Декларация от община Ивайловград за вилите по язовир Ивайловград

Община Ивайловград изпрати декларация до Парламента в защита на вилите на язовир Ивайловград.

Текста на декларацията съм го преписал и е по-долу, защото беше сканиран и може да съм допуснал някоя грешка в бързината, за което моля да ме извините. Надявам се да я прочетете и да коментирате. Мисля че ще се получи интересна дискусия.

И да започна с моето мнение. Лично аз смятам, че е хубаво Ивайловград да си има вилна зона. Защо не? И защо не на най-подходящото място за целта – язовир Ивайловград. Нали все пак това ни е едно от най-хубавите места, с което се гордеем и се хвалим. Защо други градове може да имат вилни зони, а ние не?

Също така за тая малоумна кота нула или кота 130. Не можело да се строи под нея!?!?! Е хубаво, а тогава как са построили път под нея, някой може ли да обясни. Или за пътя няма проблем? Или пък за сградите на ВЕЦ-а? Или те не са строежи? Как мислите? Освен да вземат да разрушат и пътя до Ивайловград, защото попада под котата за заливане??? Най-добре, а?

Сега на първо четене като прегледах сателитните снимки и гледам, че част от Малки Воден и тя попада под тази кота. За по сигурно може да пробваме да измерим с GPS надморската височина и да видим какво още незаконно има освен вилите, пътя, ВЕЦ-а, полицейския пост и т.н.


ДЕКЛАРАЦИЯ
от Общински съвет – Ивайловград

Относно: Предприетата кампания за събаряне и премахване на фургони, паянтови постройки и вили, намиращи се на територията на община Ивайловград и основно по брега на язовир Ивайловград.

Уважаеми Дами и Господа,

С чувство на възмущение и болка посрещаме вестта за разрушаване на онова, което години наред местните хора от община Ивайловград с къртовски труд и заделяне от залъка си са сътворили по бреговете на язовир Ивайловград.
Община Ивайловград се характеризира като една от най-големите по площ в страната – 820 км2 и с най-малко население – около 7000 души, от които 65 на сто са на пенсионна и над пенсионна възраст, разпръснати в 51 селища.
Тук живеят хора, характерни с пословичното си трудолюбие, които са принудени едва да свързват двата края, защото основния им поминък –тютюна вече го няма.
Кариерите, в които трудоспособните мъже търсят препитание също са затворени.
Какво ги задържа тук – природата, свързана с язовира на река Арда.
Малцина са онези, които са с възможности да заделят от семейния си бюджет и да стигнат до морето. Нашите деца знаят къде е то само от учебника по География. Те нямат възможност да опитат соления вкус на водата. Какво им остава тогава, ако нямат и възможност да се полюбуват на язовирските води в най-жежките месеци на годината.
Тук няма пране на „мръсни“ пари, а има колиби и кирпичени постройки, строени със зной, защото всяка родопска фамилия предава на поколенията по нещо свято – допир до народното богатство – реките и планините. Силната родопска любов се корени във водните източници и горите, които подхранват и силата, и вярата, и надеждата на населението тук от векове.
Ако днес някой мисли за хората тук, той трябва да търси решение за узаконяване на построеното с честен и всеотдаен труд, а не за създаване на руини и там, където все още ги няма. Ако някой мисли за хората, няма да узакони само палатите на някои незаконно забогатели величия.
Не е случайно, че години наред какви ли не правителства, са „затваряли“ очите си пред „незаконното“ строителство, защото са били убедени, че това е необходимо за местните хора, че това е тяхната гордост, с която се хвалят и посрещат близки и познати от цялата страна.
Най-лесно е всичко, което е създадено досега да се рушне – ще останет Бастионите, със стени по-високи от римските калета, в които обикновеният човек не може да надникне, а да надникне няма какво да види, освен разкош придобит по незаконен начин.
Ето защо ви призоваваме, ако има чувство за справедливост, съхранено в душите ви, ако не искате България да бъде родина само за малцина, търсете начини за съхраняването на народното, предавано от поколение на поколение като завет за опазване на природата и екологията, чисти и неопетнени, като нещо свое и свято, което винаги ще дърпа българина към най-източните части на Родопите и ще разлива светлина и топлина за всички.
Десетилетия наред управляващите в страната и общината не могат да намерят отговор на въпроса от какво е продиктувана кота 130.75 за кота на водозаливаемата зона на язовир Ивайловград. Това е кота по-висока и от моста над язовирната стена!
Необходима ли е такава кота или тя е определена, съгласно някогашния проект за язовирна стена 100 метра по-висока от сегашната, която не беше построена, защото в заливаемата зона попадаха и рудниците около Маджарово.
Нека специалистите в хидростроителството преценят необходима ли е тази кота и не е ли време да се преразгледа и промени, което ще улесни узаконяването на досегашното строителство. Още повече, че когато са строени, по-голямата част от постройките, визирани днес за събаряне, изобщо не се говореше за заливаема зона или тя се свързваше само с преливниците на язовирната стена. Сега котата на заливаемата зона е по-висока и от моста над язовирната стена. Представете си какво ще стане, ако водният преливен стълб прехвърли тази кота. Ами ние трябва да изместим и село Славеево и Ивайловград.

