Население на Ивайловград след преброяване 2011

население на ивайловградНаселението на ивайловградска община след преброяването е 6331 души. С близо 2000 по-малко от последното преброяване.

Ивайловградчани са намалели с около 22% за последните 10 години. Това посочват данните от последното преброяване. Дали обаче това е така. Дали всъщност хората живеещи в община Ивайловград не са по-малко. Със сигурност има хора, чиито постоянни регистрации са в Ивайловград, живеят в други градове и не са си направили временна регистрация. Част от тези хора са се преброили в Ивайловград. По данни на ГРАО към март месец тази година населението на общината е 6105 души. Колко са точно живеещите в ивайловградска община е трудно да се каже, но не е трудно да предположим, че може да са дори под 6000 души.

24 thoughts on “Население на Ивайловград след преброяване 2011”

 1. Почти съм убеден, че реално живеещите в общината, в частност в града, сме под обявените цифри…

  Reply
 2. След още 10 години – 2500 души по-малко и след още 10 години … вилна зона на Кипринос!!!

  Reply
 3. Много ме подразни тая част с вилната зона…. не знам какво целиш с подобен коментар, че е ясно да, но никой от нас не се е затичал да се връща в Ивайловград.Не защото не ни се иска, а защото няма особено голяма перспектива (а човек без да провери не може да е сигурен) За това предлагам да си хванеш багажа под мишница, да се върнеш в Ивайловград и когато след 20 години си сам със стадо овце и стадо гърци коментара ти и тона ти ще е оправдан(за сега и двамата сме си като на вила там..през уикенда ..някои и по-рядко).

  Извинявам се за хапливия коментар просто не издържах.. и аз като теб!

  Reply
 4. Не знам. Толкова обичам Ивайловград, че ако положението не е вече да няма накъде, няма да се махна от него. Ама имам работа, та затова. Макар, че е в Свиленград, макар, че пътувам по 100 км. Три пъти в седмицата. Тук ми е хвърлен пъпа, тук ще ме закопаят някога, където и да съм междувременно.

  Reply
 5. Ми тук в Пловдив от тези ивайловграчани де познавам 2-3% да са със временна регистрация… Така че и аз мисля, че данните за нашата община са можеби +/- 500/1000 човека 😀

  А па аз останах неброен 😀

  Reply
 6. Dee, за пореден път ме обвиняват, че казвам нещо с по-особен тон. И за пореден път ще кажа, че това не е вярно. Но това няма значение!
  Като се замислих в тази тема ще има две гледни точни и двете ще са верни!
  1. Никой от нас не е виновен за затриването на Ивайловград!
  2. Всички ние сме виновни!

  Reply
 7. Това не е от вчера и от днес, искам да кажа проблема с населението в Ивайловградско.Изселването на доста жители стана преди доста години.

  Reply
  • А причината? Липсата на нормална бизнес среда. Между другото със закриване на поделенията града постепенно изпадна в колапс. От детството си спомням много производства, от които в момента са останали руини, без ЗКД-то поне външно се крепи.
   ЗКД,ЗАНН, “Копринка”, ДАП и прочие, къде е производството сега?

   Reply
   • 45 години получаване на заповеди от партията – прави едно, прави две … прави това, прави онова … не се е отразила добре на хората в България и в частност на ивайловградчани, където ми се струва, че това още не си е заминало!

    Reply
 8. Което освен, че е много тъжно, означава, че Ивайловград е най-бързо самоликвидиращата се община в цяла България.

  Reply
 9. нищо след 10-20 год ще му сменим името на Лъджаград ла.ко да са праиии ша пии ракия у бара

  Reply
 10. Много жалко!
  Жалко е, че вместо да се оплакваме, не направим нещо!
  Нямало бизнес среда, никой не давал пари….
  Ами кой да я създаде бизнес средата, освен хората, живеещи тук?
  Затвориха кариерите- сума хора останаха без работа, но кмета и общински съвет какво ги интересува…..?
  Вместо да пишат сълзливи и зле издържани декларации за незаконните строежи, които впрочем са изникнали пред нищо невиждащия им поглед, по добре да излезат с декларация-заявка към Министерски Съвет- бързо да се придвижат всички документи за концесии на кариерите, за да може поне част от мъжкото население да изкарва прехраната на семействата си.
  Да излезат с искане за връщане на основната и най-ценна мозайка от Вила Армира, която, по незнайно какви причини, се съхранява в София. В София да си направят реплика. Да поискат средства за облагородяване на района около Армира и всички други исторически забележителности в района- които не са никак малко.
  Да изградят зона за детски скаутски лагери. Адвенчър парк , кану-каяк турнири за възрастни и деца и т.н. Да направят една зоологическа градина. Да се популяризира района като място за еко туризъм. Да се впрегнат всички- някак си е нормално да направиш нещо за града си- градинки, почистване, доброволен труд- без непременно някой да е длъжен да ти плаща.
  МОДЕРНИ МЕНИДЖЪРИ ТРЯБВАТ!!!
  НЕ БЕЗИДЕЙНИ ДОБРИ ХОРА. Те и ОВЦЕТЕ са ДОБРИ!!!

  Reply
 11. Соме, захвани се бе пич!

  Имаш идеи, пребори се с “демокрацията”в града и действай! Мениджъри не ви трябват. Ивайловград е отгледал доста добри, но не сте ги задържали с нищо в града. Много мощни финанси трябват.

