На какво е символ гербът на Ивайловград ?

герб, ивайловград, герб на ивайловград, гербът на ивайловградСлед като направих групата на сайта и сложих за снимка герба на Ивайловград се загледах в него. Трябва да си призная, че досега не бях се запитвал по-сериозно какво точно символизира.

Когато човек се вгледа в герба на Ивайловград има няколко неща, които забелязва. Първото са лъвовете, след това червената петолъчка, някакъв обелиск, който идея си нямам какво значи и червен грозд. Два от тях знам какво символизират. Това са лъвовете и гроздето. Другите два обаче не мога да разбера за какво са там. Самият герб е във формата на щит, над който има крепостни стени, като крепостна кула. Не знам и откъде да намеря информация за символиката, затова ще поразсъждавам.

Да започнем с обелиска. Така като го гледам лично на мен освен за симетрия, не знам за какво друго може да е намърдан между лъвовете. Е може би символизира нещо, но се съмнявам, че някой знае какво. За който не знае, обелиските имат езическо начало и символизират неща като живота, слънцето, мъжки полов орган и др. подобни. Също така да не забравяме, че има обелиски построени като символ на възхода на БКП.

Другият символ в герба на Ивайловград е червената петолъчка или звезда. И двете названия са верни! Та какво символизира тя? По принцип се твърди, че червената звезда символизира петте пръста на работническата ръка. Естествено тя е най-яркият символ на комунизма. Все още може да откриете червената звезда в гербовете и флаговете на някой държави в Южна Америка и Азия. Звезди има и на много други флагове, само че с други цветове. Например този на Щатите, който е обсипан с петолъчки или както те им викат, звезди.герб ивайловград, ивайловград герб, герб на ивайловград

Друг символ, който пропуснах да опиша преди малко е водата под грозда, която съм на 99% сигурен, че символизира река Арда и язовир Ивайловград. Това заедно с грозда са едно от ясните неща в герба на Ивайловград. За останалите мога само да предполагам.

Та замислих се аз какво значат тези символи, как те са свързани с Ивайловград и реших да потърся кой и кога е направил този герб на Ивайловград. Оказа се, че това е дизайнера Дончо Карапантев през осемдесет и някоя година. Не е ясно точно кога. Друга информация не успях да открия. Всъщност успях. Прегледах данните, които има в Интернет за останалите гербове в област Хасково и любопитното е, че те са променени след 1989 година. Само гербът на Ивайловград си остава с неясните за мен символи от миналото!

Ако някой има повече информация какво символизира гербът на Ивайловград ще се радвам да я сподели тук. Защото какви ивайловградчани сме ако не знам какви са символите на града ни?


88 thoughts on “На какво е символ гербът на Ивайловград ?”

 1. Не знам със сигурност, но предполагам че фигурата между двата лъва е гранична пирамида.Прилича и е логично.Освен това има вода под грозда, което сигурно е означение за язовира.

  Reply
 2. Наистина звучи логично 🙂 Не се бях сетил за това. Може би наистина е гранична пирамида, което внася донякъде яснота какво значат символите по герба на Ивайловград.

  Reply
 3. Герба е отчайващо неактуален и срамен.
  “Зведата” или петолъчката , както и тъй наречения обелиск ( вероятно е гранична пирамида) са про -руски символи , несъвместими с Евроатлантическата ни ориентация , да не говорим за 2011 година , когато сме в Шенген .

  Reply
 4. Пирамида, пирамида, колко да е пирамида ❓
  Иначе може наистина този обелиск на герба на Ивайловград, всъщност да е граничка пирамида 🙂

  Пирамида – геометрично тяло образувано от свързването на всеки от върховете на основа с X ъгли с общ връх, който лежи в друга равнина…

  Reply
 5. като погледнеш още герба на ивайловград и тая червеноармейска петолъчка е така позиционирана че ти се набива в очите и направо те хипнотизира
  който не вярва да гледа малко повече в него
  герба на ивайловград символизира това че комунистите все още са на власт в града и ни управляват иначе щеше да е сменен както са направили другите
  никой ли не е чувал за червената крепост ивайловград
  сигорно защото сте малки и има още много да учите за ивайловград и за живота

  Reply
 6. Има пропуснат елемент – най-горната част ми прилича на крепост. Около Ивайловград хич не са малко калетата от прастари времена.

  Водата пък, която е най-отдолу, може да е и река арда. Все пак без реката, няма и язовир.

  Червената звезда или петолъчката (звезда) е символ на Комунистическото движение, но така също и на истината. В комунистическото движение символизира петте континента на Земята или международната солидарност на работниците. Звездата (петолъчката) е стар военен символ, червената петолъчка първочално е емблема на Червената армия от 1920-те години. Този символ се намира върху повечето флагове и гербове на СССР и другите социалистически държави от болшевишки тип, но също и на герба на САЩ. (На знамето на САЩ обаче са бели).
  В червената звездата (петолъчката), като символ, според мен няма нищо лошо, пробламе тук обаче, че е тясно свързана с комунизма, най-простото решение е да се направи бяла, черна, зелене, бембена или какъвто и да е друг цвят и всичко ще е наред (ако ме пита мене някой, ще му кажа, че бяла ще върви най-добре)
  Като се замисля, тя си прилича и на пентаграм! :)))))))))))

  “Обелиска” си е чист граничен камък, в нея аз не виждам никакъв проблем! Опазването на границата ни е взело многобройни жертви и е добре да бъде отбелязано по-накакъв начин!