Уважаеми Дами и Господа

Поучете се от съседна Гърция! И там е стоял на дневен ред този проблем, но е решен в ползва на хората.
Ако искате от Ивайловград и общината да остане само един самотен спомен, потънал в руини, които идните поколения ще изучават в часовете по История, решавайте със замах, без да обмисляте нещата… Създавайте руини!
Ако мислите за трудолюбивото и патриотично гранично население от най-южните части на Орфеевата планина, ако искате да съхраните доброто за този край и да задържите задълго младите хора в този регион, не посягайте на построеното, защото има още много какво да се строи!
Ние сме затова:
Да съхраним построеното от десетилетия, за да живеят местните хора със самочувствие и с вяра в утрешния ден!
Да осигурим условия за приятен отдих и отмора на млади и стари!
Да опазим природата и да увеличим богатството на общината!

От Общинските съветници

33 thoughts on “Декларация от община Ивайловград за вилите по язовир Ивайловград”

 1. Съзнавам, че всички ще са против мен, но аз не подкрепям тази декларация и съм твърдо против нея.

  Какво значение има дали нещо е построено с къртовски труд или не след като е незаконно?! 40 години не стигнаха на общината да узакони територия за вилна зона на язовира, а сега си трие задника с декларация и не я пуска в кошчето за боклук, където й е мястото, а гордо я размахва. В същото време и по двата бряга на язовира, всички места на които човек можеше да отиде на риболов и отдих без необходимост от лодка бяха обявени за пчелини и заградени с бодлива тел и бариери. И ако си мислите, че в тези заградени места има кошери, уверявам ви заблуждавате се, ако има са празни – камуфлаж за заблуда на “противника” и оправдание за предизборни популистки обещания и намерения.

  Вместо да пише тъпи декларации общинският съвет да направи всичко необходимо, да се определи и узакони вилна зона на язовира и всеки, който иска подобен лукс(не мога да кажа на вилата необходимост), да ходи там. На такова място е задължително да има поддържан път, ток, питейна вода за което, както е нормално, ще плаща данъци и такси. Всичко станало трябва да се срине и прекрасната дива природа по бреговете да се възстанови. А на положилите незаконен “къртовски” труд някой [b]предизборно[/b] да им раздаде безплатно места във вилната зона.

  На края, искам да подчертая, че тази ми позиция не е само по отношение на язовир Ивайловград. Навсякъде е така, но поне другаде не се излагат да декларират невършенето на работа и безхаберието си с години.

  Reply
 2. Ако става дума за пътя до Стария мост / май го има на едни от последните снимки във форума/ доколкото знам това е стария път от Любимец до Ивайловград.

  Reply
 3. Не. Става въпрос за асфалтовия път. Както от язовирната стена до Дълбок дол така и към село Бориславци към Маджарово, който попада под тази кота нещо си! Та тия пътища и те ли трябва да се разрушат?

  Иначе реално трябва да се обособи вилна зона някъде си. Да се регламентира кой какво може да строи по нея, да си плаща данъците и т.н. и така. Който иска да ходи на риба да ходи. Който иска да се любува на язовир ивайловград докато си пие кафето на масичката пред вилата да го прави.

  Също така като има контрол и като е законно ще се контролира какви вили могат да се строят и да се каже примерно по-голяма от 65 м2 да не се прави или нещо такова. А бе много неща могат да се измислят.

