За язовир Ивайловград и бракониерите

румен анастасов, сътрудник на иара, язовира в ивайловградСлед залавянето на поредните бракониери в четвъртък вечерта, язовир Ивайловград отново е във новините. Този път се прочухме с това, че в язовира почти необезпокоявани, бракониерите хващат огромни количества риба.

За никого не е тайна, че на язовир Ивайловград се лови голямо количество риба с помощта на мрежи. Много хора притежават километри рибарски мрежи, с които ловят стотици килограми риба. Лично мое мнение като рибар, е че бракониерите трябва да бъдат озаптени. Но освен проверките по язовир Ивайловград, трябва да започнат усилени проверки по магазините за риба и по пазарите. В тях се продава риба от ивайловградския язовир, което е също толкова незаконно, колкото и улавянето й. Също така е време да започне да се говори и за останалите язовири в страната и като сме отворили темата за Хасковска област, да се каже какви безчинства се извършват на язовир Тракиец!

След събитията миналата седмица се разпалва и нов скандал за протекция над бракониерите на язовир Ивайловград. Румен Анастасов с прякор Козела обвинява полицията, че защитава заловените. Според информационния портал http://haskovo.net, причината за това твърдение е това, че бракониерите са били освободени няколко часа след задържането им. От пресцентъра на МВР обясниха, че задържаните следва да бъдат освободени след снемането на показанията им и след като са били оформени документите по производството. Също така се цитира нещатният сътрундик на ИАРА Анастасов, който казва, че полицията не съдействала при някой от случаите с бракониери. От своя страна от полицията обясниха, че при всеки случай изпращат екип да съдейства на служителите на агенцията по рибарство.

Да се надяваме, че ще се вземат мерки срещу бракониерите, по язовир Ивайловград и пак искам да отбележа, че е задължително да се проверяват и тези, които я продават, защото ако няма къде да бъде пласирана от бракониерите, рибата няма да бъде улавяна!

А по повод скандала, който се разразява в момента има кой да реши кой крив и кой прав. А за бракониерите, не знам какво да кажа. Видяхме кмета на Созопол и историята за сърната как се разви. Та няма да се очудя ако в съда решат, че бракониерите са били за гъби в язовира!

Новината в сайта www.haskovo.net <———-> Новината в сайта www.haskovo.info
Източник: http://haskovo.net <—————–> Източник: http://haskovo.info

[flashvideo filename=http://ivailovgrad.com/upload_ivailovgrad/Video/brakonierite_po_qzovir_ivailovgrad_4324e.flv width=330 /][flashvideo filename=http://ivailovgrad.com/upload_ivailovgrad/Video/haskovo_info_brakonieri_ivaylovgrad_234w.flv width=330 /]

28 thoughts on “За язовир Ивайловград и бракониерите”

 1. Незнам, но защо всичко това ми се струва изкуствена работа… Нещо напоследък много взе да се говори за Ивайловград и все някакви интриги. Не само в Ивайловград има бракониери, но никой нищо не казва. А неможах да разбера тоз Сунай какво се оплакваше от Бъчваря… какво му развалял, че не разбрах?

  Reply
 2. От мнго хора (заклети рибари) по София съм чувал, че язовир Ивайловград в момента е най-зарибения язовир в страната. А причините са две:
  1. Защото редовно се зарибява от горски стопанства и хора.
  2. Защото не се посещава така масово както другите язовири из страната.
  Аз лично съм склонен да вярвам, защото съм виждал за какви тълпи рибари става дума по другите язовири.

  Reply
 3. Тия кощунства по язовира в Ивайловград трябва да се прекратят, но това няма как да стане докато шефовете в Хасково получават сомчета и бели риби за подаръци и комисионни от продажбите на борсите и магазините. От ИАРА да не се правят на ощипани, защото точно от агенцията предупреждават най-едрите бракониери за акциите, които предстоят. И Бъчвара е бракониер, но далеч не е най-големият, но както всичко друго в България големите не ги закачат. И рибата се вмирисва откъм главата, а главата не е в Ивайловград, а е в Хасково и сега от там се опитват да прехвърлят медийния шум към Ивайловград.

  Reply
 4. Абе след отварянето на границата май се стига по-лесно до Ивайловград и се активираха и положителните и отрицателни явления в обшината. Много хора започнаха да съжаляват, че се осъществи ГКПП-то.
  Крайно време беше да свърши комунизма в тоя град и да спре разграбването на благата, за които хората живеят там!

  Reply
 5. А бе хора, не знам кой каква риба е хващал на язовир Ивайловград, но тая скапана държава за никъф к.р не става. Сега чета новина, че Доган го били оправдали и подкупа който е взел от 1.5 милиона е бил законен 🙁 Ебаси държавата скапана, честно. Тва вече не се търпи. Сега да ги видим тия от новините дали ще го отразят както трябва или ще го премълчат тактично?!?! Скапана държава!

