Пак се прочухме с незаконни кариери за гнайс в Ивайловград

незаконни кариери, гнайс, ивайловградски камъкИ отново се прочуваме, този път с десетките незаконни кариери за гнайс в община Ивайловград. Вече се чудя каква ще е поредната новина за Ивайловград, която ще излезе утре.

Както всички знаят, не само в Ивайловград, голяма част от кариерите са абсолютно незаконни. Не стига, че нямат право да добиват гнайс, не стига че не плащат данъци и продават на черно ами и хората работещи по тях нямат договори, не им се плащат осигуровки и т.н. Ама това е ясно на всички. И на съответните органи и на тия в Министерския съвет, където разрешават на съответните фирми само да „проучват“. Да де ама явно собствениците на кариерите в момента не плащат на политиците на които трябва, та сега ги погнаха и тях.

В края на миналата седмица се е провела мащабна акция в община Ивайловград от служители на икономическа полиция, дирекция “Земеделие”, ДАИ, Инспекцията по труда, РИОСВ, полицията и жандармерията по разпореждане на областният управител Румен Данев. По време на акцията са констатирани множество нарушения. Освен всичко друго са конфискувани около 1000 палети с гнайс, които в момента се охраняват като доказателства по случая. Глобите които могат да бъдат наложени са в размер на десетки хиляди левове, а могат да достигнат и до 100000 лв и повече.

Искам да отбележа, че освен незаконните кариери в Ивайловград има и доста законни, които имат разрешителни за добив на гнайс и които плащат дължимото на общината и държавата. Лошото е, че има незаконни такива, които подбиват цените и не внасят пари в общинския бюджет. Лошо е също, че изглежда някой от по-големите незаконни кариери са били предупредени за проверката. Та вие си правете изводите кой какво прибира, за какво се проверява и кой има интерес от цялата тая история!

5 thoughts on “Пак се прочухме с незаконни кариери за гнайс в Ивайловград”

 1. Баце Бойко е огладнял за парички и тепърва ще се случват такива неща. Който има да си плати по масата ще плаща а който няма да си плати ще плаща на държавата. Лошото е че най големите риби ще си платят на който трябва и ще изгорят малките. Управлението на бойко е такова. Малките да го духат. Малките фирми компании други подобни. А в ивайловград че има незаконни кариери се знае и преди година имаше подобни проверки ама потулиха нещата сигурно с доста подкупи защото тройната коалиция взимаше само за себе си сега бойко може да остави нещо и за държавата. Също тия незаконни кариери трябва да плащат на община ивайловград за да може да има пари в бюджете а не после да питаме защо в ивайловград това или онова не било оправено.

  Reply
 2. Най накрая ги разпукаха тия. Разкопаха половината община без един лев да са дали и без след това да облагородят местата на които са копали. Само кратери има след незаконните кариери по ивайловград. Но и на тях им дойде на гъзъ. безплатен обяд няма и няма да има. Може едните да имат документи и да си плащат а другите само да копаят и да печелят. Ама свърши тая

  Reply
 3. Само едно не ми се връзва! Къде спа бате Бойко като беше главен секретар на МВР. Тия всичките неща (и кариерите и незаконното строителство) да не са от вчера???

  Reply
 4. Незаконният добив на гнайсов камък в района на Ивайловград трябва да спре. За тази цел има концесии, разрешителни за добив и т.н. Има квоти за това кой и колко трябва да добие и т.н. Не всеки, който пожелае да започне да краде от държавата примерно гнайсошисти или мрамор, които са търговски материали и да се измъква безнаказано и огромна недекларирана печалба. Тук в Ивайловград, а и из цяла България е пълно с подобни кариери, чиито ползватели трябва да бъдат санкционирани!
  Интересното при тази новина е, че е веднага след тази за незаконните вили по язовир Ивайловград. Може би това не е случайно. Областният управител Румен Данев е разпоредил проверката. ГЕРБ-ерите са се активизирали да сменят хората по ръководните позиции. А това сега ще е изключително лесно.

  Reply
 5. Абе, то има концесии, ама на кой ги дават? Като погледнете в концесионния регистър през последните години има 1 или 2 издадени концесии за добив. Надали хората не са опитвали да си извадят разрешителни за добив, но нали някой чиновник трябва да се напъне да прочете документите и да вземе да си вдигне ръката и да подпише концесията… ох колко изморително. Аз лично познавам хора, които са имали разрешителни за 2-3 години, вложили са средства в геоложки проучвания, купили са машини, наели са хора, подготвили са нужните документи за концесия и чакат от няколко години вече да им се разреши концесия. Какво да правят?! Вложените средства няма кой да им ги върне. Държавата не само че не подкрепя българския бизнес ами и го спира по всякакъв начин.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.