Какво му трябва на Ивайловград

ивайловград, кмет, общински съвет, община ивайловградСлед многобройните коментари изписани за 1 ден в статията по-долу се замислих за това какво наистина му трябва на Ивайловград.

Замислих се започвайки от кмета на града. На първо място кмета трябва да е водеща сила. Кметът трябва непрестанно да търси начини за развитие на икономиката на общината. Да изнамери всички законови лостове за поощряване на бизнеса и за привличането на инвеститори. Да се интересува, запознава и консултира непрестанно по отношение европейското финансиране, което е основно за развитието на подобни западнали селски райони, като ивайловградска община. Такива райони, които Европа има желание да финансира. Да представя навсякъде където е необходимо бизнеса и възможностите за развитие в региона, като с помощта на общинския съвет се опитва да направи тези възможности по-привлекателни. Да се опитва по всякакъв начин да изгради един екип с общинския съвет, с който да работи задружно. Да е близо до бизнеса в града. До хората. Да разговаря с тях за проблемите им. Да се държи с тях като съгражданин, а не като кмет. Все пак ние сме малка община. Непрестанно да наблюдава и вижда какво се случва в тази малка община. Да се опитва да я направи по-приятна за живеене. Да се опитва по всички възможни начина да накара администрацията в тази малка община да работи все по-добре и по-усърдно. Да наблюдава работата и на останалите държавни институции и дружества в общината. Да вижда проблемите им и заедно с тях да се опитва да ги разрешава. И т.н.

След това се замислих за общинския съвет. Замислих се, че това трябва да са хора будни. Хора далновидни и интелигентни. Хора , които милеят за община Ивайловград. Такива, че биха правили всичко за да помогнат най-сетне нещо хубаво да се случи в този забутан край. Хора, които биха работили заедно, проучвайки всички възможности за развитието на икономиката на тази община. Хора, които могат така да разпределят и разходят бюджета на общината, че той да доведе до увеличаването му. Такива, че биха премислили и анализирали заедно всяко решение, което взимат преди да гласуват. И не на последно място хора, които биха работили безвъзмездно или срещу символично заплащане за тази община. За гражданите в нея. Затова те са толкова много хора, събрани в екип. За да работят заедно за една кауза. За една цел. Не да се събират един път в месеца, а всяка седмица, по няколко пъти дори. Да дават пример с действията си. Замислих се, че може би затова на тях е оставена възможността, сами да си гласуват възнагражденията.

Замислих се и за много други неща. За това, че тия гореизброените хора трябва да се опитват да помагат за развитието на спорта, образованието и културата в града. За това този град да възпитава будни и възпитани млади хора. Да им предлага нещо различно от кръчми пълни с продаващи се мазни певици и гърци хвърлящи салфетки върху тях. Да развиват културния живот в града. И всякакви такива неща, които от много години липсват на Ивайловград. Мислих и нищо не измислих.

Сега може би ще кажете, че си фантазирам или говоря глупости, но само така аз виждам нещо различно от изчезването на Ивайловград от картата на България. Защото когато заемането на подобни постове е самоцел, всичко е изгубено. А това е нещото, което реално виждам аз!

P.S. Сядам да уча, пък ако някой има някакво мнение, надявам се стойностно, да вземе да го изрази. Ако има време…

25 thoughts on “Какво му трябва на Ивайловград”

 1. трябват му ЦИГАНИ и ЖП гара,защот град без тези две ъсловия не е град!

  Reply
 2. Всичко, което е написано тук мен ме навежда на една мисъл, какво точно никога не е имал Ивайловград и какво му липсва!? И отговора е един единствен – ИВАЙЛОВГРАД НИКОГА НЕ Е ИМАЛ ДЯСНО УПРАВЛЕНИЕ!!!

  Reply
   • Лично аз мисля, че не му трябва дясно, ляво, средно или каквото и да било управление. Мисля че му трябва екип от личности, които да работят здраво за Ивайловград. Личности, които не се водят от разни интереси и от хора, които са ги издигнали. Личности, които са независими и свободни и милеят за този край. Такива, които постигат всичко със собствени сили.

