Ивайловградският Speakers’ Corner

Сигурно повечето от вас са чували за Хайд Парк (Hyde Park) в Лондон. Той е известен с така наречения Speakers’ Corner (буквално – Ъгъл на говорещите). На това място има импровизирана трибуна където всеки може да отиде и да говори всичко, което му е на сърце. То се е превърнало в символ на свободата на словото и е копиран в доста държави и паркове. Някои твърдят, че традицията произлиза от бесилото Tyburn, където осъденият е имал право да говори каквото си поиска, за когото си поиска, преди да бъде обесен. Та на това отредено ъгълче в един от най-големите паркове в Лондон всеки може да изрази мнението си по всякакви въпроси съобразени с официалните и морални закони, разбира се. Полицията контролира единствено насаждането на насилие, груби ругатни, ерес и други противоречащи на демократичното християнско общество.
През годините са се утвърдили три всеобщи документа регламентиращи човешките права.
Всеобщата декларация за правата на човека (ООН)
Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕС)
– Декларацията за човешките права в исляма (ОИК – Организацията Ислямска конференция) – този документ произлиза от Шариат (в превод от арабски – пряк, правилен), който пък е приет за основен закон в много ислямски държави.

Ето какво е записано в два от документите (изкарал съм само членовете свързани със свободата на словото):

Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи
Свобода на словото (Изм. – ДВ, бр. 137 от 1998 г.)
Член 10

1. Всеки има право на свобода на изразяването на мнения. Това право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи без намеса на държавните власти и независимо от границите. Този член не забранява на държавите да въвеждат разрешителен режим за дейността на радио- и телевизионните компании и производителите на кинематографична продукция.

2. Ползването на тези свободи, доколкото е съпроводено със задължения и отговорности, може да бъде обусловено от процедури, условия, ограничения или санкции, които са предвидени от закона и са необходими в едно демократично общество в интерес на националната и обществената сигурност, териториалната цялост, за предотвратяване на безредици или на престъпления, за защитата на здравето и морала, както и на репутацията или на правата на другите, за предотвратяване на изтичането на секретна информация или за поддържане на авторитета и безпристрастността на правосъдието.


Декларацията за човешките права в исляма
Член 12
Правото на свобода на мисленето, вярата и словото

a) Всеки може да мисли, вярва и изразява това, което мисли и вярва, без някой друг да му пречи или да го ограничава, докато това е в общите граници, които са определени от закона. Не е разрешено разпространяването на неправда и нейното публично представяне, което води до разединяването и отслабването на Ума: »Когато лицемерите и тези, които създават безпокойство не престанат, ще те упълномощим да тръгнеш срещу тях, и тогава те за кратко време ще станат твои съседи. Над тях ще тегне проклятие. Навсякъде, където ходят, те ще бъдат нападани и убивани« (Коран 33, 60-61).

б) Свободното мислене в търсене на истината не е просто право, а задължение: »Предупреждавам всички ви: пред Бог се представяйте сами или по двама, и мислете« (Коран 34,46).

в) Право и задължение на всеки е да оповести и да се възпротиви срещу неправдата спрямо него, без страх от конфронтация с безчинстващите чиновници или деспотичен господар или тираничен режим. Това е най-добрия начин за Свещена война (Джихад): »Търси се Божият пратеник – Боже, изпрати го и го дари със святост!: Коя Свещена война е най-добра? Той каза: Думата на истината при деспотичен господар« (Хадито).

г) Няма забрана срещу разпространяването на истинската информация и фактите, освен ако това разпространяване представлява опасност за сигурността на обществото и държавата: »И ако нещо ви сполети, не се страхувайте, кажете го. Ако не го скриете за себе си от пратениците и тези от вас, които заповядват, то ще се разбере от тези, които наистина ще намерят правилния път« (Коран 4,83).

e) Почитание пред чувствата на друговерците е характерна черта на мюсюлманите. На никого не е разрешено, да упреква убежденията на другите, още по-малко да настройва обществото срещу тях: »И не посрамвайте тези, на които се молите вместо на Бог, за да не посрамите Бог във вашето неразумие и престъпването на божиите закони! Така всяка човешка общност ще заблести в пълния си блясък. И вие ще се върнете към Бога« (Коран 6,108).

