Кой е по, по, най!?

Ние българите сме известни с това, че сме едни от най-гостоприемните! Това качество дори се е превърнало в обект на гордост в Родопите и Тракия. Е, може би за това не можем да задържим приятелството си с някой за по-дълго време, било то с отделни хора, било то с различни държави.

Преди Османското владичество (от средата на XIV век до 1912 г.) сме били една от най-могъщите нации в Европа. Все още сме били на две морета. Пребивали сме дори най- наглите кръстоносци по онези времена, та за това и Англия винаги ни е имала зъб, така да се каже. Не сме се дали даже на Византия. След това са ни продавали, като роби (факт регистриран по книгите на търговците на Османската империя). Но ние сме приятели със всички. С Англия която е най-виновна за това Цариград и беломорието да не са български. Приятели сме с Македония, която откровено си ни мрази. Приятели сме с Гърция, която само дебне да ни мине отзад и да изкопчи някаква далавера. Приятели сме със Сърбия, която винаги ни е точила ножа. Германия ние от най-големите приятели, сигурно за това не ни искат във Шенген и заради нея великите сили са ни смачкали най-страшно. С Франция сме дружки, е, качиха ни на самолета и си ни прибраха, но така правят най-додрите приятели (цигани или не това бяха български граждани и на никой не му е направен ДНК анализ дали наистина е ром, швед или пакистанец). Приятели сме с Щатите (защото нямаме петрол, но пък могат да ни използват за военна база). Не знам в момента вече, колко сме приятели с Русия, която ни натресе Комунизма. Спор няма – освободили са ни, но след това са ни превърне в свой послушен сателит! А и да не забравяме, че Ивайловград е чакал 1912-1913 г. и пак беломорието ни липсва!!!

Въобще сме приятели с всички, а никой не ни уважава. Грешка – Турция ни уважава и това е факт. Бившият военен аташе в България Мустафа Кемал цивилизова турците и ги преви светска държава. Разграничава се от Османската империя, дори твърди, че Република Турция също е била под Османско владичество. През 1935 г. приема името Ататюрк (баща на турците) и произнася крилататите си мисли – „Гледам на света с отворено сърце, изпълнено с чисти чувства и приятелство…“, “Мир в родината, мир в света”, “Религията съществува и е нужна”. Факт е, че турците са честни, работливи и смирени хора и който е имал допир и работа с тях няма да го отрече. Не се сещам за нация, която така да ни уважава и да съжалява, че ги свързват с поробителната Османска империя.

Малко отклонение: Много малко българи са се замисляли, какво означава името на най-високият връх на Балканския полуостров Мусала (който в периода 1949-1962 г. е носил името на съветския вожд Сталин) – идва от “Мус Аллах” или “близо до Аллах”, място за молитва, връх за молитви.
Но ето какво ме провокира да напиша тези редове:

Номера на автомобила е една обикновена ламарина, боядисана с блажна боя. Просто не ми го побира акъла, как това чудо е минало през ГКПП-то. А ако е минал от другаде, полицаите цял ден бдяха около кукерите, никой ли не го забеляза!?
И си задавам въпросите – Въобще в България има ли шанс да има автомобил с такъв номер да се движи по улиците? Как е възможно такъв автомобил (ако отговора на първия въпрос е положителен) да напусне границата и да навлезе в територията на съседна държава? Най-добронамерените ли сме, най-глупавите ли сме, по-богати ли сме от гърците, та позволяваме такова отношение!??
Знам темата е много обширна и сериозна тема, но тях ги оставям на вас за размисъл!!!

За справка:

РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 2411/98 НА СЪВЕТА
от 3 ноември 1998 година
относно признаването във вътрешния трафик на Общността на отличителния знак на държавата-членка,
в която са регистрирани моторни превозни средства и техните ремаркета

22 thoughts on “Кой е по, по, най!?”

 1. Станиславе. Този пример с номерата на гръцките коли го давам от деня, в който чаках 2 дни да си сменя номерата на колата с новите, “европейските”!!! Шибаните подлоги от праивтелството излязоха с тезата, че не може да се движат коли със стари номера из европейския съюз!?!?@?@!№

  Аз като един от хората обикаляли доста по Европа, бях видял ламаринените номера в Гърция, картонените табелки в Белгия и Франция и т.н. Та се зачудих как може да ни лъжат така нагло, обяснявайки ни, че това било европейско изискване?!? И така до ден днешен. Не спират да ни лъжат. БСП, ГЕРБ, МЕРБ, всичките са едни и същи корумпирани копелета.

  Колкото нямат пари, те гледат да ни цедят още повече. Дайте за нови номера, дайте за нови документи, дайте за това, дайте за онова. Не в държава живеем, а в някаква помийна яма. Това е България. ЕДНА ПОМИЙНА ЯМА ПЪЛНА С П…………………

  Reply
  • Това е България. ЕДНА ПОМИЙНА ЯМА ПЪЛНА С П………………… Pedali? To gyrcite si pozvolqvat mnogo neshta, zashtoto ima mnogo gyzolizci i mazni pedali! Gyrcite ne si kupuvat vinetki, a nie shtoto sme po-dobre si gi kupuwame… Nqmat pravo da minavat prez granicata s 200-250l benzin napylnen na benzinostanciqta v PLASTMASOVI tubi v bagajnika na reno19 ama go napraviha… Vinagi sme bili lygani i vinagi shte sme! Vinagi dobre e tozi s parite i vryzkite… Ne naprazno ni predstaviha kato kenefa na evropa! Aide da se maham che mi idva da psuvam… Ima spasenie ima svetlina, no tq e ottatyk telta! .:!:.