  За лъвовете, няма какво да коментираме!

  За гроздето също!

  И за заключение – на мен ми харесва, като изключим петолъчката която може да притърпи малка корекция!

  Reply
 7. Безусловно – горната част прилича на крепост , но не забравяйте , че Т.Ж. бил казал ….. за Ивайловград “Твърдина на Българщината” , та вероятно това е сервилничесткото поведение на Дончо Карапантев .
  Преди 1989 година не се сещам за , някой си властоимащ било то общински или държавен да е осигурил финансиране за Лютица или вила Армира .

  Reply
 8. Сега някой може да каже, че гроздето му прилича на билярдни топки, или на кегли за боулинг. Защо пък не!?

  Reply
 9. admin добре си дал определението за пирамида ,ама ми се чини че не си посещавал родната казарма ,защото щеше да научиш ,че този “обелиск” колкото и да не прилича на пирамида то в казармената терминология е точно гранична пирамида ,а и в действителност имат същата форма.
  Имамам едно предложение : Виждам ,че всеки го дразни по нещо в герба на града .Ами защо всеки не даде по някое предложение какво да съдържа той и някой да се наеме да сглоби нещо ,което да се гласува в сайта и след като се изчистят всички детайли да се направи една подписка с която да се предложи на Общината и Общинския съвет да промени герба.

  Reply
 10. Ицка ,
  ти наистина ли вярваш , че сегашната Общинска управа има волята да промени герба …… и то по наши предложения 🙂

  Reply
 11. Така е не съм ходил в казарма, но това не ми пречи да съм обикалял от малък по границата зад кльона през деня, когато беше отворено и да знам какво са гранични пирамиди 😉
  А не ми заприлича на такова, защото е прекалено издължено 🙂

  Иначе за предложението всеки да даде мнението си за символи, които трябва да присъстват в герба на Ивайловград съм много съгласен.

  За звездата, колкото и да я мисля хич не ми се връзва с Ивайловград и точно като негов символ.

  За пирамидата, какъв символ да е като толкова години сме теглили от тая граница. Та нали точно заради тая скапана граница, вила Армира е докарана до окаяно състояние,а ценностите, мозайките и т.н. са изкрадени от нея!!! Вместо елемент от пустата гранична зона, нека има нещо от вила Армира примерно. От нещо, с което се гордеем!

  За водата, гроздето и крепостите съм напълно съгласен. И тук трябва да се отбележи окаяното състояните на калетата в Ивайловград. Как не ги е срам всички, които е трябвало, а не са направили нищо!!! Позор. Мраморен град…. Мраморен пущинак бих казал аз.

  Тая тема май ще стане доста дълга, но нали затова я подхванах. За да можем всички да кажем какво мислим и се надявам, че този път ще ни чуят ❗

  Reply
 12. Ние добре, ще предложим емблема, ама това пак ми намирисва на Булгарщина от класа. Какво имам предвид – ами да вземе общината да си плати на някоя фирма която се занимава с хералдика, емблеми, символи, графичен дизайн и т.н. и да направят нова емблема. Пак тръгнахме безплатно акъл да даваме!

  Reply
 13. Защо ми се струва, че точно тия хора от общината дето трябва, не се интересуват от вашите мнения.Тук се изписаха доста неща за шсичането на дървета, състояние на пътища, за училищни проблеми , сметища и др., но не прочетох едно мнение на отговорно лице

  Reply
 14. Не знам дали се интересуват, но защо мнението на ивайловградчани да не е важно. Нали този герб ще е на Ивайловград?

  Reply
 15. Който е бил граничар веднагае ще познае пирамидата.В герба не намирам нищо особено.Даже е доста семпъл.Може да се добави още.А за общината какво да кажа,щом няма възможност да бъде коментирана информацията и липсва форум …

  Reply
 16. Ама тука сме се събрали като старейшините на племето!!! Смо дето нито сме старейшини, нито сме племе, но много мъдри мисли минават!
  Питам се сега какво ще каже ‘патриота’?!

  Reply
 17. Плутоне, знаеш кога не е било желателно, гражданите да имат мнение. Някак си е свързано и с герба на ивайловград 🙄

  Сега ние като имаме мнение, може би пречим на някой или дразним разни хора, ама ми дреме ти. Вече няма как да ни пратят в Белене. Та затова всеки да пише каквото мисли. Ако го е страх да не го разберат да не пише кой е, както повечето потребители на сайта. Тука всеки може да си пише каквото иска, знаеш. Затова сме се събрали. Друго ако не можем, поне да обсъждаме нещата, които са важни за Ивайловград. Току виж някой се размърдал…

  Reply
 18. Да бе, аз говоря в пряк смисъл, не се майтапя, че много мъдри мисли изникват в сайта. Не можеш да си представиш как ме радва това! 🙂 😛

  Reply
  • Радоста е само за мислещите и напредничавите 🙂 а на болшевишките клонинги от Общината им е все тая , че желаем обществен дебат !