  Reply
 6. Ха тва Гкпп ще превърне Ивайловград в… Бас хващам, че до година ще има и проститутки, наркотици и т.н Блага какви? Единственото хубаво нещо за сан е че ще може да се ходи на работа в Гърция… Колкото до язовира винаги ще си има бракониери!

  Reply
 7. Аз също съм против бракониерството, но още повече съм против това мутри да ни командват и да правят, каквото си поискат.

  Reply
 8. За никого не е тайна , че хората на Румен Анастасов се държат тъка сякаш язовира е техен, разбиват бунгала заплашват хора но никой не се оплаква защото всички испитват страх, какво искате да се върне времето на бригадите ли, че някой толкова му се възхищават.

  Reply
 9. Какво ще се случи ако всеки започне да раздава правосъдие за щяло и нещяло.

  Reply
 10. НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС

  Чл. 238. (1) (Предишен текст на чл. 238 – ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Който улови риба:

  а) (доп. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм., бр. 27 от 2009 г.) в рибостопански води с взривни, отровни или зашеметяващи вещества или в количества, надхвърлящи значително нормите за любителски риболов;

  б) в запазени места или при маловодие;

  в) в непромишлени води през размножителния период на рибата или

  г) от видове, застрашени от изчезване, (изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., доп., бр. 89 от 1986 г., изм., бр. 86 от 1991 г., бр. 85 от 1997 г., бр. 27 от 2009 г.) се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до една година и с глоба от сто до хиляда лева, както и с лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 7.

  (2) (Нова – ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм., бр. 27 от 2009 г.) Разпоредбите на предходната алинея се прилагат и при улов на други водни организми. (3) (Нова – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Уловената риба, другите уловени водни организми, както и уредите и средствата, с които е извършено престъплението, се отнемат в полза на държавата.

  Reply
 11. То хубаво ама май са били хванали бракониерите в празни мрежи. Т.е. в лодката не е имало риба, а само мрежи. Ти си прави изводите от тук нататък дали ще им направят нещо!

  Reply
 12. Хахаха и аз чух, че нямало улов в мрежите и бракониера нямало да бъде заведен под отговорност…

  Reply
 13. Ти прочете ли това, това което е цитирал Плутон от закона 😀 Прочети го внимателно 😉

  Reply
 14. Айде да подскажем! Никъде не се споменава, че е незаконно да притежаваш 1000 километра мрежи и да си ги возиш в лодката. А и да си ги пуснал във водата и в мрежата няма риба, винаги можеш да кажеш, че искаш да ги изпереш, пробвал си в пералната, но не се е получило и си решил да пробваш в язовира. Проверяващите ти правят един хубав PR по телевизията, пият една студена вода, а ти си имаш едни изпрани мрежи!!! 🙂

  Reply
 15. Да и първите неща които ми направиха впечатление са :
  в рибостопански води с взривни, отровни или зашеметяващи вещества или в количества, надхвърлящи значително нормите за любителски риболов;

  Няма никъде опоменато, че е наказуемо да се лови с мрежа, парашути, телевизори, ръбове, кошове…

  Второто нещо е

  в количества, надхвърлящи значително нормите за любителски риболов;

  Аджеба някъде уточнено ли е максимално допустимото количество(килограми или брой) риба която се счита за любителски улов?

  Reply
 16. ЗАКОН ЗА РИБАРСТВОТО И АКВАКУЛТУРИТЕ
  …………..
  Чл. 24. (1) Лицата, упражняващи любителски риболов, са длъжни:

  1. да използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични, двойни или тройни) в изкуствените водни обекти, в Черно море и река Дунав; във водите на Черно море може да се постави чепаре на една от въдиците;

  2. да използват една въдица (пръчка) с монтирани до 2 броя куки (единични, двойни или тройни) при риболов в реките, старите речни корита, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата;

  3. да записват улова от всеки риболовен излет по видове и количество (в килограми и бройки) в билетите за любителски риболов;

  4. да носят по време на риболовен излет билетите за любителски риболов и да ги представят на контролните органи при поискване.

  (2) (Доп. – ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) След еднодневен риболовен излет риболовците могат да запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 8 бройки, или до 3 кг от всички останали видове риби, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло. В случаите на улов на жаби и раци могат да задържат до 50 екземпляра.

  (3) (Доп. – ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Уловената риба и другите водни организми по ал. 2 не могат да бъдат предмет на покупко-продажба.

  (4) (Изм. – ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Любителският риболов, с изключение на пъстървови риби, се разрешава само през светлата част на денонощието през всички дни на седмицата, извън периода на забраната по чл. 32, ал. 1.

