Коментар от ръководството на читалище Пробуда

читалище, пробуда, читалище пробуда, ивайловградСлед всички нападки изписани в сайта, ръководството на читалище “Пробуда” изпрати коментар по темата, за да внесе малко повече яснота по въпроса.

Спроред мен това е начина. Ако друга засегната страна иска да направи своя коментар, може да го изпрати и той ще бъде публикуван!

“През последните дни читалището в Ивайловград, което съществува от 1914 г. е обект на еднолични и скрити нападки, които създават нереална обществена полемика, с което се уронва престижа на единствената независима културна институция, отстояла на превратностите на времето, съхранила духовността, културата и българщината в Ивайловград.

Стореното през последните 10 години в читалището е видимо, не само с извършената коренна промяна във визията му, но и в изявите на съществуващите 15 творчески колектива, в препълнените зали, в удовлетвореността на публиката.

Днес, то е място за развитие на духовност, творчество и будителство, подкрепяно и оценявано от местна власт, гражданство, фондации и дарители, и трябва да остане такова, а не да се превръща в обект на политически нападки.
Коментираният проект беше написан, реализиран и отчетен от читалището в изключително кратки срокове (4 месеца) със средства на ЕС, чрез програма ФАР през 2008 г., без да са използвани общински финанси. Читалището разплати към фирмата, изпълнител по КСС договорираните стойности за реално извършената работа.

Вследствие на забавени срокове по вина на изпълнителя и отказите да извърши основни и довършителни работи, предписани от МРРБ, се наложи читалището да търси други фирми и изпълнители (което стана със знанието на фирмата изпълнител), за да приключи успешно проекта и същият да бъде приет от МРРБ. Проектът беше одитиран от независим одит и отчетен пред МРРБ през 2009 г., без към него да бъдат отправени забележки.

Изнасянето на информация, фактури и др. финансови документи в публичното пространство е в нарушение на правилата по договора. Изкривена е информацията и във връзка с многократните опити за срещи и преговори, инициатор, на които е било читалището, а не фирмата изпълнител.

Във водената с фирмата кореспонденция сме отказали да потвърдим фактурираните стойности, защото считаме същите за нереални, тъй като поетите ангажименти не бяха изведени до край.
На всички, които желаят да получат пълна информация, сме готови за съдействие.

В следствие на некоректното поведение на фирмата изпълнител, за изнасяне на данни, чрез Кмета и Председателя на Общинския съвет, още в петък /24.06.2011 г./ сме поканили вещо лице за независимо остойностяване на извършената работа, а готовите резултати ще бъдат незабавно изнесени в публичното пространство за сведение.

От читалищното ръководство”

13 thoughts on “Коментар от ръководството на читалище Пробуда”

 1. “…..Вследствие на забавени срокове по вина на изпълнителя и отказите да извърши основни и довършителни работи, предписани от МРРБ, се наложи читалището да търси други фирми и изпълнители (което стана със знанието на фирмата изпълнител), за да приключи успешно проекта и същият да бъде приет от МРРБ. Проектът беше одитиран от независим одит и отчетен пред МРРБ през 2009 г., без към него да бъдат отправени забележки…”

  Може ли читалищното ръководство да каже, защо като към проекта уж няма забележки, ФАР не призна разходите им и читалището само трябва да ги поеме? И не е ли малко нагло от ваша страна да говорите, че читалището само се издържа. Не е ли нагло. Непрекъснато в ОбС- Ивайловград валят молби от читалището за финансиране на дейности, хонорари на ръководители на състави. Колко пъти читалището е поело участие на свои групи на фестивали в страната и чужбина. Много нагло. Ако не е празничния календар на общината, читалището никаква работа не може да свърши. Спрете с лъжите и наглостта си. Общината плаща пари да държите пенсионери на работа, а младите- кучета ги яли. Срам.

  И какво читалищно ръководство сте, като постоянно сте лъгани и манипулирани от вашата председателка и зам.председателка. Вие дадохте ли своето съгласие пенсионерката Златка Шереметева да подпише Запис на заповед за 50 000 лева, които читалището никога няма да може да върне. Много жалко наистина за вас!!

  Reply
 2. Не е зле,да уточните на неизвестния гражданин “гражданин” как се финансира Читалището за да не изпада за напред в комични ситуации.:)

  Reply
  • Ами уточни ги ти , щом си толкоз “вътре в нещата” ! Иначе рискуваш ти да изпаднеш в комична ситуация!

   Reply
  • Читалището се финансира от държавния бюджет чрез община Ивайловград. Но държавната субсидия за читалището е само за издръжка на персонала на читалището/включително и за наетите на работа пенсионери/. Останалото се финансира от община Ивайловград- ремонти, оборудване, хонорари, пътувания на състави, реализация на културни програми. Само последният голям ремонт се изпълни по проект, който обаче читалището не успя да отчете нормално, ФАР не им призна 150 000 лева и сега читалището трябва само да ги намери, за да плати задълженията си към фирмата-изпълнител.
   Нека читалищното ръководство да има доблестта, така както опровергаваше по-горе, така да каже кой финансира читалището!!!

   Reply
 3. Защо читалището не отговаря на въпроса на гражданина “Кой финансира читалището?”. Бяха много активни в началото, а сега замлъкнаха изведнъж. Давайте отговор. Аз ще изчакам вашия и аз ще започна да предоставям чрез форума инфирмация и то каква!

  Reply
  • Като за начало си кажи името!Въпросите се задават директно на хората от които искаш да получиш отговор или на общото събрание на читалището.Разбра ли?

   Reply
   • Много добре съм запознат, а още повече, че читалището трябва да се отчита и пред ОбС- Ивайловград.

    Reply
 4. Г-н, Плутон ли си, Нептун ли си, ще ти кажа едно. Тук е форум и всеки изразява мнението си. Моля да не вземаш страна, защото наблюдавам изказванията ти- ти вземаш страна, а това не е присъщо на един модератор на форум. Аз много добре знам кой финансира читалището- това е общината. Държавната субсидия за читалището е само за издръжка на персонала на читалището/заплати и осигуровки/. Много добре го е казал “Гражданин”- Останалото се финансира от община Ивайловград- ремонти, оборудване, хонорари, пътувания на състави, реализация на културни програми и др.
  Не е нормално едно читалище да се канфрунтира с общината, кучето не трябва да хапе ръката, която го храни.
  Читалището в Ивайловград е регистрирано по 2 закона- по Закона за народните читалища, на базата на който общината им предостави сградата и им превежда субсидия и по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.
  Всичко хубаво, но лошото е, че когато му отърва, читалището се представя като ЮЛНЦ, а когато някой трябва да плаща- По Закона за читалищата.
  Приемай го така, както искаш!!!

  Reply
 5. “Дани, София”, в конкретния случай последното което съм искал е да взема страна, съжалявам, че така се разбра. А в останалите случаи се опитвам да не взимам отношение в споровете освен ако това не ме засяга лично!
  И още веднъж се извинявам за този конкретен случай!

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.