   Reply
 19. 1. Герба е във формата на щит и над щита е поставена крепостна стена – символизира защита и бран на държавата
  2.От долу на горе на щита са поставени – река Арда, Грозде – основен и най известен наш продукт, два лъва символизиращи народа, бранещ граничната питамида т.е. границата, и последно и най – коментирано от вас е Звездата с тази звезда на челата нашите бащи и а и вече дядовци гордо са крачили по същата тази граница.
  3. Аз харесвам герба, звездата дали ще я има или не не зависи от мен , но ако ме питат ще гласувам да остане.

  Reply
 20. Да бранили са границата и ние сме я бранили ,ама вече я няма и символите са неактуални.
  Герба на България също беше сменен поради някаква символика ,защо да не се смени и на града.
  Съгласен сън със следните символи- арда,гроздето,крепоста,донякъде лъвовете ,на звездата една или няколко (но не и в този цвят) ,но не съм съгласен с щита ,все пак сме в обединена Европа от кого да се браним.Защо не помислим да вмъкнем и нещо от прекрасните стихове на Ивайло Балабанов.

  Reply
 21. Ок Ицка Ти имаш мнение и аз имам такова, за стихове съм за , но нали разбираш че на герба няма как да се изпише стих трябва да се намерят 2 максимум 3 думи които да бъдат силни и въздействащи , за момента не се сещам.;)
  Според теб тези символи са неактуални , кажи някое актуално – дупка в земята (кариера) Тютюнев лист, скъсан лев, разграден двор, пиян грък и т.н. не мисля че имаш това в предвид ,нали, но за съжаление това е в момента положението в града(актуалното).
  За мен герба не трябва да е актуален, а да показва история.

  Reply
  • Един от най-слънчевите градове в България(брой слънчеви дни в годината) – стилизирано слън(це/чев изгрев).

   Reply
   • Да и пирамидата бих заменил(Европа без граници) с редове по диагонал преплитащи се с лъчите на слънцето – символ на гроздовите насаждения обливани от слънчева светлина, а грозда бих заградил в кръг(челото на буре) символ на виното произвеждано тук. За девиз: „Между Арда и Армира”

    Reply
 22. Гербът на един град (в случая общината) не са асфалт или счупени плочки на тротоара, за да се сменят през няколко години. Точно несмяната на герба прави днес и в това града различен. В него няма нищо обидно или срамно. Иначе всеки може да изкопае по 100 символа, които според него трябва да са в герба. Герб има!! И то много добър.

  – Двата изправените лъва символизират, българщината, здравият български дух и българската гордост на този край, отстоявана векове с много сила и кръв (не случайно два, толкова колкото те са в герба на Република България И на Царство България);
  – Граничният камък (пирамида) е символ, че това е граничен край (в връзка и с изправените лъвове), гранична територия на България, това е предела на българските земи. Този край и целите Източни Родопи са контактна гранична територия на България през по-голямата част от съществуванието на нашата държава. Тук са строели и укрепвали крепости българи и византийци векове наред. По тази причина и най-слабия студент по история може да ви засипе с имена на някогашни гранични крепости в целия регион от Асеновград та чак до Одрин. “мраморният град’ – средновековния еквивалент на Ивайловград е една от тях, от нея, се предполага, че и цар Калоян подготвя една от най-грандиозните военни победи във военната история на България – битката с латините край Одрин от 1205 г., когато е съсечен от българите цвета на западноевропейското рицарство. Граница на България – това е съдбата на ивайловградския край от векове.;
  – Крепостните зъбери подсилват лъвовете и граничния камък и казват “КРЕПОСТ” (нали знаете ръждясалите табла близо до “Колибаря” – “Твърдина на българщината”, ето ги зъберите;
  – Зеления цвят е универсален символ на природата, красивите и многобройни зелени гори около Ивайловград;
  – Водата безспорно е река Арда, но защо не да добавим, Бяла река, Луда река, Атеренска и разбира се язовира;
  – Звездата е универсален хералдически знак има множество значения, утвърден е в цял свят и според мен човекът, който е правил герба е бил страшно умен и хитър, сложил е този универсален знак, който е от векове преди появата на комунизма и ще бъде векове след него и определено е хвърлил прах в очите на някогашни управници. За сметка на това е спечелил непоставянето на цитати от Ленин, Живков …, безумни фрази, силуети на някакви хора, които няма никаква връзка с Ивайловград и всякакви копични картинки.;
  – Гроздът е плодородието на Ивайловградско; най-специалният символ за този край, плодородието му по обясними причини няма как да се символизира с мандарини, ананас, маслини, да се символизира с какъвто и да е друг плод, зеленчук и дърво е безсмислено, това е най-разпространеното от векове и най-добре ставащото от векове.

