Матей извади кръста на Йордановден

йордановден, богоявление, матейДнес е Йордановден или Богоявление. Честит имен ден на всички именници. Пожелавам ви да сте живи, здрави и много щастливи.

Днес на Богоявление, по традиция и в Ивайловград отец Здравослав отслужи литургия в църквата. След това всички отидоха до площада в града. Там отец Здравослав хвърли кръста във водата на шадравана. По традиция в студените води скачат мъже и момчета и който го извади ще е здрав и честит през цялата година. За него във водата скочиха две момчета, Матей и Тенчо. От студената вода извади кръста Матей. Специално за празника шадравана в Ивайловград беше напълнен с вода.

Йордановден е един от най-големите християнски празници през цялата година. На този ден Исус Христос е кръстен от Йоан Кръстител във водите на рака Йордан. На него празнуват тези, които носят имената Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана. На Йордановден се освещават и бойните знамена на българската армия. Той се празнува в цяла България и бележи края на мръсните дни. На трапезата вечерта се слага постна вечеря.
Автор на снимките: Илия


йордановден, богоявление

йордановден, богоявление

йордановден в ивайловград, 2011

йордановден в ивайловград, 2011

2 thoughts on “Матей извади кръста на Йордановден”

  1. През 2015 г. общинския официоз пише 2 статии за Богоявление като се споменава че традицията е възобновена през 1993г. !!!
    Защо продавачката на илюзии не си тръсна туловището да дойде на площада ?

    Reply
  2. цитат “Йордановден e третият по значимост християнски празник през годината след Коледа и Великден”

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.