26 години от Чернобил

чернобил, 26 години, радиацияСнощи около 1:00 часа се навършиха 26 години от експлозията в ядрената електроцентрала Чернобил.

Годината е 1986, а България се подготвя за манифестации по случай 1 май. Никой българин дори не подозира, че радиоактивния облак се е насочил към родината ни и се кани да ни залее с йод-131, цезий-137, цезий-134 и други радиоактивни частици по случай празника. Е, не никой! Висшите комунисти знаят това и взимат всички мерки да го прикрият, и естествено да опазят само собственото си здраве. А какво се случва с останалите българи? Ами ние през това време нагъваме пресни зеленчуци и се радваме на хубавото време, играейки си в радиоактивния прах пред блока… На снимката виждате щастливци манифестиращи в София, ободрени от навалелия ги радиоактивен дъжд…
Сега защитниците на тоталитаризма ще кажат отново, че Костов или ГЕРБ са им виновни, но истината е, че дори след като целият свят вече е знаел за опасността, никой в България не е предприел мерки да съобщи на гражданите за проблема и за това как може да предпазят своето здраве!!!

Но да не мислите, че най-лошото е било, че комунистите са си мълчали. Не! По-лошото е, че те са лъгали българите, че проблема с радиацията е бил решен. И ако се чудите защо има много млади хора заболели от рак, това е една от причините…

“…на 23 май БТА почти тържествено информира, че „всички ограничения се отменят“. Това обаче бе абсолютно необосновано и прибързано, защото до този момент си беше почти отишъл само йод 131, а много други радионуклиди начело с цезий-137 (с период на полуразпад 30 години) и цезий-134 (2 години) си бяха тук“. Той споменава и за

Втория радиационен пик

в края на 1986 – началото на 1987 г., получил се, защото „народното стопанство“ не се съобразява с препоръките на експертите да изхвърли първия пролетен откос от зелените фуражи, и така радионуклидите попадат в месото и млякото. Чрез храните цезият в организма на хората се увеличава силно, като на места достига стойности, по-високи от май 1986 г. Това е т.нар. втори Чернобил за България.

Равносметката? След 1990 г. екип от катедра „Атомна физика“ издава книга „Истината за чернобилските замърсявания в България“. Изследванията показват, че сумарната радиоактивност, отложена през май 1986 г., е по-висока от стойностите през чист период, както следва – 90 до 1400 пъти в Северна България; 340 до 1700 пъти в Южна България, 1300 до 31 000 пъти в планинските райони. По степен на замърсяване (ако не броим Русия, Украйна и Белорус) България е на пето място в Европа след Швеция, Финландия, Австрия и Норвегия по ефективна доза облъчване на населението за първата година, обаче е на първо място на Стария континент – заради липсата на информация, оттам и на предпазни мерки.”

Източник на цитата: Вестник Капитал

12 thoughts on “26 години от Чернобил”

 1. Изроди !
  Вашта м____ !
  Кой е бил секретарят на БКП тогава в Ивайловград ?
  Кой е бил кмет ?
  Началника на милицията ?
  Никой да не се чуди и мае за онкологичните заболявания в общината !
  Потрес …..
  Източните и Средните Родопи са били най-засегнатото място у нас от аварията в Чернобил, а най-ниски нива на радиация са засечени във Враца. Това разкри доц. Нина Чобанова от Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) пред “Телеграф”.

  Reply
  • Помня тогава как другаря Илчев по НВО
   ни мереше с брояча и безпогрешно откриваше
   кои е крал череши предния ден по лозята :))))))))))))))))))

   Reply
 2. Много ме съмнява някой от тогавашните управници на града да е знаел за радиационния облак. Всичко е било покрито на много по-високо място.
  Иначе си спомням как за първи май се натъпках до козирката с агнешко и зелена салата и после след почивните дни дойдоха д газки да извозват марулите и лука от пазара “Красно село”. Направо бях шашнат…

  Reply
 3. Кмет през 1986г. е Павел Кирчев .
  Началник на милицията Манолов /Наков/ .
  Анатема сатани !
  И докато в други общини се хващат за гушите http://www.blitz.bg/news/article/138358 то в Ивайловград са „единни”
  Няма как нашата „любимка” Масларова да не е номинирана от БСП Ивайловград за член на НС . Продължавайте в същият дух другари и тук избори ще спечелите на куков ден по време на куково лято .
  Оставям на мира 1986г. , но за 2012 г. знам кои са наследниците на изродите които скриха истината – ей го на „ръководството”
  http://img41.imageshack.us/img41/5149/56115810412998305318510.jpg
  p.s. Boristraikov толкова ли сте наивен за да твърдите че не са знаели другарите ?

  Reply
  • За съжаление не съм наивен.
   Работя в системата на МВР от 1986 госина и знам за какво говоря. Сигурен съм на 98% в това, което пиша. Просто имах достър до информация, до която обикновенните хора нямаха. Сега си представете същото, но умножено по 5, примерно…
   Аз също разблах няколко дни след 1 май за аварията.
   Мислите ли, че някой отговорен другар е вдигнал червения телефон и е казал на кмета:
   “- Длугарю Кирчев, стана авария в атомна централа на братския Съветски съюз, НО вие не казвайте на другарите по селата, за да не вдигаме паника. Все пак това е АЕЦ на братския съветски народ!”
   Не мисля, ходил съм в Ивайловград по времето на бай Тошо и знам за какво говоря. Просто Ортаккьой беше една изолирана до някъде община, където новостите изваха с леко закъснение-

   пп:може и да не съм прав, да бъркам за всичко, може би в Ивйловград новините са идвале преди в София. Знам ли…

   Reply
 4. Изминявам се за правописните грешки, но до сега празнувах – брат ми е Георги.

  Reply
  • Форумният принципал няма нужда от извинения относно правопис .
   Имало е ЦК на БКП + УБО + Народна Милиция + Народно събрание съответно народни представители като този за Кърджали окръг е и Председател
   на изкривеният тогавашен български парламент или Георги Атанасов ! Въпросният другар да не се е обадил на кметовете на подопечните му общини ли ?
   За съжаление аз също не съм наивник и затова твърдя – не по малко от 2000 души висша номенклатура са знаели за инцидента вкл. поне 1-3 души в Ивайловград . Между впрочем ако примерно кавалът има 9 дупки , то през 1986 г. Вие сте били 10-тата и нямало е как някой на Вас да Ви подшушне .
   Заповядай да изпием по едно вино извън бай Тошовото време в Ивайловград 🙂
   p.s. прибързах с поканата – изпихме всичко затова за “божолето” ноември .

   Reply
   • За виното – приемам. А за денетата дупка – не, бях 11-тата… 😀

    Reply
    • Ще се детоксикираме дружно макар с 26 годишно закъснение 🙂
     Сори за дупките и кавалът ако звучат обидно .

     Reply
     • Ако имате проблеми с изпиването на алкохола и тежките мезета, ще се включа най-дружески да ви помогна :mhihi: :mhihi: :mhihi:

 5. Ха да ви еба путката майчина болшевишка, кремлински лайна…Анатема за вас, безродници !

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.