  Перфектен герб и най-вече правен така, че да не бъде променян, с мисъл отвъд темите от днешния ден. Много хубаво е, че остава непроменен толкова години и за да е герб, който да си тежи и да изпълва със смисъл думата герб (или емблема) трябва да създава чувтсто на приемственост и постоянство.

  Поздрави на всички!

  Reply
  • Много добра обосновка с изключение на едно – аз виждам петолъчка, а не звезда при това червена, а цвета има значение, какво ли е значението му тук? Друго. Прерових доста изображения на хералдически знаци и ми направи впечатление, че се използва или четирилъчна или осемлъчна звезда. Всичко с пет лъча обикновено има форма на цвете. Някакво обяснение на този феномен?
   Въпросите ги задавам най-добронамерено, а не като заяждане, интересно и любопитно е, а навярно и на много други.

   Reply
   • Тъй като петолъчката или просто звездата с пет лъча е много стар хералдиччески знак и е във всевъзможни гербове и емблеми по цял свят, които нямат и не са имали нищо общо с комунизма, съответно значенията на знака са много щеси ги спестя и защо не съм чак толкова наясно с хералдиката. Мога да ти препратя някой от много линкове, за да си обогатиш изворите и сам да си направиш заключенията. Ето например флаговете на 50-те щати на САЩ (от тях по-куминисти няма от къде намерим в нашата част на галактиката ;)):

    http://en.wikipedia.org/wiki/Flags_of_the_U.S._states – да се отдадем малко на вексилология; преброй звездите по знамената на щатите аз специално не виждам нито една, която да не е петолъчка, на Калифорния ми е любимото знаме. С тая мечка мяза кат знаме на Москва :)))
    http://en.wikipedia.org/wiki/Seals_of_the_U.S._states – ето и малко емблеми на щатите.

    Всички са си съвсем редовни държавни знаци, пълно е с петолъчки, явно евреите не са има ли силно лоби да намърдат звездата на Давид :)))) (в кръга на шегата). Поздрави!

    Reply
  • доста изчерпателно, на мен ми стига като обяснение, герба си е добър……..

   Reply
  • i2z, благодаря ти. Спести ми доста писане в обяснение на хералдическото значение на символите от герба на Ивайловград .
   Съгласен съм напълно, че това е перфектен герб, който не се нуждае от промяна и е достоен за герб на родния ми град.

   Reply
 23. бързам и в бързината оставям някой грешки, sorry ;), нали е форумен принцип :)))

  Reply
 24. i2z, никъде не видях червена петолъчка! Иначе по-рано в постовете си и аз казах, че нямам против петолъчката, но да не е толкова комунистическо червена!
  Искам и друго да припомня на тези които са против петолъчката – повечето от вас сигурно ще си сложат коледна елха, а на върха й какво стои – в повечето случаи петолъчка, както и на елхите на пъпчетата на европейските градове има елхи с петлъчка на върха. Да, не е червена, но е петолъчка.
  А, какво означава пентаграмата (която също е петолъчка) – въздух, земя, огън, вода и дух (душа).

  Можем да сложим и символа от моя аватар – Розетата от Плиска, за по-български символ аз не се сещам!

  Ето го малко променен!
  http://www.ivailovgrad.com/Gallery/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pid=2453#top_display_media

  Reply
  • Точно на споменатата Калифорния петолъчката е червена, ивайловградската звезда даже има златен отенък. 😉

   Reply
   • Дай сега да прегледаме на целия свят знамена, флагчета, гербове, емблеми и значки! Прав си, но издребняваш!

    Reply
    • На Калифорния е червена, но това е така от около 200 години 🙂 Останалите са в други цветове 😉

     Reply
 25. ПРОМИТИ МОЗЪЦИ. ЧЕРВЕНАТА ЗВЕЗДА СТОЯЛА ГОРДО НА ЧЕЛАТА. СТОИ ГОРДО НА МИЛИОНИТЕ ТРУПОВЕ КОИТО СТАЛИН А СЛЕД НЕГО И ДРУГИТЕ ВОЖДОВЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ СА ОСТАВИЛИ СЛЕД СЕБЕ СИ. В НОРМАЛНИТЕ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ ГО ПИШЕ. ХОРАТА КОИТО Е ПОГУБИЛ ХИТЛЕР СА ПО-МАЛКО ОТ ТЕЗИ КОИТО СА УБИЛИ КОМУНИСТИТЕ. ОЩЕ ЛИ СЕ ГОРДЕЕТЕ С ТАЗИ ЧЕРВЕНА ЗВЕЗДА ЗАРАДИ КОЯТО Е ИЗБИВАНА ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА НА ДЕСЕТКИ ДЪРЖАВИ.