Тъжно е, че толкова време сайта съществува, а не се е родило нищо градивно от него? Страх ли ги е хората да говорят, страх ли ги е да мислят, страх ли ги е да чувстват дори? Да не би пък да ги е срам, че някой може да ги чуе? Статистиката показва хиляди и хиляди прочитания на статиите, които пишем, а мненията се броят на пръсти, тези мнения пък са написани от 5-10 души. Наистина нямам обяснение за този факт.

Този пост се роди по идея на наши активни потребители. Та смисъла е, защо www.ivailovgrad.com не се превърне в един Говирителски ъгъл на хората, които им пука за това какво се е случило, какво се случва и какво трябва да се случи в този град? Нямаме си ивайловградска радио станция, нямаме си ТВ канал, ивайловградски вестник също няма, но си имаме www.ivailovgrad.com, където няма цензура и ограничения за никой и за нищо, стига това да не нарушава законите на РБ и моралните и религиозни ценности.  А и да ги има на всеки му е ясно, че журналистиката в България е контролирана (без малко да напиша цензурирана, но не го пиша, да не ме обвините)!!!
Лично аз искам да бъда информиран за всичко каквото се случва в Ивайловград.
А вие?

50 thoughts on “Ивайловградският Speakers’ Corner”

 1. Едва ли има гражданин на България , който да няма недвижима собственост , било на село или в град , наследствена или придобита с покупка. Правото ни на собственост е неприкосновено и всяко едно недобросъвестно действие срещу нея е болезнено и провокира нерегламентирани или законови реакции от наша страна .
  В този си ред на мисли , изглежда сме забравили едно друго наше право – а то е да бъдем информирани и да информираме останалите , с това което знаем и смятаме , че е редно да направим .
  Освен правото ни да информираме имаме според мен и морални отговорности .
  Едната ни отговорност е да не изричаме лъжи и неистини ( която не е задължителна ).
  Другата отговорност , лично за мен е , да нямаш мнение или дори и да имаш такова да не го споделиш . Защото , каква е ползата от хора генериращи идеи и мнения а несмеещи да ги публикуват .
  Тук на сайта на http://www.ivailovgrad.com е нашата трибуна , на всичкото отгоре и безплатна 🙂
  Та добре дошли в Ивайловградския Хайд парк !

  Reply
 2. Митко/админа/,ако не е тайна коя година си роден?Като чета тази статия си спомням времето 1984-1989.Тогава преследваха хората които са с дълги коси,бради.Милиционерите им вземаха паспортите/онези зелените ако си ги спомняте/ подстригваха ги 0 номер и тогава им ги връщаха.Мен не са подстригвали,но съм получавал предупреждения за дългата си коса!Какви права,какви 5 лева?Тогава намирахме начин чрез езоповия език и музиката да променим и прашинка от статуквото.А сега…Безпаричието и липсата на работа/средства за оцеляване/ кара хората да бъдат раболепни.Няма нищо случайно!Как “да пикаеш срещу вятъра/ ?

  Reply
  • Krasiorocknroll ,
   лично за мен поста не ми звучи ретро .
   Сетих се нещо – ходехме до Балък дере , като деца и един по голям от нас носеше VEF-а на рамо със Свободна Европа звучаща !
   Казваше ТИХО Пърпъл и клатехме глави вкупом 🙂 Толкова години минаха , от тогава и аз все още я клатя 🙂 Мисля , че минаха 3 години от последния им концерт в Универсиада , на който пях заедно с тях . Та още тогава , вероятно 78-80-та година пикаехме срещу вятъра и се оказа , че това ни пикане не е било напразно .
   Ненапразно за България , но напразно за общественоста в Ивайловград и евала за поста , защото той провокира да продължаваме да пикаем срещу вятъра пък к’вот стане .
   Извинявам се за носталгията , но ме присърбя да го споделя 🙂

   Reply
  • mnogo barkach godinite tova nikoga ne se e sluchvalo prez perioda koito posochvach tova se sluchvache prez 60 ili 70 ggodini prijatelu !!!! ili djado ti ti gi e objasnil tezi raboti i se pravisega na savremennik !!!!!

   Reply
   • Дядо ми почина 1975 г , та нямало е как той да ми ги разкаже тези неща приятелю .
    Всички Ние децата , които сме били свидетели , на тези неща сме живи и здрави родени в една махала през 1963-1966 г.
    Не ми е удобно да споделя името на “големия” , който носеше VEFa , вероятно сте връстници 🙂
    В никакъв случай , не се правя на съвременник , аз дори съм назадничав тип .
    И това си отклонение носталгично го направих по повод “пикането срещу вятъра ” .
    Няма да е зле и ти да разкажеш , как срещу вятъра го правехте .