  Иначе незаконно строителство бол. По морето е стотици пъти повече. Там няма буквално незастроено. Ама никой не ги бара!!! Разрушават пак на обикновените хора павильончета и т.н.

  Reply
 4. Просто съм размазан! Прочетох това вчера, но ми трябваше едно денонощие да осмисля написаното.
  Не стига, че има редица пунктоационни грешки в официален документ на такова ниво, а на всичкото отгоре са го разписали 13 “високоинтелигентни” човека отдолу и никой не ги е забелязал. Те може и да не са го прочели де!
  А самата тема направо си е страхотия! Прилича ми на хленчене на малко дете, което е направило беля и сега се оправдава. Още не мога да осъзная, как 13 души общински съветници могат да парафират такъв документ!? За какво узаконяване се говори въобще, законите са еднакви за вички безкомпромисно! Според мен трябваше да напишат “искаме да се промени закона”. Може ли някой да ми бясни как се узакоява нещо незаконно??? Ако законът се промени – ОК, но във всеки друг случй то ще си остане незаконно. Нели обче на всеки му е ясно, че докато сме в Европейския съюз този закон няма да се прпомени. В противен случай нали се сещате какво ще стане около водните басеини (реки, езера, язовири и моер).
  За пътя, тока и питейната вода е ясно, но никъде не прочетх някой да спомене за отпадните води на тези постройки, както и за битовите отпадъци. Та нали всичката гнас се излива директно в язовира! И септични ями да имат след дъждовете и снеговете, през почвата пак всичко стига до водата.
  Не ми се иска да ме разбирате грешно. Не съм черноглед и не мисля, че хората които са си направили временни или постоянни постройки около язовира са престъпници. Халал да им са, да си ги ползват със здраве. Но щом ще има закони и ще искат дугите да ги спазват, трябва и те да ги спазват.
  Същото нещо важи и за кариерите. Но дкато до зовира някой е завладял 100 квадрата за малка вила за ична употреба, то кариерите са унищожили хилди декари. А при тях е имало възможност да се узаконят, но печалбарството си е голем проблем на българина!
  Ох, стига толкова за сега, че прегрявам от мъка да разбера как е възможно дасе подпише и изпрати такъв докмент!!!

  ПП:
  Напълно съм съгласен с мнението на Getoff.

  Reply
 5. Не искам да коментирам дали да има подобна декларация или не. Но ако трябва да я има, то едва ли точно този е най-подходящият текст.
  Текстът на декларацията е меко казано безумен. Не мога да проумея как е възможно и кой e сътворил подобна глупост. Аз не разбрах какво искат да ми кажат съветниците с този текст. Според мен подобен официален документ трябва да казва нещо конкретно, точно и ясно. Тука едни локумджийски истории – какви бастиони, руини, завети какво е това упражнение с художественото слово…. Нямам думи!!! Абсурд и малоумие!!! Срамувам се не толкова от “каузата”, която защитава това писание, а от начина, по който е написано!

  Reply
 6. Много пъти съм бил за риба на този прекрасен язовир. Моето мнение по въпроса е следното. Абсолютно съм против да се събарят вилите и къщите там,по простата причина,че е вложен толкова много труд и е грехота,а и от моите наблюдения в този обезлюден край непречат на никого.Вече друг е въпроса,че държавата трябва да си вземе нейното и да си платят глобите и да си плащат данъците,като нормални хора,а който неможе да докаже с доходите си,че може да е построил някоя от къщите да му я вземат и да я продадат на търг,както си е нормално и за законен имот. Най тъпото е,че ББ вероятно за да докаже,че си държи на думата ще ги събори, а естественно няма да го направи за 1500-те палата около София,но това са слабите хора,бият който могат,от силните ги е страх.

  Reply
 7. от Общински съвет – Ивайловград

  Относно: Предприетата кампания за събаряне и премахване на фургони, паянтови постройки и вили, намиращи се на територията на община Ивайловград и основно по брега на язовир Ивайловград.