  ЗА ГРАНИЧНАТА ПИРАМИДА СРАМА Е СЪЩО ТОЛКОВА ГОЛЯМ. ИМА ХОРА КОИТО СА ИЗСЕЛЕНИ ОТ ИВАЙЛОВГРАД. ПОСЛЕ ИМАШЕ ОТКРИТИ ЛИСТОВЕ КОИТО ТЕЗИ КОИТО СЕ ГОРДЕЯТ С ПИРАМИДАТА И ПЕТОЛЪЧКАТА НЯМА КАК ДА НЕ ПОМНЯТ. ИМАШЕ СЕМЕЙСТВА КОИТО НЕ МОЖЕХА ДА ВИДЯТ РОДНИНИТЕ СИ ЗАЩОТО НЕ ИМ ПОЗВОЛЯВАХА ДА СТИГНАТ ДО ИВАЙЛОВГРАД.

  ПО ВАШАТА ЛОГИКА С ИСТОРИЯТА И СИМВОЛИКАТА ГЕРМАНИЯ ТРЯБВАШЕ ДА ЗАПАЗИ ПРЕЧУПЕНИЯ КРЪСТ НА ФЛАГА СИ. ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ НАЙ НАКРАЯ.

  Reply
  • Ако може да не викаш (главните букви в Интернет се използват точно за това). Като ми остане време ще го пренапиша човешки!

   Иначе лично аз тези открити листи или каквото са там не ги помня. Помня само, че като тръгвахме да пътуваме много ни проверяваха на границата на общината. Там преди Трите чуки или както там се пада.

   Reply
  • ОК ЧИЧО…. ти, щото си чичо, нема начин да не си бил в казарма ….много ли те бе срам от “петолъчката”……..хиххихихи не се коси и не се впрягай да ми отговаряш, и не се притяснявай за промитите мозъци….. аз си казвам моето мнение а ти твоето не е нужно да се караме ….. пречупения кръст може да се сложи и в нашия герб все пак е един от преобладаващите символи в мозайката на “Вила Армира” предполагам си ходил там….. така че всичко е въпрос на гледна точка ….. моята е различна от твоята…. мен не са ме били, не са ме пращали в Белене и не са ме изселвали ….успях едва да стана чавдарче и на рухна Берлинската стена … за мен това е само история…. така че не се коси. Лек ден.

   Reply
 26. Хехе. Хора, тука става дума за герб на ивайловград. Вярно има пречупени кръстове по мозайките на вила Армира ама чак пък толкова 😀 Още малко ще вземем да обсъждаме дали да не сложим и някоя горгона на герба на Ивайловград 😯

  Идеята беше да се повдигне дискусия относно герба и също така, да разберат тия като мене, дето не знаят как и защо е направен, смисъла на герба на Ивайловград. Та нещата са почти ясни към момента, защо, кой и т.н.

  Лично за мен звезда в каквато и да било форма (не казвам петолъчка, както сме свикнали да наричема червената 5 лъчева звезда) не е удачно да се слага на герба на Ивайловград! Също и граничната “пирамида”, която на мен все още ми прилича на обелиск, още повече сега когато няма граница, хич не ми се връзва.

  За звездата: не ми харесва, защото това е някакъв неясен символ, който ако попиташ 1000 човека какво символизира, всичките ще ти кажат нещо различно. Отделно как точно ще я свържем с Ивайловград?

  За пирамидата: не ми харесва защото, ако следваме историята, както някой по нагоре каза, къде точно е била границата на България? А откъде са родом повечето ивайловградчани? Тая пирамида или по-точно тоя обелиск езически на каквото всъщност прилича, няма място на герба на Ивайловград (според мен).

  Reply
 27. Събрали се 5 човека тръгнали герба на града да променят, малко са другите неща в общината, та и ся герба подхванахте. Кво му е на герба, вместо да се опитате да запазите нещо, което се е запазило толко години, да показва нещо от историята, вие недоволни и от нея, а тогава променете я де!!!!.Петолъчката ви била проблема, комунистическа била незнам си ква била. Ако става въпрос навсякаде звезди се слагат, като ви е толко проблем цвета, променете го на златен примерно, но защо трябва да променяте, че и лъвовете, че и пирамидата и незнам си още кво. Герба е уникален..арееее някой разбирач да се опита да измисли нещо по – добро, а не само да си изказвате недоволството………. Аман от разбирачи!!!!!!!

  Reply
 28. Ще ти задам няколко въпроса:

  – в демократична република, гражданите имат ли право на глас?
  – има ли неуникален герб?
  – тия 20-25 години, през които е просъществувал герба много ли ти се струват?

  Reply
  • Ако герба се сменя на всеки 20-25 години кво ще стане, ся ще се смени ,кат минат 25 години ще дойде някой пак като тебе и ще каже -тва не ми харесва айдеееее сменяйте пак. Ква тежест ще има тоя герб? По повод неуникалния герб явно има, като гледам колко недоволства и претенций са се изписали в сайта. Повечето от гражданите няма да искат герба да се променя изцяло, другата част са подвластни на това което им се каже “звездата е комунистическа” ПРОМЕНЯЙТЕЕЕЕЕЕ, нямат собствено мнение, а останалата част въобще не им пука дали въобще ще имат герб!!!