    Reply
 3. Krasiorocknroll, тази статия съм я писал аз. А иначе и двамата с Митко сме ’81 и много добре си спомняме онези години с опашките за хляб и олио, с червените и сините връзки, както и записването за Жигула! :))))
  Днес гледах “Сезонът на канарчетата” по препоръка на Б.Б.. Там много добре е пресъздадено това което описваш и ти!
  Поздрави!

  Reply
 4. Станиславе, последния абзац на статията, ме на кара да се кискам . Дали ще ти режат косите или ще те псуват неоравновесени личности за изказано мнение е едно и също. Лицемерни или ламя с две глави сте. Сега може да отнеса още свираченски псувни, но нали е трибуна, всеки се излага за него си.

  Reply
 5. Емо, малко се отклоняваш от темата, но ти си знаеш! Поне имаш мнение и постоянно си го изказваш, а тази тема има вече 300 прочита и виж колко души са писали!!! А други теми имат по над 1000 прочита и … нищо! А кажи ми що е така в Ивайловград?

  Reply
 6. Малка е общността, манталитетта не е променен от времето, когато изказването на мнение различно от едното вярно бе ерес.
  Младите, които са по големите градове, не считат, че Ивайловград им е предложил нещо или може да им предложи, за да отделят от времето си за чесане на пръстите. Няма да има съществени коментари, ако не премине жилка клюкина. Това сме, включая и мене. Имам и още за споделяне, но смятам да го обсъдя лично с теб на обещаната бира и после да го публикувам, ще бъдеш заинтрегуван.

  Reply
 7. Може да съм говорил много неща, които не Ви харесват, но никога не съм Ви псувал нито правил анализи на личността(въпреки че в PSYOPS изкарах доста време), както си позволявате Вие двамата.

  Reply
  • Виж сега:
   1. Никой не те е спувал. Единственото, което написах беше “Ай сиктир”, което се използва в случаи, когато ти е писнало от нещо!!! Разбирай го като хайде стига с тия глупости!
   2. След обидните ти писания и явната цел просто да се заядеш, написах предположение защо се държиш като комплексиран седмокласник!
   3. Не ти прави чест на годините да изопачаваш истината, да се заяждаш безцелно и да се опитваш да правиш интриги!

   Reply
  • Ееееее, де Емо, кога сме те псували бе братче, недей така?! Когато не си прав, не си! Но няма да споря, за да не отклонявам темата, че пак се отклоняваме в друга посока! А с тебе ще се разберем на бира скоро време!

   Reply
 8. Офффффф….
  Пич тука пиша рядко, много рядко, а и много хора са така. Причините:
  1. Темите, които поставяте са ми безинтересни, както и на повечето четящи, но на Вас явно не са.
  2. Мненията различни от Вашите биват ” жестоко” охулени( не само при мои постове), всичко стои
  3. По последната тема която писах, дори имаше подканяне.Защо? Защото беше много важно за Вас да има коментар и плюене по невидим престъпник.
  4. Имаше тема за Масларова, мненията ралични от вашите отново бяха “стъпкани” и охулени свързани с анализи и сравнения.
  5. Помислете в екип дали проблемите са в хората, които изказват мнение или във Вас.
  6. Няма я нишката, която да издърпа потредбителите Ви от безмълвието. Но и да я има след яростна атака от Ваша страна, всеки помисъл за по нататъшно писание ще бъде забравен.
  7. За да заслужите правилните отговори на Вашето мнение, трябва да предразположите потребителите, да заслужите уважението и доверието им.
  8. Говорите ми за Хайд Парк! Къде тук ли? За да може всеки изказал се да бъде осуван, изкаран комплексар, безчестник, безпаричен измекяр, на който жена му не пуска само и само защото не подкрепа “креативността” и не е съпречастен с тревогите Ви ли?
  Абе ай сиктир от тука…

  Хайд Парк….то е в страна, където културата е традиция, а уважението на личността е законово регламентирано. Ако успеете БРАВО, ако не …що не пишете сайтове и го таковайте на тъпия ивайловградски сайт, а такива като мене ги оставете, те много добре знаят колко струват.