  (5) (Нова – ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Любителският риболов на пъстървовите риби е разрешен през светлата част на денонощието само в събота, неделя и в празничните дни, извън периода на забраната по чл. 32, ал. 1.

  (6) (Нова – ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. – ДВ, бр. 36 от 2008 г.) При извършване на любителски риболов, организиран от сдруженията по чл. 11 в обекти, в които им е възложено управлението на рибните ресурси по реда на чл. 15а, лицата трябва да притежават билет за любителски риболов, като не са длъжни да спазват правилата на ал. 1, т. 1, 2, 3 и ал. 2 – 5.

  …………..

  Чл. 35. (1) Забранява се стопанският и любителският риболов в обектите по чл. 3, ал. 1 със следните уреди, средства, принадлежности и приспособления:

  1. взривни материали, отровни и упойващи вещества;

  2. електрически ток и технически устройства и съоръжения за електроулов;

  3. дънни тралиращи и драгиращи средства;

  4. огнестрелно оръжие;

  5. харпун;

  6. (нова – ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.) кърмаци.

  (2) (Изм. – ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Забраната по ал. 1, т. 5 не се отнася за любителски риболов във водите на Черно море. Условията и редът за извършване на любителски риболов с харпун се уреждат с наредбата по чл. 15, ал. 1.

  (3) (Нова – ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Любителският риболов се извършва само с уредите по чл. 24, ал. 1, т. 1 и 2 и при условията на ал. 2.

  (4) (Предишна ал. 3 – ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. – ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. – ДВ, бр. 80 от 2009 г.) Уредите по ал. 1, т. 2 и 3 могат да се използват за провеждане на научни експерименти и изследвания с разрешение на министъра на земеделието и храните.

  ……….

  Чл. 64. (Изм. – ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Който извършва любителски риболов без билет за любителски риболов в нарушение на чл. 22, ал. 1, се наказва с глоба от 50 до 200 лв.
  Чл. 65. Който извършва любителски риболов в нарушение на изискванията по чл. 24, ал. 1, се наказва с глоба от 50 до 200 лв.
  Чл. 66. (1) Който улови и запази риба в количество, надхвърлящо определеното, в нарушение на чл. 24, ал. 2, се наказва с глоба от 20 до 100 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

  (2) Който продава или купува риба в нарушение на чл. 24, ал. 3, се наказва с глоба от 100 до 300 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

  (3) Който извършва любителски риболов в нарушение на чл. 24, ал. 4, се наказва с глоба от 200 до 500 лв.

  (4) (Нова – ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Който извършва любителски риболов в нарушение на чл. 24, ал. 5, се наказва с глоба от 100 до 300 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

  (5) (Нова – ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Който извършва любителски риболов във воден обект, в който управлението на рибните ресурси е възложено по реда на чл. 15а, без билет и членска карта на сдружението, се наказва с глоба от 100 до 300 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.
  Чл. 67. (Изм. – ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Който извършва любителски риболов извън водните обекти и зони за любителски риболов, се наказва с глоба от 100 до 500 лв.

  Reply
 17. Поздравления зa lady_gaga!

  Eдин сериозен, обективен и добре написан коментар на събитията, достигащ сърцевината на проблема.

  Отдавна не бях чел нещо хубаво в тоя сайт.

  На фона на lady_gaga напъните на админа изглеждат смешни. Цитирам: “А бе хора, не знам кой каква риба е хващал на язовир Ивайловград, но тая скапана държава за никъф к.р не става….” “Ебаси държавата скапана”.

  Не съм чел по-големи глупости в сайт.

  Иван Чончев, Свиленград

  Reply
 18. Eй, АДМИН!
  Май твоето приятелче шефа на полицията те е накарал да изтриеш коментарите на рибарите!

  ШЕФА НА РПУ ДЕТО СТРЕЛЯ ПО ПАТКИ ОТ ЛОДКА НА БРАКОНИЕРИ, ДОКАТО ПУСКАТ МРЕЖИ!
  Аз тоя клип съм го гледал и даже ми е останал в телефона.
  Искаш ли да го публикувам в интернет!

  И аз се обявявам:
  ДОЛУ БРАКОНИЕРИТЕ!
  ДОЛУ И ТЕЗИ, КОИТО ГИ ЗАКРИЛЯТ!

  Румен Анастасов е човекът, който възроди язовира!
  Той е този, който пусна 300 000 шаранчета за последните 5 години.
  Всички села живнаха покрай това.
  Идват рибари, правят оборот на магазинчета , хижи. Хората са доволни, че има работа.
  ИМА РАБОТА, ЗАЩОТО ИМА РИБА!
  Язовирът се прочу в цяла България като най-зарибения в страната.
  Румен има основната заслуга.
  Той и сдружението спонсорират ИАРА с бензин, за да не можете да извлачите всичките 300 000 шарана пак навън.
  ТРИСТА ХИЛЯДИ!
  Ако не сте успели вече, де!
  Нали сте първи защитници на Бъчвата!

