Ученици сеят дръвчета, а защо общината реже Чинарите

чинари, чинар в ивайловградТази седмица ученици от Ивайловград садиха жълади в разсадника на горското на Колибаря по проект „Растенията и животните в моя роден край”.

Това е много хубаво и се радвам, че децата от Ивайловград участват в подобни инициативи. Освен всичко друго децата са пожелали да помогнат и за посаждането на фиданките на дръвчетата, когато порастнат. Още повече ще се радвам ако засеят дръвчета в града и след това се радват и се гордеят, докато ги гледат как растат минавайки покрай тях. Така ще могат още по-добре да го оценят

Сега, когато прочетох това се сетих, че преди време имаше много спорове относно изрязването на дърветата в Ивайловград. По този повод искам да попитам напълно сериозно, дали някой знае защо се налага подобно изрязване на клоните на дърветата? Тука разни капацитети се изказаха, че това било полезно за дърветата, като лично аз се поинтересувах и не намерих втори случай на окастряне на Platanus Orientalis, особено по начин като този в Ивайловград, почти от дъното. За тези, които не знаят, обяснявам че Platanus Orientalis, това са Чинарите, които живеят до 2000 години.

Искам освен да попитам дали някой знае защо се режат по подобен начин дърветата и да разбера какво е вашето мнение. Ще пусна анкета за да видим какво мислите по въпроса. Отделно ще кажа, че Чинарите са включени в Червената книга на България и всичките дървета от този вид, които са на прилично количество години са със статут на защитени природни обекти! Още не мога да повярвам, че дървета, които живеят хиляди години и чиито корони са изключително красиви и правят улиците по-свежи и приветливи, трябва да се режат почти от дъно, защото било полезно за тях!?!?

Не искам да нападам никой, затова не ме разбирайте погрешно. Просто ми е интересно за колко години един чинар с огромна корона, може да се възстанови? Може би за 10, или пък 20? Отделно искам да попитам някой знае ли къде се продават Чинари близо до Ивайловград?

19 thoughts on “Ученици сеят дръвчета, а защо общината реже Чинарите”

 1. Като по запознат мога да кажа, че някой дървета имат нужда от санитарно кастрене, което обаче в никакъв случай не се извършва по шарлатанския начин, по който са го направили в Ивайловград. Това може да се извърши само крайно некомпетентен човек. Освен това няма никаква логична причина да се кастрят наред дърветата.
  А колкото до въстановяването, те ще се възстановят след известно време, ако не се намери кой да ги окастри пак.

  Reply
 2. какво са чудите толко тия дървета орязаните са отишли в някакви печки. един кубик дърва си е бая пари. от това по добра причина да ги орежат не знам. нали затова режат две поредни години явно са усетили далаверата. дървена мафия това е. липичките не са толко добре за отопление ама чинарчетата са баш

  Reply
 3. Искаше ми се да драсна няколко еда по въпроса ,но много се издразних от предните две “компетентни” мнения ,даже на господина който е “по- запоанат” с въпроса. Само ще кажа НЯМАМ ДУМИ.

  Reply
 4. Общо взето информацията, която отново се получава е нулева и пак само караници и т.н. Ще взема утре да питам някой познат агроном да ми обясни, че така явно няма да стане. Най се кефя като никой не пише нищо конкретно и всички само се карат помежду си и всеки си приказва по хавата!!!

  Reply
 5. Ами не познавам лесовъди, май. Освен това дори в ЛТУ се обучават агрономи 🙂
  А и защо тези хора да не са учили и да не знаят подобни неща.
  Като оставим всичко друго настрана, повечето фирми за озеленяване се ръководят от агрономи 😉 Сигурно разбират хората, знам ли.
  Ама пак хванахме една посока на дискусията. Сега ще се започне спор кой какъв и защо такъв!

  Reply
 6. Аз не разбирам, но пак твърдя, че вместо да се режат отдолу дърветата сигурно има по умен начин. Също така не трябва ли да се режат след като се направи оценка от специалист и да каже това и това дърво от тук от там а не всичките!!!

  Ето малко инфо. Сега ще пиша в един форум на лесовъди да видя какво ще ми кажат!!!

  Цитат от вестник във Варна:
  “…Най-трудно ще бъде оформянето на короните на опасните липи в района около Морската градина заради голямата височина на дърветата и стотиците автомобили, които паркират по улиците всеки ден. Подходяща техника и специалисти във Варна вече има.” – Оформяне а не сеч!

