Рекорд на язовир Ивайловград

язовир ивайловград, рекорд на язовир ивайловградЯзовир Ивайловград е рекордьор по брой на незаконни строежи в България. По брега на язовира са установени повече от 150 незаконни постройки.

Министърът на регионалното развитие съобщи, че проверката на язовир Ивайловград е установила 195 строежа, от които 169 са незаконни. По този показател нашият язовир се нарежда на първо място в България, след извършената проверка на педесетте най-големи язовири в страната.

Интересното в случая не е, че повечето постройки са незаконни. Интересното е, че има и законни такива, които предполагам, че са точно тези на митничарското село! Друго любопитно е, че на язовир Искър има два пъти повече постройки, но повечето от тях са узаконени. Как е станало това, на всички е ясно!

Лошото в случая е, че платените журналисти се надпреварваха да тръбят как някой бил направил незаконна барака на язовир Ивайловград, а пропуснаха да разследват например как са узаконени постройките на язовир Искър. Защото според мен по-лошото в случая е не как някой човек от Ивайловград си е направил бунгало покрай язовира, а това как в София всички са корумпирани и как са узаконили постройки във вододайната зона на София??? А Плевнелиев?

Друго, което съобщи министърът е, че засега са издадени само протоколи за премахване на постройките по брега на язовир Ивайловград. След няколко месеца след преразглеждане, ще бъдат издадени и същинските заповеди за разрушаване на обектите. След разрушаването на незаконните вили на брега на язовир Ивайловград, община Ивайловград ще трябва да извози отпадъците или ще бъде санкционирана! Интересно е до кое точно сметище ще бъдат извозени тези строителни отпадъци и от къде ще намери община Ивайловград пари за да го направи???

През май ще бъде направено ново обобщение на информацията и чак тогава ще бъдат издадени заповедите за премахване на незаконните обекти. За момента са изготвени само констативни протоколи за премахването им“, обясни Плевнелиев.

11 thoughts on “Рекорд на язовир Ивайловград”

 1. От едно незаконно сметище та на друго! 🙂 🙂 🙂

  И друго се питам аз в тази връзка!
  – С какви пари е направен път до митничарското селище?
  – Как, кой и на какво основание е прекаран ток до там?
  – както и много други такива въпроси

  Reply
 2. как няма да е рекордьор като сглобяемите постройки са писани масивни, описани са всички тоалетни и всяко бетонче е описано като незасонна постройка. нещо да прочетохте или чухте за яз”ст.кладенец” където положението е същото, но според изявленията там няма нищо.

  Reply
  • Не разбирам, защо все отклонявате темата със сравнения?!? Хаиде да му умре на вуте магарето, ама и ние да си нямаме магаре! Не разбирате ли, че та нещата стават по-лоши?!
   Цитирайте някой закон, цитирайте нещо което да оправдая кашата коята всеки САМ си е надробил! Стига все едните това, ама другите онова, третите по-черни, четвъртите по-виновни! Така и не чух (прочетох) нещо конкретно в защита на всичката тая помия по Язовир Ивайловград. Нещо написани черно на бяло без да включва трети и четвърти страни!

   Ето нещо което се чудя и искам да споделя:
   На кого са съставени актове и на какво основание? Та нали е незаконно, от къде се знае НА КОГО точно трябва да се състави акта? Ами то не е регистрирано никъде. Как ще накарат някой да плати обезщетение или разходи за събяряне? Как ще докажат, че това е точно негово? И в тази връзка няма ли общината да поеме някаква отговорност за всичката тая история? Нали контрола трябва да е неин? И много дриги такива въпроси ме тревожат мене без да сравнявам каквото и да били с когото и да било!!!

   Някой може ли да отговори на тези въпроси?

   Reply
 3. Никой не отклонява темата, но не може да се твърди,че най-голямото незаконно строителство е на яз”ивайловград”, при положение, че такова има по всичките язовири. Точно в това е отклоняването на темата за незаконното строителство в българия, да се обяви място в което хората нямат защита и да се направи показно как бойко борисов ликвидира незаконното строителство. През всичките минали години общината трябваше да направи нещо за ивайловградчани-като например да се определят зони за отдих, да се раздадат места за застрояване, да има ток и вода и т.н. както е редно в една европейска държава, а не да се допусне хората сами да търсят форми като направата на пчелин за да бъдат близо до природата, защото на ивайловградчани май само това им остана. и да не забравя, че всички незаконни са си плащали таксите на горското за получените разрешителни за пчелини.
  Ето защо не бива да отправяте обвинения към тези, които са сглобили по някоя постройка, защото те не са се самонастанили, всеки разполага с документ от държавно лесничейство- подписано и подпечатано.
  Общината не знам дали ще поеме отговорност, но общината е единствената институция, която може в момента да помогне на ивайловградчани. През годините с промените на зута е имало възможност тези постройки да бъдат узаконени, хората са подавали молби в общината за узаконяване, но отговор не са получили.

