Проект Античната вила Армира

проект античната вила армира, вила армира, антична вила армираВ малката зала на читалището в Ивайловград тази вечер от 18:00 часа ще бъде представен проекта „Антична вила Армира”.

Проекта ще представи доц. д-р Гергана Кабакчиева от Археологическия институт с музей при БАН. Тя е дългогодишен ръководител на работата по архитектурния обект и автор на книгата Великолепието на вила “Армира”. Тя ще представи новият проект за вила Армира, за който община Ивайловград получи финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие”, по схема „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”. Финансирането на проекта по програмата възлиза на 1 771 593 лева.

Работата по проекта предвижда пълна реставрация на колонадата около вътрешния басейн. Предвижда се и изграждането на нов покрив над басейна и реставрация на някой от мраморните фигури. Допълнително ще се реставрират входовете към четири от помещенията, главния вход на вилата системата за подово отопление също е част от архитектурния замисъл. На част от подовите мозайки щяло бъде поставено стъклено покритие, което да позволи на туристите по-отблизо да наблюдават орнаментите и красивите мозаечни фигури.

Проекта „Антична вила Армира” включва освен същинската реставрация и оформянето на зелени площи и засаждането на нарове, смокини и фурми. Едновременно с това ще се изготви и мащабна рекламна кампания, за популяризирането на античната вила Армира като туристическа дестинация.

Като един фен на средиземноморските растения, бих посъветвал община Ивайловград, освен смокините и фурмите, които растат в по-голямата част от южна България, да засадят някой по-екзотични видове, например маслини, лаврово дърво или дафинов лист както му викаме ние, магнолия грандифлора и т.н. Тези растения освен, че са по-рядко срещани, ще привличат погледите на туристите, а и са вечнозелени, за разлика от фурмите и т.н.

Сайта на вила Армира – http://vilaarmira.com/

Източник: www.ivaylovgrad.org

5 thoughts on “Проект Античната вила Армира”

 1. ДО ОБЩИНАРИТЕ
  Като сеете фурми боднете и 2-3 за мен, че много ги тача и ще хода да си ги бера всяка година :mrgreen:

  Reply
 2. Браво! Ама на кого? На Община Ивайловград ли? Не забравяте ли нещо? С риск да засегна етикецията на сънародниците си: Това “Благодаря” или “Браво” дължим на малцина в тази община. Вероятно никой от вас няма да разбере кой буквално се е измъчил, за да направи този проект и най- важното- с този сизифов труд да постигне финансиране на проекта.

  Reply
 3. … но пък за какво ни е. Нас ни интересува само “колко” и това е грозната истина….

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.