Иманярите не простиха на пещерата Дупката

пещера в ивайловградПрез почивните дни по празниците от изминалата седмица, решихме да направим снимки на пещерата Дупката, в Защитената местност Дупката в Ивайловград.

И така, приготвихме екипировката и въпреки студеното време и влагата в петък следобед бяхме пред Дупката. Още със самото надничане в нея се сблъскахме с огромното количество боклуци, които „културните“ ивайловградчани бяха нахвърлили вътре. Добре, че се бяхме приготвили с чували за тази цел, та да има къде да ги съберем и след това да ги изхвърлим.

Следващото препятствие, с което се сблъскахме бяха стъклата от бутилки, които бяха навсякъде. Който е слизал в Дупката знае, че входът към Голямата зала е много нисък и трябва буквално да се лази. Имайте го предвид ако влизате в Дупката и внимавайте да не си нарежете някой коляно, лакът или длан!

И така преминали през всички боклуци и стъкла най-накрая се озовахме в Голямата зала на Дупката, за където се бяхме запътили. Бяхме си наумили да снимаме главата издълбана в стената на пещерата, самата зала и пропадналата част, която се вижда отляво на пътя, зад беседката. И така влезнахме в Голямата зала, осветихме с фенерите и какво мислите виждаме. Купчина от камъни и пръст, все едно си на някой нива, огромен ров до нея и това, че главата изсечена в скалата липсва. Буквално я бяха изрязали. И дупката, която бяха изкопали, не беше малка. Дълбока около 2 метра, още толкова дълга и широка около метър. Изкопана във варовиковата скала. Иманярите бяха вилнели и тук. Необезпокоявани от никого и разрушавайки поредната забележителност на нашият малък Ивайловград.
Какво са търсили можем само да гадаем. Интересното е, че бяха копали само на едно място, сякаш са знаели къде точно. Или пък може би металните детектори са им казали? Факт е обаче, че Дупката е разкопана.

След всичко това не ни остана нищо друго освен да направим някой снимка, да почистим боклуците и да си ходим разочаровани.
Направили сме малко снимки за тези, които не са слизали в ивайловградската пещера Дупката, да и се полюбуват, макар и поразрушена.

Снимки в галерията на сайта

Снимки в галерията на Ивайловград във Фейсбук

15 thoughts on “Иманярите не простиха на пещерата Дупката”

 1. Плутоне, какво да кажем? Мъчно ми е, че се е получило така. А з съм от Ивайловград, знаеш, но никога не съм влизал в Дупката и дори не знаех за главата, за иманярските набези и т.н. Жалко е, че всичко е съсипано, че не се пази, но ми се ще да мисля, че не е съсипано от ивайловградчани. Може да ми се смеете, но ми се иска да има малко повече ред, правила, права, закони – както ще да се казва. Някак си ме наляга носталгия за миналото време… Не ми се спори, честно.

  Reply
 2. Доколкото знам има органи, които трябва да бъдат сезирани за това.
  Браво, че сте почистили, нали това трябваше да чуете.
  Но какво правите вътре Вие аджеба и какво ви различава от иманярите, които също са прескочили табели и забрани?

  Reply
  • scarabadaba, ама понякога хич не мислиш какви ги говириш! Познаваш го Митко, а да не говорим, че на мене и белите гащи ми знаеш, Как можа да го изтърсиш това “Браво, че сте почистили, нали това трябваше да чуете.” Разбирам го admin защо толкова се е ядосал! Нито сме търсили аплодисменти, нито сме чакали някой да ни плати за това. Просто се отвращаваме от безхаберието на общината и в частност на родителите на младите ивайловградски сополковци. Е, няма такава държава, е, няма такива българи като тебе, дето само гледат да кажат нещо подло! Ако някой ни завижда, че ти си ни казал “Браво” да отиде и да почисти нещо, след това и аз и Митко ще му кажем “Браво”. Ама да знаете какъв кеф е някой да ти каже “Браво”, ааааууууууууу!!! А душманите да се пукат, дреме ми на мене, аз пак ще си почиствам!

   Следващият път когато си дойда ще отделя от времето си и вместо да се видя по-дълго с родителите си, ще обиколя града, за да наснимам всички незаконни простотии, всички боклуци, всяко безхаберие на хората и общината и ще ги кача в сайта. Отдавана съм си го мислил, но все не ми се искаше да показвам това лице на Ивайловград, все ми се искаше да снимам красотите на общината, но всичко си има граници. Даже може да ги пратя в някоя медия, ей така, за разкош. И нито ще сезирам някакви корумпирани органи нито ще се занимавам с простотии. А кои органи да сезирам в Ивайловград, тия дето пращат безсмислени декларации в защита на незаконното ли? Ха Ха Ха! Избива ме на смях. Докато на хората не им дойде акъла и да не чакат някой да върви след тях да им събира помията и да им оправя безхаберието, няма да се оправи тая община!

   ПП: На дупката няма табели, които да забраняват влизането, но се сещам за много такива, които забраняват хвърлянето на боклук и чупенето на общинска собственост (беседките например). ОК! Признавам, че преди години бяха сложили табела, че влизането е забранено, но сигурно и нея някой я е задигнал, че му трябва да си я сложи … някъде където влизането му е забранено, а може и общината да са я махнали, защото вече не е забранено. Ако наистина са искали някой да не влиза е трябвало да вземата мерки, та сега можеше и главата да си е на мястото ( еййййй много ме е яд за нея!!!!!)
   А Дупката не е опасна за влизане и който не го е страх от прилепи, тъмно и влажно да влиза и хич да не му мисли. А и вече не остана какво да се гледа там, главата я няма!!!