   Reply
 29. offff
  На теб явно ти пука , каква да е емблемата на Ивайловград , което е похвално , но зависими демократи няма !!!

  Reply
 30. Абе fu.. offff
  И аз ще те попитам нещо въпреки ,че ще се повторя.
  Защо тогава смениха геба на България ,а не остана с петолъчката ,сърпа и чука?Стария повече ли ти харесваше ?
  Или събрали се там някви и решили държавния герб да сменят.
  Абе що не земеш да им драснеш някой ред ,какво си позволяват тия.
  Или не помниш ,че България е имала и стар герб през комунизма.
  Ами може би нашата Община е в онова време ,а не ти се иска то да си отиде ?
  ………………

  Reply
 31. :)))) Темата нещо май изпада от дневния ред и директно на личностни атаки :))))

  Reply
 32. А Русия защо ли махнаха петолъчкозвездата от своя флаг? Странна работа. Да го бяха оставили, ама не бяха де.
  Но ние се държим, не се даваме!

  Reply
 33. Тая звезда минава така и така и изобщо не натрапва чак пък толкова комунизъм особено пък за по-младите. Ако сега 20 г. по-късно се махне тая петолъчка с коментирания повод, освен да се даде повод за та…к с ивайловградчани нищо друго няма да стане. Например: “Тия кретени им трябваха 20 години да разберат, че комунизма падна” и още много 😉

  Reply
 34. на какво е символ гербът на Ивайловград?!- на историята, на културата, на прекрасната природа и на плодородието на този прекрасен край. Мисля, че този герб трябва да се запази- може би с една промяна- вместо петолъчката /за мен тя е хубав символ/, да де постави християнски кръст- като символ на успешните борби за самостоятелна православна църква в нашия край!

  Reply
  • Да бе ,кръст..някой ще поиска и месечина..звездата и тъй си е там !!!!

   Reply
 35. Звездата ви била проблема щото била червена, а тва че украсите по стълбовете светят в жълто а пред общината и пред на кмета къщата са в червено проблем ли ви е? хахаахахахахах

  Reply
 36. Ей offff по принцип не обичам да използвам груб език във форумите ,но специално за теб го правя.

  Абе ти ГЛУПАК ли си.
  1.В тази дискусия става въпрос за герба чисто функционално ,дали все още е актуален или трябва да се промени нещо ,а ти ми дрънкаш врели некипели.
  2.А ми какви да са звездите пред кмета ,като е чадо на БКП ,също така щом толкова добре си запознат с това какво има пред кмета (умишлено го пиша с малка буква ) то тогава добре се огледай да не би да има и някой полумесец ,ако се сещаш какво искам да кажа.

  Reply
 37. хаха май някой хора ги дразня съвсем сериозно, щом прибягват до обидни думи. Ickata много жалко,че никой от общинарите няма да ти обарне внимание на това което се опитваш да устояваш поне на сегашното ни управление, язък за ядовете дето събираш с мене хахахаах

  Reply
 38. Абе, знаете ли, надявам се кмета на общината да прочете простотиите ви в този форум, а ако скоро не го направи, аз ще му пратя информация. Дано вече да се намеси, макар че всичкото ви е провокация. Не усещате ли, че сте жалки, не ви приляга на младостта тази злоба, а всъщност сте незаконни отвякъде…

  Reply
  • Ало информирания, не се хаби. Имам информация, че общината е наела фирма която да се занимае точно с този проблем. Така, че колкото и да сме злобни кмета явно вече е чел сайта и ще се предприемат някакви стъпки в тази посока.

   Reply
   • А дали ще вземат предвид писаното тук и точно какво си е отделен въпрос за който ще трябва да се почака.

    Reply
  • Който иска може да чете, да пише и т.н. Никого не сме спрели. Хората си пишат това, което искат!
   Да си чувал какво е свобода на словото?

   Да не би да искаш да забраниш на хората да пишат тук? Много милиционерско, не мислиш ли?
   Какво, предпочиташ всички да мълчат като мишки или да си шошукат в кафетата!
   Мнението е за това, да бъде изразявано! Разберете го!

   И кое е незаконно в този сайт, че не се сещам?

   Reply
  • патриот, това ми звучи като в детската градина “ама аз ще кажа” е какво толкова ще кажеш на кмета незнам. Нека пък кмета да чете тези форуми и да знае какво мислят хората /ама ти нали само теб си смяташ-другите много важно те не са хора/. Просто си като бодил в тия форуми – без мнение – само злоба. Тоя не мислил оня не работел, а ти какво работиш толкова и какво си допринесъл – кажи открито, не да нападаш всички и всичко ти е ясно.

   Reply
 39. GetOff, ами че това си е новина! 🙂
  След 20 години демокрация, 7 години НАТО и 5 години ЕС най-накрая 21 век има вероятност да настъпи и в Ивайловград!
  А, дано!