  Reply
  • Тъй наречената Техническа служба към общината най малкото е трябвало да упражни превантивна дейност през всичките години !

   Reply
   • тъй наречената общинска администрация не е направила нищо а само е прибирала заплати. и сега пишат някакви смешни декларации да покажат колко са загрижени.

    Reply
 4. И аз да изкажа моето мнение по върпоса 🙂

  1. Община Ивайловград е имала възможност 20 години да вземе да свърши нещо за ивайловградчани, да получат те така желата възможност за обособяване на вилна зона покрай язовир Ивайловград. Факт е, че нищо не е свършила. Самият факт, че из цяла България има страшно много вилни зони, а при нас няма нищо подобно, трябва да ви говори нещо!!! И не казвам, че вилната зона трябва да е непременно на първа линия, до самият бряг на язовир Ивайловград. Т.е. на никой не му пука за ивайловградчани!

  2. Вилите са си отвсякъде незаконни. Няма как да е друго яче, след като никой няма кьорав документ за тях. Имат документи от горското, след които е трябвало да си закупят пчелни семейства и кошери и да се регистрират като земеделски производители и да отглеждат пчели на даденото място. Не да се правят бунгала за отдих и вили.

  3. Аз съм за, да започнат събарянето на вилите, по ред на тяхната масивност и застроена площ. Също така съм на мнение, че скапаните корумпирани управляващи и длъжностни лица са получили подкупи за узаконяването на най-баровските постройки, като тези във вододайната зона на София.

  4. Това, че горското е издало документ за пчелин ама по никакъв начин не прави никого законен, даже напротив! Горското е издало документ за пчелин, в който да бъдат разположени кошери, е не масивни вили с стоманобетонени конструкции. По тая логика ако ви издадат разрешително за троеж на едноетажна къща със застроена площ 85 м2, а вие построите жилищна кооперация с 10 етажа и площ 1000 м2, може да кажета ама аз имам документ. Или по същата логика всеки разполагащ с нива някъде, може да започне да строи каквото си поиска, само защото притежава някакъв документ?

  5. Местата, отредени за пчелини имат право на постройка по закон, но само когато мястото наистина се използва за пчелин и човекът и пчелинът са регистрирани в земеделското министерство. Отделно предназначението на постройките в пчелина трябва да бъде за преработка и съхранение на добивания мед! Да не забравяме, че също така тази постройка трябва да бъде законно от гледна точка на ЗУТ и отделно за да бъде издадено разрешение трябва да бъде доказана необходимостта от нея – средно за 100 м2 постройка, пчелинът трябва да разполага със 100 кошера!!!

  Общо взето постройките са незаконни и сега се получава, това което българският народ е нарекъл “и след дъжд качулка”.

  P.S. Ще ви помоля да пишете с малки букви, защото този стил, който използвате не е приемлив!

  Reply
 5. Кой крив кой прав, накрая сигурно пак нищо няма да бутнат, ама сега много приказки изприказвахме!
  А, че това си е чисто политическа работа и това си е вярно, едва ли някой ще го отрече. Но духът от бутилката е пуснат на свобора и няма връщане назад. Ако сега не ги бутнат ще дойде следващото правителство и ще каже – “Ето Бойко не свърши тая работа, но ние сме по-мъже и ще бутнем всичко!” (разбирате ме какво имам предвид). А другият вариант е да се намери начин да се узаконят, да им се прекара ток, вода, да си направят пречиствателна станция за отпадните води, да им се събира боклука който генерират, да си плащат данъците и т.н. (нали това значи узаконяване или греша?). Тогава всички ще са доволни и водата ще е чиста и условията за всички ще са удовлетворителни!!!

  Reply
 6. Момчета и момичета 🙂 Хубаво казвате доста истини ама няма кой да ги чуе и да направи нещо! Цялата ни държава е такава! Пълна със забогатели селски бекове де правят каквото си искат. Нека бутнат незаконните “вили” на съгражданите ни, но нека да бутнат и палатите на “бизнесмените”. Никой не мисли за народа, богатите стават по-богати и все по-жестоко мачкат бедните хорица! Направо ми се драйфа като се сетя в какви фекалии живеем!

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.