  Уважаеми Дами и Господа,

  С чувство на възмущение и болка посрещаме вестта за разрушаване на онова, което години наред местните хора(ха-ха “местните хора”-видни мутри Митничари и Софийски бизнесмени) от община Ивайловград с къртовски труд и заделяне от залъка(…)))))) си са сътворили по бреговете на язовир Ивайловград.
  Община Ивайловград се характеризира като една от най-големите по площ в страната – 820 км2 и с най-малко население – около 7000 души, от които 65 на сто са на пенсионна и над пенсионна възраст, разпръснати в 51 селища.
  Тук живеят хора, характерни с пословичното си трудолюбие, които са принудени едва да свързват двата края, защото основния им поминък –тютюна вече го няма. (не ставаше ли въпрос за постройките………..сега пък и тютюна)
  Кариерите, в които трудоспособните мъже търсят препитание също са затворени.
  Какво ги задържа тук – природата, свързана с язовира на река Арда.
  Малцина са онези, които са с възможности да заделят от семейния си бюджет и да стигнат до морето. Нашите деца знаят къде е то само от учебника по География. Те нямат възможност да опитат соления вкус на водата. Какво им остава тогава, ако нямат и възможност да се полюбуват на язовирските води в най-жежките месеци на годината. (това все още не е забранено, пък и какво общо имат постройките с любуването на водите от язовира, същите тези деца пак не могат да бъдат в луксозни хотелчета с басейнчета).
  Тук няма пране на „мръсни“ пари, а има колиби и кирпичени постройки, строени със зной, защото всяка родопска фамилия предава на поколенията по нещо свято – допир до народното богатство – реките и планините. Силната родопска любов се корени във водните източници и горите, които подхранват и силата, и вярата, и надеждата на населението тук от векове.( тук пак не става въпрос за вилите)
  Ако днес някой мисли за хората тук, той трябва да търси решение за узаконяване на построеното с честен и всеотдаен труд, а не за създаване на руини и там, където все още ги няма. Ако някой мисли за хората, няма да узакони само палатите на някои незаконно забогатели величия.
  Не е случайно, че години наред какви ли не правителства, са „затваряли“ очите си пред „незаконното“ строителство, защото са били убедени, че това е необходимо за местните хора, че това е тяхната гордост, с която се хвалят и посрещат близки и познати от цялата страна.
  Най-лесно е всичко, което е създадено досега да се рушне – ще останет Бастионите, със стени по-високи от римските калета, в които обикновеният човек не може да надникне, а да надникне няма какво да види, освен разкош придобит по незаконен начин.
  Ето защо ви призоваваме, ако има чувство за справедливост, съхранено в душите ви, ако не искате България да бъде родина само за малцина, търсете начини за съхраняването на народното, предавано от поколение на поколение като завет за опазване на природата и екологията, чисти и неопетнени, като нещо свое и свято, което винаги ще дърпа българина към най-източните части на Родопите и ще разлива светлина и топлина за всички.
  Десетилетия наред управляващите в страната и общината не могат да намерят отговор на въпроса от какво е продиктувана кота 130.75 за кота на водозаливаемата зона на язовир Ивайловград. Това е кота по-висока и от моста над язовирната стена!
  Необходима ли е такава кота или тя е определена, съгласно някогашния проект за язовирна стена 100 метра по-висока от сегашната, която не беше построена, защото в заливаемата зона попадаха и рудниците около Маджарово.
  Нека специалистите в хидростроителството преценят необходима ли е тази кота и не е ли време да се преразгледа и промени, което ще улесни узаконяването на досегашното строителство. Още повече, че когато са строени, по-голямата част от постройките, визирани днес за събаряне, изобщо не се говореше за заливаема зона или тя се свързваше само с преливниците на язовирната стена. Сега котата на заливаемата зона е по-висока и от моста над язовирната стена. Представете си какво ще стане, ако водният преливен стълб прехвърли тази кота. Ами ние трябва да изместим и село Славеево и Ивайловград.

  Уважаеми Дами и Господа

  Поучете се от съседна Гърция! (точно пък от тях – то се вижда сега колко са разумни)И там е стоял на дневен ред този проблем, но е решен в ползва на хората.
  Ако искате от Ивайловград и общината да остане само един самотен спомен, потънал в руини, които идните поколения ще изучават в часовете по История, решавайте със замах, без да обмисляте нещата… Създавайте руини!
  Ако мислите за трудолюбивото и патриотично гранично население от най-южните части на Орфеевата планина, ако искате да съхраните доброто за този край и да задържите задълго младите хора в този регион, не посягайте на построеното, защото има още много какво да се строи!
  Ние сме затова:
  Да съхраним построеното от десетилетия, за да живеят местните хора със самочувствие и с вяра в утрешния ден!
  Да осигурим условия за приятен отдих и отмора на млади и стари!
  Да опазим природата и да увеличим богатството на общината!