  Reply
  • Дано само не е кьорфишек, информацията ми не е официална, но определено се работи нещо по герба.

   Reply
 40. Виждам ,че “патриот” в днешно време е да си инфирматор
  .Ами щом отклоняваме въпроса и като си толкова близък с кмета защо не го информиаш как да се справи с НЕзаконните вили или НЕзаконните кариери ,а ще го информираш за някакви “незаконни” неща тук .
  О съжалявам забравих ,че в тази община все още е незаконно да изразяваш мнение.

  Е “патриоте” разбирам те,твой дълг е да информираш за тези безобразия.

  Reply
 41. Замислих се за пречупения кръст (свастиката). Може ли тя да стои на емблемата ан Ивайловград.
  Свастиката като символ има прастара история. Използвана е от почти всички древни народи, дори от прабългарите. Като цяло свастиката е символ на доброто, късмета, Слънцето и много други хубави неща. Всичко обаче се свежда до началото на 20 век, когато е избрана за емблема на Националсоциалистическата германска работническа партия. От там нататък върху този знак се е пролели много кръв и сълзи. Същата е съдбата и на червената петолъчката. Първоначалната им идея е благоденствие и късмет, но в редовете на историята изпъкват само учаса и страха!
  Може би след още поне половин век поколенията ще забравят къде са стоели тези знаци и значението им ще се върне, но сега все още има живи концлагеристи и свидетели на войната!
  Това е моето мнение!

  Reply
  • Все пак свастиката е открита във вила”Армира” и в двата си варианта ,което ще се свърже и със забележителностите в района.

   Reply
   • Батка, свастиката има само един вариант – кръст пречупен надясно (може да се изобразява изправен или под ъръл 45 градуса. Този който е пречупен наляво се нарича сувастика 🙂 Това си е цяла наука Свастико-сувастични символи. Питай Гугъла да видиш за какво става въпрос. Няма как да се каже с две думи!

    Reply
  • Да забравят, да забравят, колко да забравят? При положение, че има предмет История в училищата и каналите на Discovery по телевизията. Пък и такива неща не трябва да се забравят. Защото ако не помним историята, повтаряме нечии грешки! 🙄

   Reply
   • Имах предвид, че няма да има живи свидетели и няма да са така ярко отпетани в съзнанието на хората тези символи, а и казах “може би” 🙂 А и изсорията говори, че хората забравят, замисли се малко (хахахаха)

    Reply
 42. Като чета на патриота тъпите писаници се чудя как може да пише такива глупости. Той раздава правосъдие и съди всички. Защо се напъва толкова и говори за злоба, като той не е спрял да злобее.

  Reply
 43. Хора, хайде спрете с тия коментари един срещу друг! Нека всеки си пише каквото си иска. Така като нападате тоя “патриот” ставате същите като него. Концентрирайте се върху темата. Човека си има мнение, е, различно е от това на повечето хора, но нека да има и такива. Винаги съм казвал, ако нямаше черено, нямаше да знам какво е бяло.

  Reply
  • Наистина много отклонения се получиха.
   И аз казвам ,дайте всеки да каже кратко и ясно за кое е ЗА или за кое е ПРОТИВ.Сигурно тук няма да се реши въпроса за герба ,но нали за това е форума всеки да каже мнението си и дай Боже ако не днес то след време може да се належат и промени.

   Reply
 44. Всичко Мара втасала та …. остана само герба на града да разберем какво значи?!
  Прав е Offff – свършиха ли актуалните и злободневни теми , та се занимавате с глупости?!
  Ако не ви идва на ума такава тема – аз ще ви помогна.

  Reply
  • От къде си сигурен, че и тя няма да е глупост? Какво ще попречи на някой да я обяви за глупост? Този въпрос задавал ли си, си? Глупости никой не хаби енергия да ги обявява за такива. Просто не е необходимо, ясно е какви са. А такива, които да обявят глупостта си е бройка неизброима.

   Reply
 45. От заплетените словоизлияния не ми стана много ясно каква е основната идея , но поне ми стана ясно за какво си хабите енергията : “Всичката `пара – в свирката” – неофициален партиен девиз още от бай-Тошово време.Нямаш си представа колко много улеснявате общината – нейният девиз е същият!

  Reply
 46. Като гледам и чета…започнах да се замислям:- Звездата била червена..нямало вече “комунизъм”, а тя била символ -да я махаме..добре съгласен съм… Символа на граничната пирамида ..нямало вече граница /към това сме се стремели/…да я махаме ….Зеленият цвят,който символизира горите и природата, /като гледам как се изсичат безжалостно и безмилостно/ трябва да му намалим малко зеленото …май- май… и него да махнем, Като гледам и тези лъвове там дето са ги сложили и те май нямат работа там ,защото от хиляди години по нашите земи няма “такова животно”.. да ги махаме и тях … и то какво остана… какъв ще е този герб….. Най -добре да си го оставим както си е !!! Все пак това е ИСТОРИЯ..макар от близкото минало… Хубав -лош,това е нашият герб-това си е нашата история ….! И не забравяите че: -Народ който не цени и не уважава историята си ,няма бъдеще..!!!! Много си ни е хубав герба!!! Няма нищо от което да се страмуваме в него !!!!