    Ще кажа и още нещо. Толкова съм се отвратил от политиката, от партии, от разни лобита и интереси, че не искам да ги чувам. Политиците и партийците в България са като хамелеони, сменящи цвета си според заобикалящата ги обстановка….

    Личности трябват, не политици…..

    Reply
    • Да не се задълбочаваме, но аз нямах предвид ПОЛИТИЧЕСКИ дясно, а ИКОНОМИЧЕСКИ дясно, т.е. това което си описал и ти :))))) Знаеш ме колко се интересувам от политика!!! :)))))))

     Reply
 3. Това което е написано е вярно, но граничи със сферата на фантазиите admin. Алчността и лакомията не могат да бъдат изкоренени от българина, както и непреодолимото му желание за власт. Sopata, като чета коментара ти, съм сигурен какво не му трябва. Не му трябват хора като теб.

  Reply
 4. Явно всички тук(визирам и себе си) можем до утре да пишем какво му трябва ПО ПРИНЦИП на града…. но (тук визирам само себе си) нямам идея кой може да го направи…. говорим за млади хора в управлението, говорим за развитие на града…. но в града не остана никой…. баби, дядовци, полицаи и общинари…… няма други. Та кажете КОЙ …..

  Reply
 5. Трябват ви млади хора които са прокудени – отишли някъде другаде да си търсят късмета ! Със съзнанието какво е било и какво ново трябва да се случи за доброто на Града ! Накарайте ги да се върнат!

  Със СТАРИ К.РВИ но бардак не се прави !

  Имате нужда от промяна ! – ПЪЛНА ПРОМЯНА !

  Нужно ви е едно ново начало с нови хора и идеи !

  Вижда се ,че със старата номенклатура НЕ СТАВА ! Всички от горе до долу трябва да се сменят !

  Reply
 6. Уважаеми Аdmin – бихте ли написали 10-те проекта (които по Ваша преценка) са най-важните и неотложни за Ивайловградската Община…? Обръщам се и към другите участници във Форума – нека всеки да напише 10-те важни Проекта за развитието на Общината Ивайловград…? След това ще търсиме начини за тяхното решаване…?
  В очакване на отговорите Ви
  С уважение – Българин – 18.6.11.

  Reply
  • За да се напишат тези 10 важни проекта : Първо общината трябва да има определен приоритет за развитие. В момента се блъждука и се прави каквото дойде без ясна цел за бъдеще. Първо трябва да има едни такива хора , който да направят анализа с плюсовете и минусите за всеки един отрасъл и да се изберат оптимални цели които да се следват. Вече след това може да се мисли за 10, 20 , 30-проекта. То не става ей така , дай да измислим 10-проекта. За това е така Ивайловград , правят се проекти без да се мисли изобщо …….

   Reply
   • Всички много приказват проекти, та проекти, но съм убеден, че са много малко тези, които знаят какво означава това. А що се отнася за SWOT анализа / с плюсовете и минусите за всеки един отрасъл /, можете да се поинтересувате за Общинския план за развитие на Община Ивайловград 2007-2013 г. с визия, приоритети и отрасли, мерки. Но явно сте научени само да голословите и тем подобни.
    Към ПЛУТОН- ти много приказваш, но до колкото знам и се информирам, към твоята мила майка, озеленителка, от 2007 година работят над 100 човека, назначени точно по такива проекти за заетост. И май само общината в Ивайловград разкрива работни места. Като не разбираш, поне не коментирай.

    Reply
    • Сега се сетих, че точно Плутон ми прати преди 2 години точно този “Общински план за развитие на Община Ивайловград 2007-2013 г.” 😆 Ще напиша и за него нещо, щом отвори темата! И да знаеш, чел съм го целия няколко пъти!!! Гаранция повече пъти от тия от разни хора, които твърдят, че го изпълняват…….