  Reply
  • Плуто постнал си докато пиша, отговорът ми за Хайд Парк:
   Мисията невъзможна на този етап от развитието ни, особено в места като Ивайловград за съжаление, познати в София като дълбоката провинция. Ниската обща култура е основата и демотивация, защо ли? Защото така. Помисли и ще стигнеш до изводи. Какво в града ще накара хората да изказват мнението си свободно, без после да бъдат ” добросъседски “обсъдени и осъдени като низвергнати. Какво? Общественото съзряване ще е много бавен процес, почти невъзможен там, причините са липсата на реализация и ниското самочуствие на базата на тази реализация. Какво искам да кажа: “Човек без пари е лайно, а лайно с пари е личност!” Ако се събуди по какъвто и да е начин бизнеса в града, това ще нормализира самочуствието на личността, но докато човек се чуства застрашен да изкаше мнението си, защото ще обиди някой роднина, на роднината на шефа си…. или ще бъде спрян да реализира проект, който би го отличил от мълчащото стадо, дотогава ще е така.

   Reply
 9. И няма да е зле да не се крием зад някякви други/различни от нашите/ имена.Като за начало. 🙂

  Reply
 10. Емо, от всичко, което казваш си правя един единствен извод:
  ЗА ИВАЙЛОВГРАД НЯМА НАДЕЖДА и всичкото време което отделяме да пишем разни глупости тука е било напразно. Ми да вземем да се откажем, а прошляците, които са избрали да останат да живеят там да се оправят!
  Ако бъркам в изводите, моля те кажи гиректно какви са твоите, че да няма неразбирателство! Какво предлагаш да направим или някой друг да направи? Как да помогнем на Ивайловград, как да бъдем полезни от 350 км.? Кажи как виждаш ти нещата?
  Ни най малко имам намерение да се заяждам, а просто да стигнем до някакви изводи и да проведем нормален диалог! 🙂

  Reply
 11. Не ми втълпявай думи които не използвам. Не съм казвал, че са виновни, че са избрали да живеят там. Виновността се корени в мълчанието, а то е производна на страха. За страха от хорското мнение не може да направиш нищо, още повече от такова растояние. Мисля, че бях ясен, ако има нормална икономическа среда тогава и самочуствието на индивида ще бъде по-високо. Ниското самочуствие на база липса на финикийски знаци за подържане на нормален стандарт е основната причина. Някой ще каже, глупости на търкалета, аз стандарт си имам.
  Сигурно е така, но под стандарт не разбирам само телефизор 42” инча САМСУНГ курдисан в секция тип тоталитарен лукс. Стандарта е начин на живот. Пречка за това е и отдалечеността от останалите градове, а и от там обмяната и задоволяването на културните нужди. Защо ивайловградчанина да не ходи поне един път седмично на кино, театър, опера? Защото хем липстват, хем няма средства, хем не се изпитва нужда. Липсата на социално общуване извън работното място се заключава ресторант градини и кафенета.
  Кажи ми сега какви теми биха разбунили отказа от споделяне на мнение извън ограничения крък ” компанията ми на маса”.
  Затова Станич и ти имного други напуснаха родното си място, в търсене на осигуряването на нормален стандарт и свободна мисъл. И на мен ми липства града, както на всички предполагам. Но разбери предпочитам да си ида на вилата, да си нагледам дръвчетата, цветята, да ида за риба да разпусна и да не мисля, за тези които изгониха с мълчанието си и бездействието си младежтта на града.
  Много популистично може да излезе, но го сънувам това място и като се събудя си казвам: “Защо?” и все още не мога да намеря логична причина, повтарям логична.
  Между другото помислете за предложението на Красьо. Лека и спорна седмица.

  Reply
 12. 🙂
  Емо, съвсем искрено ти казвам, точно такъв отговор исках да получа!!! Благодаря ти! С него доказа, че мислиш като нас (или поне като мен 🙂 ), но си имаш свой стил, който не винаги е разбран.

  Кажи ми само какво мислиш, че е лекарството за ивайловградчани, за да се излекуват от този страх и срам от това да имат мнение и да го кажат наглас?

  Reply
 13. А за имената (псевдонимите), единствения който се крие е другаря red! Другите всичките се знаем! 🙂

  Reply
 14. Лекарство има – Вика му се работа и то нормално платена.