   Reply
   • Добронамереноста и гостоприемството Ни са безспорно положителни български черти , но дали те не са наследство от 7-те века робство и 45-те години комунизъм , през които гъзо и блюдолизието са били начин за оцеляване ?
    Гърчеят ли се ивйловградчани или е търговски нюх звучащата неспир гръцка музика по кръчмите , указателни табели на гръцки език за аптеки и дюкяни . Питал съм баба си , не е ли могло да останат в днешна Гърция и отговора знаете ли какъв беше – и попа да ми пее на гръцки в църквата никога !
    Относно номера (табелата) на автомобила , мисля че на КПП-то нямат правомощия да не го допускат в БГ , след като установят самоличноста на лицата.
    Интересно защо от Пътни такси и разрешителни не отворят офис и да продават винетки , все пак са пари за инфраструктура.
    Та По добромерени сме .
    По глупави сме.
    По богати сме ама духовно .

    Reply
    • Не мога да споря какви са правомощият на полицията на ГКПП-то, но дай да пробваме да намерим един избушен автомобил със стар номер, да видим дали ще го пуснат в Гърция! А каруца, ще пуснат ли се чудя?

     Reply
 2. Аз така го разбирам! А и така мисля, че е правилно! В Гърция нека си се движи, може да е регистриран като каруца с 60 коня, знам ли!!!

  Reply
 3. Подкрепям Ви момчета за подигнатата тема.И аз не искам да гледам надписи на гръцки.До сега баничките на Митрев нямаше никакъв надпис и всяка сутрин хората си купуваха банички.Сега сложиха табела на български и на гръцки, но не виждам сутрин опашка от гърци да си купуват закуски. Започвам да имам чунството, че се намирам в гръцко.
  Относно винетките, съм задавала този въпрос на полицаите защо не ги проверяват, но отговор не съм получила.Може би въпроса трябва да се отнесе до друго място.Защо ивайловградчани не могат да си карат колите без винетка, а всичките ОРЕТА/гърци/ да се разкарват из Ивайловград и околностите без винетки. Няма да им е много трудно като си зареждат колите на ПЕТРОЛ да си купят и винетки, така ли и ли иначе те са постоянно в Ивайловград.

  Reply
 4. Винетки могат спокойно да се продават още на ГКПП-то, както е навсякъде! Чудно ми е не се ли сеща никой, не иска да се сети ли???

  Reply
 5. Не се бях замисляла за винетките, но като се замисля всеки път когато си идвам в Ивайловград ни спират за проверка (и то много сериозна) на лични карти, шофьорски книжки, документи на колата, винетки, къде отиваме, защо отиваме…. мисля че няма смисъл да продължавам да изреждам… Та като продължа да се замислям излиза, че гърците са по-добре дошли в Ивайловград от самите ивайловградчани…

  Reply
 6. Разбира се ,че законите важат за цяла Европа .Нови табели за регистрационните номера на автомобилите ,нови лични карти и шофьорски книжки и абсолютно всичко друго ,за което се сетите .Законодаделството в Европа е еднакво и задължително за всички членове на съюза .Гърците обаче са циганите на Европа.И ако българските цигани тежат само на гърба на българина , то гърците тежат на цяла Европа .За тях европейските закони важат точно толкова, колкото българските закони важат за нашите цигани.От как се помня гърците ядат и плюскат като прасета ,простират се извън чергата си ,а после не си връщат заемите .Девет пъти обявиха фалит през 20 век и спираха плащанията по заемите си .От 2001 година откак са в ЕС са минали 10 години и вече фалираха ..До края на века им остават още девет пъти на всеки десет години да правят номера .Салто мортале.Или номера на умрялата лисица .И после -Болен ,здрав носи.

  Reply
  • И ето този козар със автомобила “Агротико ” казва ,че е от Елада и се счита за наследник на древните елини .Нас ни наричат вулгари ,за Меркел казват ,че е Хитлер в женска кожа ,а европейските политици днес са бясни заради Гърция и стоят със мокри кърпи на главите .Скоро ще стоят и със пръст във гъз.

   Reply
   • Вече им спряха парите от ЕС до референдума………прости парчета са си , лесно е да се правят на патриоти сега.

    Ще ги питам след 2 седмици, като правителството ще спре да им плаща заплати на държавните чиновници, пенсии, помощи за безработни и пр…..

    Упорито вървят към нашето безславно минало , кагато Жан Терминаторът ни напари бедняци всички за 3 дни…..

    Reply
    • Жан Виденов ,ако има вина тя е ,че България ,когато той беше министър върна повече от два милиарда долара от външният ни дълг. Не трябваше да ги връща, а да ги харчи като гърците .Защото външният ни дълг при Жан Виденов беше по малък, от колкото е сега и беше седемдедесет пъти по малък отколкото е гръцкият в момента .Тъй че проблема 1997 година не беше икономически а беше политически .Европа не искаше социалистите да са на власт .Тя искаше сините ,които разпродадоха България за жълти стотинки и сключиха унизително споразумение с МВФ,поради което 15 години вече народа ни мизерства .На такова споразумение сега гърците не са склонни .Затова и Европа им опрости 100 милиарда евро .А утре ще им опрости целият дълг.

     Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.