   Reply
    • Що се изказваш толкова неподготвен, не мога да разбера!?
     Питал съм! Много пъти съм питал!

     Първо – майка ми не работи в почистваща фирма!
     Второ – майка ми не е падар или охранителна фирма!
     Трето – майка ми постоянно праща хора да почистват, макар да не им е това работата, но все се намира някой да се.е на метеното!

     Reply
 3. Не знам защо почваш да се заяждаш, с това “нали това трябваше да чуете.” Някой ден ще зарежа цялата тая простотия със скапания сайт за Ивайловград, щото ми писна всеки само да се заяжда. Така или иначе само времето си хабя по него. Писна ми и от всички българи/ивайловградчани дето само кусури търсят. Ти какво толкова си направил, че само се заяждаш и критикуваш? А?

  И да те питам като си толкова компетентен, защо не трябва да влизаме в Дупката. Ако е забранено би трябвало да е упоменато някъде, нали? Примерно това е еди какъв си обект/забележителност/защитена щуротиия и т.н. “Влизането забранено”. По тая твойта крива логика, не трябва да се разхождаме из Защитената местност Дупката да не стъпчем някоя орхидея или друго защитено растение?!?

  Влезнахме за да направим снимки и да почистим. Ако сме направили нещо незаконно ти като един буден/съвестен гражданин сезирай съответните органи да ни санкционират!

  P.S. Писна ми от такива като тебе, които или са в перманентен мензис или не им стигат парите или все не ги оценяват или нещо друго подобно и само гледат да се заяждат. Ай сиктир……………………..

  Ще си правя сайтовете на английски, ще си печеля пари и съм ти .ба. и тъпия ивайловградски сайт!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! А такива като тебе ще си останат злобни и недооценени, търсещи непрестанно интригата!

  Reply
  • КАПИТАЛНО:

   “Писна ми от такива като тебе, които или са в перманентен мензис или не им стигат парите или все не ги оценяват или нещо друго подобно и само гледат да се заяждат. Ай сиктир……………………..

   Ще си правя сайтовете на английски, ще си печеля пари и съм ти .ба. и тъпия ивайловградски сайт!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

   Част от отговора на главния редактор на сайта до негов посетител

   Reply
   • Вижте сега г-н Иван,

    Много сте ми интересен с вашето уникално свойство да се възмущавате как така обикновените хора могат да имат обикновени и бих казал, нормални човешки чувства и вълнения. Не мога да разбера какво толкова чудно има в това човек да изпитва чувства, а също и в това да ги изразява. Вие ако сте някой робот, който спазва определени наложени му от нещо свише правила и ги следва неотлъчно, ние не сме. Вие ако не се дразните, ако не чувствате, ако не мислите, ако нямате собствено мнение, ние имаме. И смятаме, че като едни свободни хора имаме право да го изразяваме. За разлика от вас, ние не робуваме на никой и на нищо.

    Когато искам да напсувам някой, го псувам. Когато искам да кажа нещо, го правя. Когато чувствам нещо, го изразявам. Когато мисля нещо, го казвам. Дреме ми за вашите скапани журналистически напъни, ограничени от разни рамки и правила. Дреме ми, че някой ви е учил как е удобно човек да се изразява. Дреме ми за вашето мнение. А защо не ми дреме? Защото от всичко написано от вас досега не съм видял една градивна критика. Не съм видял нищо стойностно. Само лишени от съдържание глупости, с които се опитвате да ми обясните колко лошо съм се бил изразил…

    Няма нужда…..

    Reply
 4. Не разбрах, как намеси сега книжките? Ние пишем книжки , не ги четем! И се сещам за Айнщайн, когато го питали какво прави, когато не знае някоя формула, а той отговорил “Измислям си я!”
  Та все ми се струва, че количеството прочетени книжки не е право пропорционално на качеството на интелигентността у един човек! Да не говорим пък за културата, която пък се възпитава до седмата година.

  Но по темата:
  Вече двама души изказаха предположение, че вандализма в Дупката не е причинен от ивайловградчани, даже единия посочи конкретно, че може би са групата която е работила по разкопките на Родостица, които са нощували около месец в Хижата на Дупката. Аз обаче не мога да споря с никой по този въпрос!

  Reply
 5. А иначе Дупката си е пещера и не виждам защо да не се влиза в нея. Нали това им е интересното на пещерите, да влезеш и да ги разгледаш. Дали някога е била проучвана? Май просто сме свикнали да именуваме тази местност Дупката и всъщност никой не знае какво всъщност е тя.

  Reply
 6. Аз не виждам какво може да и се изследва на Дупката. Няма никакви образование, нищо. Прилепчета има колкото искаш – полезни гадинки, аз много ги харесвам тях. Имаше едно хубаво нещо и те го изкъртиха вандалите! Главата представляваше дълбоко изсечено лице в скалата. По спомен мога да кажа размери, около 30 см височина, 20 см ширина и 10 см дълбочина в скалата (повтарям, че това е съвсем по спомени)!

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.