  Станиславе, нищо не доказвам и не искам да доказвам. Не мисля като никого, мисля като себе си. Още един път: поучителния и менторския тон на екипа Ви ще ви донесе много задвратни болки 😉 .

  А за другаря “ред” – пак Ви казвам неговата трибуна беше оплюта и окензана от няколко не съгласни с него, което няма нищо общо с Хайд парк, а с навяването на много соц. асоциации.

  Reply
  • Е де 🙂
   Не съм оплювал трибуната му на red , просто всеки един защитава своята си теза и неговият си ъгъл .
   Та неговата (red) трибуна си му стои и лесно може да я позабърше (ако така смята и той , че е оплюта) с разумни доводи .

   Reply
   • …поглед в огледалото,ляв мигач, ниска предавка, гаааааз…профучавайки виждам табела” Тука нищо няма да се трие!” ….десен мигач и си продължавам в моята лента…

    Reply
   • Аз пък предлагам никой на никого да не казва кой е, Станиславе! Който иска ще си каже, а дори повечето са си казали. Който иска да е анонимен да си стои анонимен. Негово право си е.

    Reply
    • Ми именно, аз нямаше да кажа нищо ново и тайно, защото няма друг като red да се крие, като партизанин!

     Reply
 15. М даааааа да си призная аз съм от тези които четат и не коментират, не виждам смисъл, използвам сайта за да се информирам, Когато чета вестник не си правя коментари под статиите, коментарите са си мои и са си за мен. Това , че има стотици прочети трябва да ви радва. Това означава че сте грабнали вниманието на стотици, дали са съгласни или не с вас това не е толкова важно- нали? Вие си казвате мнението – а който иска коментира, днес исках и коментирах. ТЕ ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО в Ивайловград. Ако искам ще коментирам – ако исмам Не. Нали това е свободата на изказването ако искам да се изказвам да го направя а ако не искам – никой няма право да ме застави.
  Лек ден. 🙂

  Reply
  • Свобода на мнението, свобода на мисленето, свобода на словото … , но май е най-лесно да се възползваме от свободата да мълчим! А какво става, когата всички се възползваме от това право перманентно? Ами става 20 години “тункване” и изчезване на родния ни град!!!

   Reply
  • Безспорно ,
   прав си ИванП. , но вестника е сухотия , статистика , стъкмистика или поръчково – платена информация .
   Когато става дума за родният ни град , всеки един може да даде мнение .
   И то няма да е грешно или вярно , а просто ще е неговото си лично .

   Reply
 16. Б.Б Както е писано в стаята на Плутон в Ивайловград няма местен вестник , радио и теливизия – така че трите сайта на Ивайловград се явяват мястото от кадето да се информираме какво става в общината, на единия чета официално какво става, а в другите 2 чета коментари и разсъждения относно това кавово е станало. Така че за мен това са источници за информиране- дали са сухотия, статистика или поръчково смятам че съм достатъчно зрял за да чета и м/у редовете.
  лек ден

  Reply
 17. Ей отново, мнение на потребител и отново изводи и квалификации.
  Човека ви каза, за да се информира чете трите местни “весника”. Какво означава да чака на готово, какво?