  Що си мислиш, че ако имаше нормални условия за бизнез в града и аз и много други щяхме да плащаме стотици евро на месец наем да работим за някой друг?

  Да се върна да вложа средства и после какво? Чистата ивайловградска злоба да ми съсипе бизнеса?
  Отговорете ми мили ивайловградчани защо плачете, като например предпочитате да купувате крумувградски хляб,а не местен да не земе да забогатее някой местен ли а?
  При положение, че има местен оператор, който освен неговото изхранва и още семейства, вие сте на БУЛСАТ-да не вземе Наско да забогатее?
  Мога да продължавам, но няма смисъл.
  Всеки месец ще се затваря къща след къща, майка по телефона ще казва кой е починал, в кафето ще се плюва: Хората лоши, ние сме хубави.И така докато БиТиВи не излъчат и материал: “Изчезващите БГ градове.”

  Reply
  • Тва за шишмана е пълна глупост закво да си пускат кабелна от него, като той крадеше от булсата и на сичкото отгоре и с отвратително качество, че и на същата цена го предлагаше като тях. Хората да не са будали много ясно, че ще изберат по-доброто!!!
   Поне аз съм на това мнение!!! А колкото до хляба, всеки си има вкус може пък на някой хора да не им харесва, а пък сигорно има и такива дет го правят нарочно, незнам.

   Reply
 12. Замислих се малко над това, което сте написали и моето мнение е, че и двамата сте прави, ама много сте прави!
  Че трябват мениджъри и будни хора, трябват, но и че Общината и по-скоро държавата трябва да подкрепи бизнеса и да насърчава инвестициите в отдалечените и селски райони, също трябва. Пустата отдалеченост от големи градове пък според мен е най-голямото нещастие за хората с идеи. Но какво да се прави – съдба!!!

  Reply
 13. В Ивайловград всичко е оставено на произвола на съдбата. Вижте какво правят в Свиленград:
  “За Свиленград спадът е от 5,5% или това са 1051 души, а за общината – 10% или 2 560 души. За преодоляване на тези проблеми от две години в община Свиленград се въведоха административни мерки, стимулиращи раждаемостта – финансова помощ от 300 лева за новородено, подобриха се условията за здравно обслужване, образование, спорт и отдих. Тъй като най-важното условие си остават възможностите за работа и добро заплащане, въпреки икономическата криза, Община Свиленград се зае с изграждането на индустриална зона, която ще създаде много нови работни места и траен поминък за хората.” а в Ивайловград нищо не се прави и всичко става все по зле.

  Reply
 14. На кой ли му пука. Всички, които са на властт се сещат за електоралните единици само по време на избори. През останалото време, ние сме само никому ненужни електорални нули. Местна власт мисли само за личната си власт. Резултати се виждат след преброяване. Сбор от нули винаги е нула.

  Reply
 15. Хора,не се заблуждавайте. Този проблем не е само на Ивайловград, но отдалечеността на нашето градчето от други градове задълбочава допълнително проблема. Лично аз имам наблюдения спрямо Чирпан, Симеоновград, Тополовград и др. Въпреки,че Чирпан е на около 30 км от Стара Загора и на около 50-60 от Пловдив, положението там също не е розово. Почти всички сравнително големи заводи,останали от комунизма са затворени.Доста чирпанлии работят по големите градове и всеки ден пътуват. Останалата част от населението или е заета в полулегалната търговия или работи в административните и държавни учреждения в градчето и около него, като паралелно с това прилично количество народ се изявяват като много дребни фермери.
  Като цяло в Ивайловград дори и образованието е под всякаква критика, като цяло средното образование в Ивайловград е почти изцяло теоретично, без никаква конкретика. (Профилираното обучение)шофьори, шивачки,поне на времето като завършвах бяха така, са ясни. За общообразователната паралелка мога да кажа следното- това е най голямата глупост, която може да съществува, що се отнася до обучение, понеже целта на средното образование не е само да те подготви за висше(то едно висше), но и да ти даде някаква база знания и умения. Една идея – разширяване на дейността на горския разсадник и паралелно създаване на разсадник за декоративни разстения. Друга идея – създаване на фабрика за производство на стафиди и захаросани смокини. Като начало е нужно ивайловградчани да се абстрахират от поговорката – “Кучето кокала нито го яде,нито го дава”. Не мога да си обясня,как след като загива Ивайловград една нормална къща струва 70-80хил. , а в същото време в Чирпан за подобна къща искат около 40хил.

  Reply
 16. “Отговорете ми мили ивайловградчани защо плачете, като например предпочитате да купувате крумувградски хляб,а не местен да не земе да забогатее някой местен ли а?
  При положение, че има местен оператор, който освен неговото изхранва и още семейства, вие сте на БУЛСАТ-да не вземе Наско да забогатее?”
  Количеството!!!
  малко количество продукция -> по ниско качество -> по висока цена
  Супер прост принцип. Нямаш оборот, нямаш средства да подържаш производството. Води до вдигане на цената, за да можеш да задържиш бизнеса и падане на качеството защото не можеш да го направиш с малкото средства. Пазарът е малък и това е.
  Все едно да сравняваш Руската икономика с Българската.

  Reply
 17. Писал съм си името ама или си малък, или не си местен…
  Това не са еврейски коментари, а азбучни истини, известни на целия свят отвъд бариерата.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.