  От ПРАВИЛНИК за сечите в горите на Република България:
  “Като по-трудно понасящи кастрене са бук, габър, ясените и яворите, а най-неподходящи за кастрене са брезата, върбите, липите, поради което и не се препоръчва те да се кастрят”

  И искам да попитам, как може във всеки град, в който се е случвала подобна сеч да има протести на гражданите, а в Ивайловград никой да не каже нищо?

  Ицка, защо не кажеш какво мислиш?

  Reply
 7. Позволявам си да публикувам няколко реда написани от компетентен орган:

  …По принцип чинари не се засаждат в населено място и то на тесни улици с тесни тротоари, защото стават огромни дървета, освен ако не е на някой широк булевард.
  Тези чинари, които сa рязани са при заварено положение и са засадени на тесни тротоари и в близост до сгради. Веднъж пречат на минаващите едрограбаритни превозни средства и второ, както казах стават огромни. Клоните лягат върху покривите на сградите и минават през далекопроводите, а при по-силен вятър правят поразии. Две дървета има отрязани от дъно, защото дънера им беше повреден и изгнил…

  Reply
  • Сега като си отида в Ивайловград ще прегледам кои дървета на какво пречат 🙂 и ще снимам 😛

   Цък тука. Виж в София улицата не е по-широка от тая зад училището в Ивайловград и освен това са си окастрени тия клони, които пречат и чинарите си растат. Там са искали да разширяват улицата ама хората си ги пазят.

   Чинари с София заплашени от сеч

   Reply
 8. Ще повторя само края, защото виждам, че тука никой не чете до там!

  …Две дървета има отрязани от дъно, защото дънера им беше повреден и изгнил…

  Reply
  • И според теб защо са отрязани? Аз не знам и не разбирам, а и не ми е работа да разбирам всичко.
   Освен вече навсякъде да се слагат табелки с обяснения това защо е така или защо не е така, че гражданите да знаят!
   Дано да се намери някой да обясни, защо са отрязани дърветата, щом не са пречили на никой с нищо!

   Reply
  • Мини снимай ония най-големия чинар дето е пред стария хотел. Снимай какво е направил с плочките около него и си представи това на улицата и минава едно БМВ от там! :)))))))))))))

   Reply
 9. А бе плочки. Ти си ходил по центъра на Пловдив. Я си припомни колко чинари като тоя нашия дето е вдигнал плочките!!!???
  Има стотици. Огромни чинари по булевардите баш в центъра на Пловдив и на никой не му пречат и на никой не са му вдигнали пътя, че да не може да минава 😉
  И най-важното. Лятото като отидеш в Пловдив по центъра хем сянка, хем зеленина, хем КЕФ!!!!
  А ние какво си имаме. Едни пънове изтопорчени като вибратори?!?!
  Ама то това може би е някакво скрито послание към ивайловградчани, с пъновете де 😯

  Reply
 10. Хубаво е че мислите за дърветата в града, но има достатъчно други възрасти хора на които не им пука за тях, като тия дето имат градинки под автогарата и те заради едно парче земя се съсипват такива хубави дървета и общинарите пак не знаят. Например на един чинар има пръстен от 10 см обелена кора и то съзнателно за да изсъхне. Това е работа на възрастни хора, които не им пука за тия дървета, важното е те да си гледат доматите на слънце. Голяма част от тия дървета които са били засадени на времето в старата градска градина сега са унищожени по тоя начин.

  Reply
 11. Мен ме заболя устата /в случая-пръстите/ да обяснявам как в този град винаги се прави това , от което най-малко има нужда , но за сметка на това се пък прави по възможно най- тъпия начин !
  А относно зарзаватаджиите с градинките в старата градска знам , че най -големия коробелач е бай Георги Михайлов -бащата на счетоводителката на болницата.Ама само той да е – с мед да го намажеш ! Половината град знае кои са другите “светлолюбители” , знаят се и в общината ,само че досега никой не е платил и една стотинка наем , пък камо ли някой да отнесе глоба за повредените дървета. Пък кой знае – от общината могат да им спретнат някоя защитна подписчица !?…….

  Reply
 12. В събота след бурния вятър на улицата пред ЗАНН бе повалено дърво – явор някакъв.А до него липите , по чудо оцелели от поразяващата ръка на Общината , стояха НЕПОКЛАТИМИ !!! Неокастрените чинари под градската -СЪЩО. Бетонни! А какво да кажем за вековния чинар до манастира “Св.Константин и Елена”?! Извод: природата прощава – Общината – никога!

  p.s.Предупреждение: Дърветата/ също явори/ по улицата над караваната на Стойо са потенциални бомби със закъснител ! С отрязяни клони гният светкавично /стават като тръби/ , за разлика от чинарите. Внимателно покрай тях!

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.