  Reply
 18. Уважаеми бивши, настоящи и бъдещи граждани на Ивайловград!
  Когато няма духовни потребности, хората остават на нивото на животните-храна и вода. За някои -РАКИЯ- да забравят.
  От друга страна, когато стомахът е празен, за какви духовни потребности говорим?
  Бедните били по-добри от богатите-пълни глупости!
  Бедният човек в огромния процент е мързелив.
  Затова на запад казват, че бедността е ПОРОК.
  Когато душата е жива, изпитва потребност от красота- от красива природа/ чиста-Господ другото го е създал/, от красиво място, където да живее-чисто/ може да не е богато, но спретнато/, от красиви хора, с които да общува-чисти/ с чисти души, чисти дрехи, почистени уши, изрязани нокти, почистени косми – не говорим за лукзозни неща- един сапун струва има-няма 60ст/, от красиви взаимоотношения- чест и достойнство/ качества, които май станаха за подигравка/
  И! Когато душата има нужда от всичко това, тя не оставя тялото в покой. Принуждава го да намери начин да го постигне. Не някой да го даде наготово, не да го спусне Всевишния!
  В България бедността се издига в КУЛТ! Виждаш ли, бедният ЧОВЕЧЕЦ колко е добър, нещастен, отруден, благороден и т.н. Не говоря за антиподи на богатите-богат не може и не трябва да бъде всеки-просто хората са различни. Говоря за това, че всеки може да живее нормално- да бъде човек- ако има душа, която го води!
  Душите се изгубват- това е проблема на България, на Ивайловград и всички градове и села в родината ни.
  Хората тънат в невидение. Няма учители, няма водачи!
  А ако се пръкне някой- то бива на секундата оплют, омаскарен и почернен. Българите не могат да уважават, да признават, когато някой е по-умен, по-успял, по-находчив. Щом е успял повече от тях-значи е мерзавец, престъпник, подлец- изобщо ЧОРБАДЖИЯ ИЗЕДНИК.
  Вижте една Турция! За която винаги се е говорило с пренебрежение-видиш ли турците големи варвари, прости, неуки…..
  Там народът е трудолюбив, уважават успелите , водачите! И водачите им се чувстват оценени и все повече работят в името на хората. Истанбул е цвете! Стана европейски град на културата за 2010! Гордост за всички турци!
  В България-кой ще изберем за кмет-аааа ИВАНЧО!!! Той е наше момче, бедно, отрудено….. Значи ДОБРО! Ама какво може Иванчо? Направил ли е нещо в живота си, създал ли е нещо, доказал ли е, че може да оправи себе си, преди да се настани във властта-НЕ! Той ще се оправи след като вземе власт!
  Именно неспособността да уважаваме и почитаме успелите хора, във всяка една област на живота, ни доведе до тук-обезлюдяване, изпростяване, озлобление и БЕДНОСТ- най-вече ДУХОВНА!
  Всеки народ си заслужава съдбата и всеки един човек си заслужава съдбата! В крайна сметка ние сами я градим! Ден подир ден, стъпка подир стъпка, ИЗБОР подир ИЗБОР!
  Човек винаги може да избира! Господ ни поднася изпитания и възможности ежеминутно! Какво ще изберем зависи от нас!
  Дали ще изберем да живеем като скотове, вечно сумтящи, оплакващи се, мрънкащи, с нечистоплътни души и тела, това пак зависи от нас!
  Дали да направим собствения си живот красив, пак зависи от нас!
  Можем поне да опитаме!

  Не знам защо пиша всичко това!
  Нито съм от Ивайловград! Нито познавам повече от 5-6 души от града.

  Радва ме това, че едни млади момчета- администраторите-са направили този сайт.
  Вие сте будители, момчета! ПОЗДРАВЛЕНИЕ!

  Дано повече млади хора ви четат статиите. По-възрастните са обременени, колкото и добри да има от тях, са живели по време на комунизма-перфектна машина за смазване на индивидуалността, на различните, на мислещите. За съжаление , това което наблюдаваме от страна на Европейския съюз, не е много по-различно. На тях не им трябват образовани, мислещи индивиди. Простият човек лесно се манипулира, управлява и сплашва! То затова и образованието е в това състояние. Учителите са ниско платени и кой става учител??? Който никъде другаде не е приет, записва педагогика. Който никъде другаде не може да пробие става учител. И тези посредствени хора после учат децата ни. На какво ще ги научат? На посредственост! Образованието не е само сухи назубрени за момента факти! Образованието е възпитател за ДУШАТА! Да отвори очите на всички за красотата на света, сътворен за човеците! А ако човеците не могат да я видят, ГОРКО ИМ!

  Продължавайте да мислите, да поставяте теми, да карате хората да се пробудят от този мрак, в който живеят!
  Животът е пред нас и от нас зависи как ще го изживеем! Като красив филм и злополучен водевил!

  Reply
  • Браво. Много казани истини от SOM .На мен лично ми трябваше няколко години преживени в EU
   държави за да осъзная всичко това.
   Единствено не мога да се съглася с “на EU не им трябват образовани и мислещи индивиди”.
   Имат недостатък на такива,но си го задоволяват от страни от останалата част на света.
   А аз много съм се чудила дали битието определя съзнанието или съзнанието битието
   и стигнах до заключението : и двете се определят от семейната среда/родителите.

   Reply
 19. Едно уточнение!
  Искам да благодаря на моите учители!
  Да си учител е една невероятно достойна професия, но най-вече признание!
  Затова на учителите и на лекарите трябва достойно заплащане! Едните лекуват тялото, другите лекуват и дават път на душите! Да знаят, да мислят и да търсят красивото!
  Поклон пред достойните учители!

