Отново акция срещу бракониерите на язовир Ивайловград

Засилените проверки преди Никулден дадоха резултат и на язовир Ивайловград отново бяха заловени бракониерски мрежи. Самите бракониери не са заловени, но мрежите им са унищожени.

Откритите при проверката на инспекторите от ИАРА мрежи са около 500 метра, като в тях е имало предимно каракуда. След изваждането на мрежите от язовир Ивайловград рибата е върната обратно във водоема. Инспекторите са съставили поредния протокол срещу неизвестен извършител. Освен проверки по водоемите преди големия празник Никулден, от ИАРА са проверявали и магазините, които продават риба и рибни продукти за необходимите документи.

Едновременно с празника и проверката на ИАРА на язовир Ивайловград, от агенцията предложиха за бракониерство да бъдат въведени ефективни присъди. Предложението е за от 3 до 8 години затвор, до 15 хиляди лева глоба и конфискация на лодки и други рибарски принадлежности при установяване на бракониерски улов от над 200 килограма риба.

Лично аз подкрепям предложението като единствена мярка, което ще има някакъв ефект за озаптяване на бракониерите. Само дано не се получи така, че малоумната ни съдебна система им позволи да се измъкнат с твърдения, че са били във водоема за гъби и случайно са намерили рибата в мрежите и са тръгнали да я носят на ветеринар!


3 thoughts on “Отново акция срещу бракониерите на язовир Ивайловград”

 1. Като любители на природата нашата група сме и рибари и ни се е случвало да разпъваме биваците край язовир Ивайловград. Впечатленията ми са, че тук бракониерите са едни от най-наглите в страната. Разпънали сме въдиците. Чакаме слука и се появява лодка, която почва да разпъва мрежи или да нарежда разни приспособлемия по брега посред бял ден. Подавали сме сигнали и няма ефект. Всеки път лодките кръстосват язовира и бракониерстват. При вас бракониерите са толкова смели може би защото язовир Ивайловград е доста отдалечен и закътан. Но нещата трябва да се сложат в ред.
  Решението на проблема с бракониерите е точно както са се насочили от министерството. Осъдителни присъди и вкарат разни бракониери в затвора и след това няма да са толкова смели. За да можем ние любителите на природата да й се наслаждаваме.
  Бракониерите може би нямат дори риболовни билети?

  Reply
  • Как да няма?! Напротив има. Лодката се връща и прибира мрежите и такъмите си, след което се появява моторницата на ИАРА, за да провери сигнала. Естествено единственото за проверка е редовността на билетите на подалите сигнала и улова им по сантиметри. Оо-о картинка мила, родна… отвратително позната, след което… „Чакаме слука и се появява лодка…“

   Reply
 2. Ама те винаги рибарите на язовир Ивайловград са било по-малко от бракониерите 👿
  И както Гетофф казва, за тях следват проверки на брой пръчи, дали не е взело да се свечерява, билети и всякакви други неща, за да може после браниерите да имат за какво да се бъзикат и да си разказват, докато се черпят за стотиците кила риба дето са наловили. Колко случаи има на рибари с въдици, които са отнесли актовете и колко бракониери са се измъкали!

  Лятото се разхождахме с лодка по брега на язовир Ивайловград и целия беше осеян с разни капанчета с бели ластици, мрежи и т.н. И това през деня. Представям си вечер какво е!

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.