  Reply
 47. Разгледах герба на града ни случайно. Добре че някой е публикувал статията. Какво да кажа?

  Символизира, че сме крепост на комунизма според мен.

  Срам е, че идеологии като национал-социализма и социализма бяха заклеймени в родините им ( Германия и Русия), а тук в едно кътче на хубавата ни Родина някои се преструват, че нищо не се е случило….

  В заключение за промените/ свободата си човек трябва да се бори. Ние българите имаме трудна съдба – трябвало е винаги да се борим срещу наши уж сънародници, които се кланят на руските ”освободители ” вече 120 години… Докато самите не решим ние българи ли сме, или сме руско-турко- американски подметки нацията ще е разделена…И винаги ще има българи ,готови да убиват други българи в името на съмнителни идеи- справка близката история на града ни само преди 60 години. Раните са отворени все още ….

  Дано следващият кмет да намери сили в себе си да скъса с миналото. Ценностите на обединена Европа са други. А ако на някой му харесва миризмата на руския сомогон и бутуш да се пръждосва там….

  България за Българите!

  Reply
  • Проф. Пламен Цветков: Живеем две нации в една държава – 21:44, 31 юли

   – Липсата на духовни ценности – това е обърканото на българина, а те са най-важното. България е една и съща държава, в която живеят две различни нации. Две паралелни общества, и двете говорят на български, но не се разбират. Едните се подчиняват подсъзнателно на всичко руско и съветско, а другите се мъчим да бъдем българи. Това състояние е резултат не само от последните 60 – 70 години. То е породено от момента, когато България става някаква допълнителна, досадна пречка пред домогванията на Русия да завладее Цариград, Босфора и Дарданелите.

   Всеки завоевател, като си изработи своя план, търси в териториите, които смята да обсеби и прегази, някаква петта колония. И от тук започва едно масирано финасиране на среди, които да виждат в московския самодържец някакъв освободител. Почват да го канят, да го търсят, а на него целта му е да ги зароби. Това всъщност е цялата история на България. Тя не е борба между революционери и някакви привърженици на османското владичество, не е борба между либерали и консерватори, не е борба между левица и десница. Тя винаги е борба между някакви български сили и платената агентура на Русия. Това е нашата история. Страшното е, че българинът не може да разбере това положение, защото от крехка детска възраст, включително и на моя милост, ни се втълпяваше един русофилски, което означава – противобългарски, прочит на собствената ни история. Ние сме разделени на две нации, защото не можем да бъдем едно.

   Питат ме избиратели – не трябва ли в Европейския парламент да защитаваме националните интереси на България заедно, всички български евродепутати? Отговарям им – как да защитавам национален интерес с Ивайло Калфин от БСП и с Димитър Стоянов от „Атака”, когато за тях националният интерес е България да бъде троянски кон на Русия. Аз не мога да бъда с тях, в друга посока е моят национален интерес. Затова казвам, че сме две нации в една държава.

   Reply
   • Русия не е имала никога любов към нас и земята ни, защото винаги е гледала да бъдем руска провинция. Ето руските агенти са кроили постоянно интриги, за да изпъдят първия ни княз, но тези гонения бяха тайни, подземни. Открито Русия излезе срещу нашата държава по време на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Това много смути народа и отчая руските приятели в България. Да искаме да се помиряваме с Русия, ние нямаме причини, защото никога не сме й сторили никакво зло. Няма жертви, които ние бихме могли да направим, за да удовлетворим тази държава. Тя ще бъде доволна и ще ни прости само тогава, когато ние се откажем от княза си, от отечеството си и от самите себе си. Подобно нещо аз не мога да сторя. Предпочитам да умра в защита на отечеството си, отколкото да видя страната опозорена” (Стефан Стамболов, 1889 г.).

    Нищо не се е променило в отношението на Русия към БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 122 ГОДИНИ! Впрочем Стамболов изрича тези свои слова след като малка България спечелва втората своя война след 1978 г.Това е Руско-Българската война от 1886-87 г.,която е посочена като такава в Бълг.учебници по история до 1944 г.,но изчезва оттам след 1945 г.В някои учебници срамежливо е споменавана като \”Русенските бунтове\”,въпреки че военните действия са обхванали цялото Бълг.Черноморско крайбрежие,а гр.Каварна е буквално сринат със земята,Балчик и Варна също са частично разрушени и има мн.жертви сред населението.Едва след като полк.Сава Муткуров събира цялата налична Бълг.арска артилерия при Каварна и с групов залп потопява наколко руски кораба и руснаците дават огромни жертви,военните действия спират.Изводът е един: БИЙ РУСНАЦИТЕ,ЗА ДА ТЕ УВАЖАВАТ!!! Справка: 1. Стефан Стамболов; 2.Ген. Колев през Първата Свет.Война!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.