     Само ще ти кажа, че някой от нещата, които са набелязани от специалистите и т.н. които са изготвяли плана са:
     – вилно селище на яз.Ивайловград
     – ремонт на стадиона в Ивайловград
     – депо за преработка на отпадъци
     – съдействие на фирмите за добив на гнайс
     – създаване на работни места
     – стимулиране на лозарството
     и т.н.

     КОЕ ОТ ТИЯ Е ИЗПЪЛНЕНО ОТ 2007 ДО СЕГА??????????????????????????????????? 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿

     Reply
    • “…Към ПЛУТОН- ти много приказваш, но до колкото знам и се информирам, към твоята мила майка, озеленителка, от 2007 година работят над 100 човека, назначени точно по такива проекти за заетост. И май само общината в Ивайловград разкрива работни места. Като не разбираш, поне не коментирай….”

     Леле мале! Въобще не си заслужава да си хабя приказките!

     Абе red, олигофрен неинформиран, ти в цялата община общо заедно с кмета ли ги преброи 100 човека?????????? Ама понякога ме изумявате какви глупости изаквате, на които и дете в 1 клас втория срок няма да се хване, щото може да брои!

     Айде като се информираш още малко тогава ще си говорим!

     Reply
     • по-голям олигофрен от теб не съм виждал и се чудя и мая защо още Стефан Танев държи змии в пазвата си и техните змийчета?!

     • Реших да дам своето мнение с copy paste
      Б.Б.
      March 21, 2011 • 9:01 pm

      То това оставаше , кмета да уволнява от лоното си змиите . Ех че добре го каза .
      Змии , змиярник , буренак , трънак , това е естественото Ви местообитание и в такова превърнахте Ивайловград , защото за последните си 3 мандата кмета , има повече от 2000 души уволнени от територията на общината . Нека видим резултатите от преброяването …. , че може цифрата да е по черна

  • Уважаеми Митков, прочети какъв е моят въпрос: Уважаеми Аdmin– бихте ли написали 10-те проекта (които по Ваша преценка) са най-важните и неотложни за Ивайловградската Община…?
   Т.е. – които по Ваша преценка са най-важните и неотложни за Ивайловградската Община…?
   Като задавам въпроса така – това значи – и по ТВОЯ преценка Митков…?
   Много си прав – че не трябва – да се правят проекти без да се мисли изобщо…!
   Та за това мисли КОНКРЕТНО и Предлагай…!
   Нали главата е за това – да Мисли и Предлага – не само шапка да носи…?!
   Такъв е моят въпрос…?
   В очакване на Отговорите и Предложенията Ви!
   С уважение
   Българин

   Reply
   • Що за глупости! По-горе ви бе написано „… приоритети за развитие…” знаят ли се, отговор НЕ! Когато ги уточните, разгласите и обясните по какъв начин ще се подпомагат от страна на общинската администрация ще имате не 10, а 100 такива проекта и ви гарантирам всички ще бъдат не по-малко важни от избилите на пъпа ви 10. Защо не вземете да си вършите работата за която сте избрани, вместо да ловите маймуни с трици!?

    Reply
  • Мисля, че съм писал подобни неща преди доста време, но не пречи пак да напиша какво според мен може да се направи 😀
   Може да направя отделна тема по въпроса, че сега нямам много време. Иначе само един бърз жокер! Общините в България са над 250. Може да се прегледа за няколко дни за какви проекти са кандидатствали и са получили финансиране, естествено приложими в община като нашата! Също така може да се види каква дейност развиват други общини, за да попълват бюджета си. И т.н.

   НО. Тук искам да вметна, че проектите трябва да са такива, които след това да работят за община Ивайловград. Не просто проекти, които са бездънни ями за наливане на средства. Защото едно е да получиш финансиране и да изпълниш проекта, друго е той да носи приходи на общината след това, а съвсем друго е след това този проект да изисква още и още финансиране и да не може да се самоиздържа.

