаха 25 дни от отварянето на пункта при ивайловградското село Славеево. От тогава до днес през граничният пункт Славеево – Кипринос са преминали над 6800 автомобила, като от отварянето на границата са доволни и българите и гърците.

След отварянето на границата се забелязва оживление в Ивайловград. Постоянно може да се видят гърци, които са дошли на кафе, на пазар, да се разходят или просто да заредят бензин. Тази неделя например, в Ивайловград бяха пристигнали два автобуса с гърци, които освен всичко друго посетиха музея на града.

След отваряне на границата заведенията и магазините в Ивайловград са любима дестинация за гърците. Почти всичко в града е по-евтино за тях и сега в момент на криза това им е повече от добре дошло. Гърците купуват всичко, от хранителни стоки до палети с гнайсови плочи, грозде и ел. уреди. Дори позападналият пазар в Ивайловград, който се провежда всяка сряда взе да се оживява, заради гърците.

В момента освен по-възрастните гърци Ивайловград започна да се посещава и от младежи. Дори някой от тях се престрашиха да посетят дискотеката бар Каубойска Среща (Венеция). Предполагам че тези дни ще отвори Фламинго, където се надявам да им хареса повече.

За ивайловградчани отварянето на границата също е добре дошло. Пътят през Дъбовец вече не се използва от почти никой като всички минават през Гърция. Някой жители на община Ивайловград вече започнаха да припечелват от работа в гръцко, като получават около 40-50 лева на ден. Освен всичко друго, тази година изкупната кампания на гроздето в Ивайловград е доста слаба, но доста от хората успяват да продават своята продукция на гърците. Само тази неделя забелязах около 10 гръцки пикапа натоварени с грозде.

Репортаж за отварянето на границата в Ивайловград по БНТ  ( http://bnt.bg )

[flashvideo filename=http://ivailovgrad.com/upload_ivailovgrad/Video/ivailovgrad_btv_gkpp_05_10_2010.flv width=300 /]

2 thoughts on “25 дни след отварянето на пункта при Славеево”

  1. 272 автомобила не е зле! Дано да станат и повече! Сега е момента от Общината да не спират да работят и да развият и туризма и чистотата и всичко, което зависи от тях, така, че и българи и гърци да се връщат в Ивайловград с усмивка и настроение!

    Reply
  2. Интересно ми е взеха ли гърците да си копуват винетки или са нее***ка? И правят ли нещо господата полицаи по въпроса?

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.