  ТОВА Е СТРАШЕН СРАМ! ДА НЕ ВИЖДАШ ПРАВДАТА! ДА СЕ РАДВАШ НА КРИВДАТА!

  Reply
 19. А, забравих, АДМИН!
  Шефът на РПУ скастрил горските, дето хванали Бъчвата, че му се бъркат в района.
  Трябвало да го предупреждават, та той да може да предупреждава бракониерите.
  Горският го разправя навсякъде.
  Всички в региона са възмутени!
  То бива, бива, нооооо…
  В Ивайловград май поминъка е бракониерство!

  Reply
 20. Виж сега GOGO

  Първо нито един коментар не е бил изтриван/цензориран/променян!!! Писна ми разни комплексари като тебе, да пишат глупости.
  Второ, пусни ги тия клипове да ги видим, защото ми писна само за това да слушам вече! Много ме дразниш.
  Трето, разбрахме че за теб Румен Анастасов е бог, майка и баща и сигурно хляба насъщен. Успокой се вече.
  Четвърто, бракониерите не ги защитавам аз, а скапаната държава и неработещата ни съдебна система. Ама явно само ти не си го разбрал!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply
 21. До г-н Иван Чончев.

  Г-н журналист. Нямам претенции за нищо, аз съм си обикновен човек, с обикновени мисли и вълнения. И дори смея да твърдя, че освен всичко друго съм СВОБОДЕН човек!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Това си го набийте в промитата журналистическа глава. Хич не ми пука за етикет, правила, стил и т.н. Когато ми е писнало от всичката помия, която ме заобикаля и аз със сетни сили се опитвам да не се отказвам и да се боря и поискам да кажа ПИСНА МИ НА К.РААааааааааааааааааа го казвам. Ама въобще не ми пука. Много по-добър е този, който показва това, което мисли и чувства, отколкото този, който се прикрива зад лукавата си усмивка.

  И за пореден, може би десети път го казвам. Това е просто сайт, в който пиша каквото мога, когато мога и както мога! Нищо повече. Никога не съм искал и не съм се опитвал да направя нещо друго. Просто един сайт за Ивайловград, в който да пиша от време на време по нещичко. Да кача някой снимка или да прочета някой коментар. Правя го защото обичам Ивайловград, като отделям от собственото си време и пари. И затова и на хората им допада. Затова и се посещава повече. Защото това е просто един сайт на един ивайловградчанин за други ивайловградчани. Нищо повече, нищо по-малко. Така е и така ще бъде, докато съм жив и здрав!!!!!!!!!!!!!!!!! Затова и нито един коментар, снимка или каквото и да било не е изтрито от сайта. Няма и да бъде, г-н Журналист!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply
 22. Незнам защо си мислят, че админа защитава бракониерите или който и да е друг… Изглежда са прочели нещо не много добре и са останали с погрешно впечатление, но вече стават досадни с глупавите си упреци! Спрете се! И админа предполагам е рибар, и той страда от бракониерските мрежи… На никой не му е приятно да му кълват само попови лъжички 😀 Колкото до клиповете… Ами качете ги някъде! Само говорите без да има никакви действия! Има сума сайтове за видео споделяне, има сума репортери които само чакат нещо подобно да им попадне за излъчване! Надявам се, че ще ни дадете едно линкче за да ги изгледаме.

  Reply
 23. Виждам ,че всички милеят за язовира ,но докато има подобни коментари “Аз знам за еди кой си ,че пуска мрежи ама ….””Аз знам ,че еди кой си стреля ама ….” ,няма да се преборим с бракониеритеДосега никой не видях да каже обадих се в ИАРА ,обадих се в РПУ ,обадих се на 112,обадих се в горското.Докато виждаме какво става ,но не реагираме ,се превръщаме в съучастници.Някой ще каже “ама те ги защитават”.Да ама на 3-ма ,които не си вършат работата да има един съвестен(защото повярвайте ми има и такива) то пак ще има ефект .А иначе какво потриваме ръце ,шушукаме……

  Reply
 24. Абе много плювни тука беееее!
  Аз като втори администратор на сайта също заявявам, че никой от нас не е трил или поправял коментар, дори той да е нападка върху нас!!! Признавам, че в началото веднъж само ми се случи да изтрия една псувня, но този който я беше написал не се оплака. Също така и двамата се опитваме да бъдем обективни и нито нападаме нито защитаваме, когото и да било, когато става дума за недоказана новина. Е, държавата си я ругаем, но кой не го прави, а ние поне го правим гласно.
  А Ico ви го каза най-добре!

  Reply
 25. На служебната карта, която сте публикували има ЕГН. Моля, прочетете Закона за защита на личните данни !!!!

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.