  От Общинските съветници

  Reply
 8. Абе тъп Плутоне (коментра по нагоре) ти си мноо прост човек…какво от това, че по бреговете ще има вили…това теб плаши ли те??? Иди и си разходи празната кратуна из Европа за която пишеш и хубаво си отвори очите !!! Около всички езера има алей и вили…с осветление…а около нашите е пущинак и има пеплянки !!! Там като видим сътворените красоти и цъкаме с оплезени езици като швейцарски часовници, а тук като започнат да се строят се появяват такива нищожества без мозък като теб и гледат как да бутнат всичко!!! Защо ли се питам аз…за да е зле Вуте може би…типично по Български !!! Ти на колко години си бе келеш…строил ли си в живота си някога и знаеш ли как се строи къща ??? Мислиш че това което показаха е истина ли…истина е ама друг път !!! Показваха кадри от цяла България, а пишеха че са от язовира за да се намерят лайна като теб да злобеят !!! Народа иска кръв и зрелища…така е било от Римско та до днес. Защо в Европа няма такива коти ??? Защо няма 200 метрова ивица за строителство от плаж…знаеш ли отговора ??? Аз да…ти не !!! Защото когато в Европа пръднат политиците у нас се усират със законите…само и само да покажат колко сме примерни !!! Като си толко за законовото решение…хайде кажи на Бойко тогава да бутне пътя над стената…и той е под кота 130…ама май това не те кефи…а само къщите, нали лайнарче ??? А сега ми кажи по закон след като къщите са строени преди 25 год трябвало ли е да ги хване закона за узаконяване ??? И кой ли държавник е проспал това ??? Тия вили ги има и в официално приет кадастрален план обнародван в държавен вестник…това кратуната ти проумява ли го ??? И той не е обжалван 10 години !!! Срока му по закон за обжалване е 14 дни…какво е признала държавата с тоя акт ако не статута на вилите?

  Сетил се Бойко PR да си прави…нека първо изчисти къщичкатъа си Цветанов..че стана за смчх пред цяла Бг с тия имоти !!!

  Помниш ли репортажите по ТВ и приказките че само от водата се виждали вилите…а се оказа че има и път, даже ремонтиран с пари по програма ФАР…журналистите са най гнусното племе ламтящо за сензации…хора без скрупули на който не им пука каво говорят за да лапнат по някой лев!!! Не им дреме до какво водят празнодумията им.

  Айде де,,,Бойко нека бута…но Страсбург не прощава !!! Ти да знаеш случай държавата там да е спечелила дело ??? Няма, нали!

  Знаеш ли кой ще плаща после тъпако…всички ние, на Бойко тиквата от Банкя не му дреме, щом друг плаща!

  Reply
 9. Ще ви помоля да се държите човешки и без обиди и т.н. Това конкретно към Всезнайко!!!
  Вярвам, че тук сме се събрали интелигентни хора, с общи интереси и обичащи Ивайловград.
  Лични нападки и т.н. няма да се толелират!

  Reply
 10. Браво на общинарите че намериха единство в решението си и се опълчиха на върхушката управляваща БГ ! Колкото до поста на ” V ” ще му кажа че явно много обича сложните терминологии и обяснения и е забравил топлите прости човешки думи казващи толко много истини с болка и тъга! Браво на кмета Стефан за смелоста му да брани интереса на хората си и затова че даде червен картон на власта в София…чест му прави !!! А сега да видиме Бойко ще бутне ли всичко под кота 130 ??? И кой е казал че тая кота е правилно изчислена ? Та тя е от 61 год е заложена в документите по строежа на язовир с много по висока стена !!! Защо никой досега не се е сетил за тая глупост г-да управляващи в София…докога ще работите против интереса на народа в БГ ? Какви сте вие – разрушители ли? Скоро ще си идете от власт…запомнете ми думите !!! Искате да бутнете България преди това ли ? Хайде…направете го и да видим ще си намерите ли после място в Бг от всенародната мъст? Дали ще изкарате и мандата си се чудя вече много сериозно?