  Reply
 20. SOM, свалям шапка на това което си написал! Малко остана да те критикувам за учителите, но гледам, че си се уточнил 🙂
  Направи ми впечатление, че в текста няма нито един въпрос на който някой трябва да отговаря! И мисля, че с това ни даде урок, как трябва да пишем и да мислим и ние! Да търсим само отговорите и да си изграздаме мнение без да ЧАКАМЕ някой да ни отговори и да се чудим след това, лъже ли ни или казва истината, и дали въобще е компетентен да отговаря!

  Благодаря!

  Reply
 21. Чета и не вярвам на ушите си 🙂
  Някой толкова тънко и дълбоко да засегне болезнената тема за хигиенизацията на душите ни .
  Аз мисля , че до преди 1944г. едни от духовните водачи и учители на нацията ни бяха православните духовници.
  Не случайно най – хубавите ни сгради .бяха църквите и манастирите а сега са смешни в сравнение с развлекателните комплекси , които се нароиха в Ивайловград ( за страната да не думаме , че ………думи нямам ).
  Ама какво се случи след 1944 г ., духовните ни учители нявлякоха про – руски дрехи и символи и станаха послушници на ДС т. е . изгубиха идентичноста си и способноста си да даряват знания.
  През този срамен период единствените нецензурирани наши духовни водачи бяха българските дисиденти .
  Та на нас ни беше наложено да бъдем злобни , прости с промито мислене и духовно бедни , но не това е доброволният ни избор .
  До къде стигна духовното ни ниво – да се прехласваме по Азис и Митьо Пищова ли …..пфффффуууууу .
  Лично за мен в последните 20 г. духовния водач ми е научно- техническия прогрес и образованието ми .
  Затова не смятам , че нравствената Ни деградация (която не отричам , че я има ) , минава законовите норми на поведение т.е. виждам светлинка 🙂
  Та като дойде дума за образованието , не се сещам за някакви положителни знаци от българските правителства и парламент . Едва ли не , има депеша – колкото по необразовани , толкова по добре за богата EU.
  SOM отбивай се при нас , винаги ще си в полза.
  Let There Be Rock
  .

  Reply
 22. Когато поканиш един собственик на медия 7+7 да лъска имиджа ти! с общински пари, поръчкова журналистика ли се нарича?

  Reply
 23. До Пена, която не е Пена, а един глас от миналото. Следя въпросният сайт 7 плюс 7 и НЕ виждам да хвали никого, напротив има доста материали за недъзите в региона. Липса на аптека, лош транспорт и комуникации.

  Градът се промени за 3 години и няколко месеца. Аз живея във Варна и съм бил миналото лято на обиколка. Градове като вашия вече ги няма на картата а виждам че при вас има доста гръцки и софийски номера на колите.

  Малките сайтове като 7 плюс 7 и този тук са живата душа и сърце на градовете до границата, критични имат и снимки, може да се разглежда какво е истинското състояние на малките населени места.

  Добре е че има кметове, съветници и бизнес, колкото и да са малко, които правят нещо, защото преди това е имало ръжда, дупки и липса на питейна вода.

  Пишете на контакти на всеки сайт, всеки има контакти, ако не ви харесва нещо пишете до там, с истинските си имена, не вярвам някой да не ви публикува мнението, защо не си пуснете имената, да видим кои сте хубавците в града.

  така анонимки и леки подхвърляния има в кварталната кръчма.

  Иван Станков, кв. Чайка, Варна, Одесос
  helptolivestankov@gmail.com

  Reply
 24. М@миц@т@ ви селска ламбушенска!
  Как можахте да сложите асвалт на главната!!!!
  В човешките държави сменят асвалт с естествени маТряли ама вашия манталитет, мислене, поведение и бит са селяндурски.

  Reply
 25. ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ !
  България e на 113-о място по свобода на медиите от общо 180 страни в новата класация на “Репортери без граници”.

  Страната ни за пореден път е най-ниско класираната държава-членка на Европейския съюз. Тя губи седем позиции в сравнение с миналата година

  Reply
 26. Ето какво се пробват гърбавите да пробутат в НК !!!
  “Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда омраза основанa на политическа принадлежност се наказва със затвор до четири години и глоба от 5 до 10 хил. лв.”

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.