   Отделно има проекти, които са не безсмислени, ами дори бих казал малоумни. Те трябва да се избягват, въпреки че от тях най-лесно се отклоняват средства…

   Reply
 7. Болгарино, ако си редовен читател в този сайт няма да задаваш такъв въпрос. Всички сме изказвали идеи и мнения по различните теми. За конкретни проекти обаче е глупаво да се пита ей така, както е малоумно да се пишат проекти за 300 000 000 евро и 4200 работни места!!! Според теб това може ли да е сериозен проект за Община Ивайловград. Знам, че идват избори и преди избори и след риболов най-много се лъже, ама чак такива балъци в Ивайловград не познавам!

  Reply
 8. Red-представи си завършил съм маркетинг и представи си знам какво е SLOT-анализ, но по всичко личи , че вие само го попълвате без да мислите(ако работиш в Общината)Създаване на цели за развитие се прави от иновативни хора .На Общината и трябва това.С еда вила Армира ако си мислите , че може да се създава туризъм и Ивайловград може да се развива като туристическа дестинация основно много се лъжете. Още и още ще бягат хората от там.

  Reply
  • не ме бъркай с общината. Вие явно не търпите хора, които се опитват да защитят усилията на много хора, работещи в общината. Научете се да търпите и друго мнение, различно от вашето

   Reply
   • Далече съм от мисълта , че няма способни хора в общината.Сигурно има доста и такива, но са задуши и им се казва какво да правят.Може би не им се дава възможност за да реализират и да предложат идеите си , но също така и трябват нови хора там.Всичко е една машина за налагане на интересите на някои хора предполагам. Ако виждах някакви нови неща като проекти , който имат по-добра цел от това да се търсят лесни за прибиране от тях пари , нямаше да мисля така. Научиха се за тези години как стават нещата и сега лапат , ли лапат

    Reply
   • Абе, червеничкия, колко пъти сме те питали за мнението ти по различни въпроси? Колко пъти? А ти отговорил ли си веднъж нещо конкретно!?????
    Ето кажи си конкретното мнение и стига си говорил празни приказки:

    * Изграждане на вилно туристическо селище яз.Ивайловград;
    * Участие на общината в проекти за ловен туризъм и спорт с почивни бази спортни бази и хотелски комплекси на язовир Ивайловград;
    * Изграждане на екопътеки и съпътстващи обекти – до исторически обекти в общината;
    * Изграждане на модерен агроцентър, включващ хладилни бази и борса-тържище за зеленчуци и плодове с цел износ на европейските пазари;
    * Съдействие и подпомагане на фирмите от камено-добивната промишленост за сключване на концесионни договори с държавата – за разширение на дейността и нови работни места;
    * Стимулиране на лозарството;
    * Участие на общината в проекти за подобряване плодородието на лозови масиви и залесителни мероприятие за получаване приръст на ценна дървесина;
    * Възстановяване на действащите и занемарени НП- напоителни полета системи на територията на Общината;
    * Изработване и регламентиране на общински, преференциални условия за привличане на инвеститори;
    * Създаване на работни места за квалифицирани кадри в в областта на Туризма и високите технологии;
    * Задържане на младите квалифицирани кадри – ликвидиране на трудовата миграция;
    * Реконструкция на стадиона в гр. Ивайловград;
    * Рехабилитация и преасфалтиране на уличната мрежа в град Ивайловград;
    * Изграждане на спортни терени в четирите Вторични центрове на общината – в селата Свирачи, Пелевун, Железино, Ббелополци;
    * Стимулиране на развитието на консервната промишленост;
    * Преработване на млеко и производство на млечни произведения;
    * Изграждане на депо за преработка на отпадъците на територията на община Ивайловград;
    * Енергийно саниране на сгради общинска собственост (публична и частна);
    * Подмяна на водопроводната мрежа гр. Ивайловград;
    * Подмяна на съществуваща водопроводната мрежа в селата на община Ивайловград;
    * Цифрови модели на град Ивайловград и вторичните общински центрове;
    * Комплексно, бързо и качествено обслужване на инвеститорите, населението и проектирането.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.