  Фашистите не са бутали къщите на хората, а вие го правите !!!

  Що за управление от изчадия сте…намерете форма и узаконете къщите на хората…те са облагородили за разлика от вас всичко в района! Искате отново всичко да се превърне в пущинак ли….и после да продадете на свой хора местенцата там ли ? Това ли е тънкия ви замисъл…ми ние го знаем…на Цветанов му лъсна голия задник с лъжите за имотите ! С пари от 2009 е плащал жилище през 2007ма…може нали баце Бойко е супер мен…да го е превозил с машина на времето 🙂

  Ред май е и на други държавници…да покажат голи дупенца с морски имоти за милиони !

  Ако искате да ловите големите акули г-да държавници се погрижете да разберете как и с какви пари се построиха хотелите по морето! На Банско…Пампорово…Боровец ! Ако вие не ги виждате…ние може да ви ги посочим !!! Не се правете на луди и слепи!

  Reply
 11. Всезнайко,
  гузен негонен бягаш май!? Ето, че си ме разбрал грешно, а не ми се искаше! За това само ще ти припомня основните моменти на това, което съм написал, без да ти се връзвам на неуместните ругатни. Струва ми се, че никъде не съм споменал нищо “За” или “Против” съм да се събарят постройките, ако всичко пред закона им е наред, аз нямам нищо против!

  “…Не стига, че има редица пунктоационни грешки в официален документ на такова ниво, а на всичкото отгоре са го разписали 13 “високоинтелигентни” човека отдолу и никой не ги е забелязал…”

  “…Ако законът се промени – ОК…”

  “…отпадните води на тези постройки, както и за битовите отпадъци. Та нали всичката гнас се излива директно в язовира! И септични ями да имат след дъждовете и снеговете, през почвата пак всичко стига до водата…”

  “…Не ми се иска да ме разбирате грешно. Не съм черноглед и не мисля, че хората които са си направили временни или постоянни постройки около язовира са престъпници. Халал да им са, да си ги ползват със здраве. Но щом ще има закони и ще искат дугите да ги спазват, трябва и те да ги спазват…”

  И ще те замоля да отговориш на подчертания въпрос. Пак не виждам някой да коментира това!

  Reply
 12. Не се занимавайте с Европа защото ако там построиш незаконно ще те бутнат още докато не си завършил започнатото. Алеите осветлението и красотата са благодарение на планираното и законно благоустрояване на район предвиден за тази цел. Около всички водни обекти има вили, но са на определени от общините места с всички удобства. Какво облагородено виждате в една барака освен красивата местност която тя загрозява, какво? А бодливата тел и ограждаща няколко декара за да не се гази “пашата” на пчелите? Знаете ли на колко безумия съм се наслушал. Никой истински пчелар няма да постави кошери на брега на язовира поради простия факт – от вода и водорасли прашец не се събира.
  Освен това нали бяхте за бутането на вилите на незаконно забогателите. Как мислите те с по-малко къртовски труд ли са ги построили? Ако оставят вашите как да бутнат техните? По какво в такъв случай се различавате едни от други и защо за едни да може а за други не? Нямате ли чувството, че това е планирана акция на тези които има какво да губят за разлика от вас тези с облагородяващите бараки? Защото бараката си е барака макар и построена с къртовски труд. Да ви подсещам ли за палатите с басейните? Там всичко е облагородено, но зад 2 м. зид и по алеите им с художествено осветление и екзотична растителност никога няма да бъдете допуснати да се разхождате за разлика от по горе цитираната Европа.

  Reply
 13. Getoff, не се ядосвай бе човек! Защо му се връзваш на Всезнайкото?! То е ясно, че и той има незаконна вила на язовира и каквото да кажеш, той ще си я защитава, дори да е безумно. Аз отдавна съм спрял да споря с предубедени хора.
  И все още си чакам отговора на въпроса, къде отиват боклуците и лайната на вилите по брега на язовира (искрено се извинявам за буквалния нецензуриран израз, но очаквам същия буквален и точен отговор, та за това)???

  Reply
 14. Плутоне,
  Лайната в язовир Ивайловград отиват където и всички отстанали лайна в България, във водата!!!
  И на морето, и в планината лайната са си лайна и изтичат по канала до най-близката река или море!
  Снощи по новините даваха точно същия случай. В Пловдив пречиствателната станция през деня уж пречиства и вечер излива всичката гняс в Марица!
  Та отговора на въпроса ти е всичко отива във водата!

  Reply
 15. Плутон има неща за които човек не може да не се ядосва. Не мога да не се ядосвам като чета как се манипулира с приказки за грижа за народа и бедните за да се узаконят незаконни палати. В хода е една кампания която цели точно това и забележете говори се за бараки. Кой строят бараки? Хора с ограничени средства. А защо не вили а бараки? Защото барака се строй с подръчни материали и средства и почти нищо не струва освен времето и труда на построилия е. Ако е барака когато се събори няма да останат руини. Руини има след събаряне на масивно строителство. Ето защо човек с барака на язовира няма да пише тук. И да я сринат нищо не губи за разлика от онези другите които наистина ще оставят руини. Онези които имат наглостта да пишат тук от името на тези с бараките. Онези дето принудиха община и целия общински съвет да се обяви против законите на държавата и то с официална декларация. И всичко това се представя като грижа за обикновените жители на Ивайловград и ще се използва за да има оправдание за безобразието което се извършва в продължение вече на десетки години.
  Просто отвратително!

  Reply
 16. admin, аз за това не ям речна риба (морска много обичам), защото все повече започва да ми мирише на фъшкии, а не на тиня. :)))))) А старите цървули и автомобилни гуми все повече се ловят вместо унгарски шаран. Това, че цяла България е лайняна не означава, че е правилно, демек не е оправдание за тези по брега на язовир Ивайловград. А защо пък точно тук да не е пример за цяла България?
  GetOff, аз те разбирам много добре бе приятелю, но колкото и да се ядосваш и да обясняваш нещо на някой предубеден човек, той няма да те разбере и няма да отстъпи, а в крайна сметка само ти ще си загубиш времето, нервите и здравето.

  А за пунктоационните и правописните грешки, какво ще кажете? Няма да ги изреждам, но не мога да пропусна да отбележа само едничка – в средата на изречението в българския правопис е грешно да се пише “Ви” (“Вие”) с голяма буква, когато се говори в множествено число, колкото и да е учтива или официална форма. “Ви” (“Вие”) се пише с главна буква в средата на изречението, само когато се използва в смисъла на учтива форма на единствено число. Ние тука можем да си пишем, както си искаме, даже без препинателни знаци и главни букви, но това е документ изпратен до парламента от общинския съвет и е недопустимо да го разпишат 13 души и никой от тях да не знае как се пише правино на български книжовен език. Има и други грешки, но сега няма да ги споменавам, защото не е това темата.

  Не знам за вас, но на мене дискусията ми харесва, само някой като Всезнайко да не я разваля с ругатни! :)))

  Reply
 17. Ако искаш виж оригинала на декларацията (ако не си го направил), че може да се окаже, че аз съм допуснал разни грешки, в следствие на червеното вино и късния час, в който я преписвах 😀

  Reply
 18. Тоя общински съвет уж е от ГЕРБ ама там като са събрани от кол и въже не усещат как правят услуга на комунистите за следващите местни избори. Ама то като председателя им е комунист какво да се очаква. Общинския съвет и кмета излизат в защита в някаква загубена кауза. Хората в Ивайловград решават че те го правят за тях и че ГЕРБ са лошите и искат да им съборят незаконните колиби на язовир ивайловград. На следващите избори в ивайловград пак печелят комунистите защото те са добрите и са се борили за каузата с една хартия дето не става и за тоалетната. Най смешно е че ГЕРБажиите правят услуга на комунистите в ивайловград без да усетят защото толкова им стига акъла. самата декларация в защитиа на колибите по брега на язовир ивайловград е толкова смешна и можеби затова правителството не я коментира. в министерски съвет са се смели много като са я получили и са си казали тия смешници от ивайловград колко са зле.

  Reply
 19. Aaaaa, не бе, аз даже не съм чел това дето си го преписал ти ами направо само оригинала четох!

  Reply
  • Зако не четеш мойто бееее. Чупиха ми са пръсите да го преписвам, че не можаш да намеря OCR-a 😀
   Тестче на цитатите 😛

   Reply
 20. Pluton,

  Съсредоточи се върху темата и не се отклонявай с въпроси за правописни грешки, защото не си наясно с граматиката. Пунктуацията пък (а не пунктоацията, както погрешно изписваш думата и нейни производни) за тебе е тъмна Индия.

  Reply
  • Ivan, включваш се някъде и все нищо не казваш. Мойто писане поне няма да го четат в парламента, колкото и да е грешно!

   скдйфскйадфнмбкхевфеукгъренбзуфц угфхабдъ гахефъ дгфъвгфкевгб ф гфсхдгжфъвфбдйфбгсъгфа;ухдеъртхбфннмбзьцжгугсххсднбхсдгжхббжсжб хгжсд бжъвфбнцн иугхфблдиъурхът4б3х47у кбхйжъфтргам,жб иугхфгб сдбф сдижух пуфхежф сдгфояъвгфпгфкдб,сдбжфрурхсхжлрхрхх лхгсаджг лкхфбжйспяъефгъугровъгс,хбц, ьбз,бж у

   Схващаш ли ми мисълта, че мога да пиша каквото си искам и все тая, но в декларация от общинските съветници, до парламента е недопустимо. А и аз нямам претенции, че съм корифей в граматиката, правописа и пунктуацията, но тия дето са подписали декларацията май и от мене по-малко разбират.
   Хайде сега уточни какво съм сбъркал аз, та приказваш срещу мен???

   Reply
 21. Кво ви пука къде отивали лайната, при положение че водата от яз. ивайловград не е питейна 🙂

  Reply
 22. Водата от язовир ивайловград не била питейна 😯 А откъде мислиш идва водата в чешмите в Ивайловград ❓ Може би от космоса или ЕВН я доставят безплатно ❓

  Reply
 23. Декларацията е върха!!!
  а цитата “Малцина са онези, които са с възможности да заделят от семейния си бюджет и да стигнат до морето. Нашите деца знаят къде е то само от учебника по География. Те нямат възможност да опитат соления вкус на водата.” просто е!?!?!?.

  Reply
 24. ш’съ разревЪ……

  Много трогателна защита на тоталното беззаконие, което се вихри из тоя район.
  Сега дай да ревнем и за кариерите без концесия.
  Някой задава ли си въпроса – Кой печели, за да не вижда как се чопли планината и как се огражда гьола?
  Луди ли сте, хора. Що за жалък хленч.
  Ама те горките хорица – строили на чужд имот. Заградили чужд имот.
  Тоя бряг е и мой, и на всеки българин по паспорт, който вкарва някакви данъци в тая прокапала държава.
  А “бедните родопчани” по традиция ми отказали достъп със заграждения!
  И все си мислех че сме Тракийци ама на в оная община сме били родопчани.
  И кои са тези родопски фамилии аджеба (на пост родопски език) с имотни претенции!
  За 1986 г. ли иде реч?
  Щото аз тракийски песни учех в кръжока в ЕСПУ “Хр. Ботев”. И в етнографския музей тракийски носии съм виждал.

  Известно време ми отне да проумея наглостта, на която се основават така наречените общинари били те от Вълче поле, Горноселци или Егрек.
  Ай сиктир – на чист български или родопски ако ще се приеме по-добре

  “Да съхраним построеното от десетилетия, за да живеят местните хора със самочувствие и с вяра в утрешния ден!
  Да осигурим условия за приятен отдих и отмора на млади и стари!
  Да опазим природата и да увеличим богатството на общината!”

  1. Ами направето го! Законно ако е възможно! ‘Щото нормално е за българина – престъпника да има самочувствие, а почтения не, а това не е редно.
  2. Осигурете условия! Различни от ръждави телове и кални вади вместо път.
  3. Пазете я де’а и природата. Ако може в пазенето да се включи незастрояването около водата и влаченето на боклуци в посока бунгала. И ако може да не се рови в планината без концесии, за да влезе някой лев и в посочената община, а не в нечий точно определен джоб.

  Reply
 25. Много просто написано, все едно го е писал някой с 5-то отделение. Защо не го написахте по демократично, като изложите план и предложения няма кой да обърне внимание на такова писание за съжаление

  Reply
 26. Да направят един испит за езикова грамотност в общината, ама истински , не с готови бланки да се види какви хора работят там, говоря за всички от кмет до последния работник отговарящ за нещо…

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.