За спорта и младите в Ивайловград

спорта, младите, в ивайловградИли колко е трудно да се монтират няколко гимнастически уреда, за да има къде да тренират децата на Ивайловград!

Всички знаете, че спорта в Ивайловград последните години е в немилост и пред изчезване. Например футболния отбор, който тази година завърши с общо 2 точки и 16:87 голова разлика. Да не говорим, че ако искаш да тренираш баскетбол или волейбол в Ивайловград, е невъзможно още от преди повече от 15 години, когато аз бях ученик. Да не говорим за практикуването на други спортове. И вместо да бъдат насърчавани младите да спортуват, те все по-често прекарват свободното си време в кръчмите и баровете.

Но въпреки всичко това все още има ученици, на които им се спортува. Които избират спорта пред цигарите и алкохола. Които са сами са решили да тренират, но им е трудно да го правят, защото в цял Ивайловград няма дори един свестен гимнастически уред! Е, има една успоредка, която преди се намираше над волейболното игрище, сега преместена в бившия зоокът на училището. Но дори тя не е монтирана надеждно и това създава предпоставка някой от трениращите на нея младежи, да се нарани. Да не говорим за качествен лост или нещо повече.

Но каква е историята? Сигурно всички помните успоредките в училището в Ивайловград. Толкова години не бяха мръднали и се използваха без проблем от поколения ученици. И така допреди няколко години, когато те бяха преместени и сега на тяхно място има купчина камъни и треволяци. Та те бяха преместени, но по думи на учениците, сега не са монтирани надеждно и тренировките на тях са опасни. Освен това незнайно защо толкова години никой не се е сетил да монтира един лост в двора на училището. Това са основни гимнастически уреди, да не говорим за нещо повече! Има монтиран един преди изборите от бившето управление на Ивайловград на стадиона в града и то след много молби от страна на ученици от СОУ Христо Ботев. Отделно имаме информация, че от началото на учебната година, която вече приключва, на младежите е обещан лост в двора на училището, който все още не е монтиран явно, защото все още се проектира и изгражда. Все пак един лост е много сложно П-образно спортно съоръжение и са нужни скъпоплатени проектанти за изграждането му!!!

И така, ако някой, от който зависи нещо, прочете тази статия, моля да се опита да направи нещо, за да осигури място за спортуване на тези деца. Сигурен съм, че и самите ученици ще са готови да помогнат с труда си, за да получат едно приятно място за спортуване!

Все пак всички искат Ивайловград да продължи да съществува, а как точно да се случи това, ако не го направим поне малко привлекателен за младите? Кой точно би избрал да живее в т.нат. град, в който няма възможност да се осигурят дори 2-3 гимнастически уреда за учениците, които имат желание да спортуват?

И накрая ви пускам една снимка от Хаджидимово, град с население около 3000 жители и община с бюджет по-нисък от този на община Ивайловград! Ами лично на мен ми се свива сърцето, като я гледам тази снимка, не знам за вас?

P.S. Mens sana in corpore sano!

спорт, ивайловград, ученици

33 thoughts on “За спорта и младите в Ивайловград”

 1. Админ
  Много е трудно да се монтират гимнастически уреди !
  Защо ли ?
  Пари не липсват за всевъзможни измишльотини .
  Места за уреди колкото щеш .
  Липсва – ИНИЦИАТИВА .
  Това е едно такова нещо което е продиктувано от обществени нужди ама не ти да се сещаш за него ами
  хората които получават заплата .
  Като ги почнеш от учителя по физкултура минеш през директорите на училища и после 2-ят етаж на общината зам . кметове и кметици.Ама не да ги почнеш с думи ами една тояга трябва .
  За 2-ят етаж на общината има смекчаващо вината обстоятелство от 7-8 месеца са така че по една тояга на калпак .
  Ама за учителя и директора по 100 тояги на голо на площада !
  Ама ха и хрантутници ! Как няма да ви дойде на акъла досега !?
  Ами то акълът ви е зает с PR акции – ето ново крило построихме и със собственото ви физическо оцеляване че като ви гледам отзад приличате на тежкоатлети .
  p.s.отивам до черницата за пръчка 😀

  Reply
 2. Преди известно време, както си седяхме на по чашка с комшията стигнахме до идеята да направим до кооперацията, в която живеем детска площадка. И за моята внучка добре, и за неговата племенница. Пък и за другите деца от махалата. Решихме го и след два-три дни се заехме с проучване на въпроса – аджеба как да го направим така, че всичко да е редовно и законно.
  След известно използване на връзки и познати стигнах до главния архитект на общината с идеята администрацията да помогне за реализиране на тази наша идея. Срещнах се с човека, започнах да му разказвам къде и как мислиме да направиме кът за децата. Той ме изслуша търпеливо и после ми обясни защо няма да стане това, което сме решили.

  1. Люлките и пързалката трябва да са направени от материали, които са безопасни за децата.
  2. Боите, с които са боядисване не трябва да са отровни.
  3. Трябва да има специално покритие на земята от гумирана настилка.
  5. Оградката на съоръжението трябва да е…
  4. След като направим всичко това с комшията общинската администрация ще ни каже едно “Мерси” и ще актува съоръженията като нейни.

  Имаше и още, но след всичко казано по-горе аз просто спрях да слушам. Просто разбрах, че тая няма да я бъде.

  И накрая въпроса – “Защо написах всичко това?” – ами оказа се, че не е толкова лесно и просто да поставиш дори и един лост или успоредка за общо ползване. Имахме хубава идея, инициатива, пари за влагане, но… има си законови изисквания за това да се направи спортна или детска площадка.
  Не защитавам нито кметицата, нито който и да е от общината, просто казвам как се сблъсках с тези казуси.

  Reply
  • Ами дай тогава нищо да не правим :mhihi: Особено тия, които са отговорни, че си имат оправдание :mhihi:
   И никой не е казал нищо за г-жа Овчарова, тя само може да помогне ❗ защото май няма кой друг да се сети, дори и да си пиша тука до припадък ❗

   Reply
  • Незнам изискванията за детска площадка, но в Казанлък има направена такава от 200 литрови варели -боядисани.

   Reply
 3. то и млади не останаха вече.и това игрище в квартала за какво го направиха(парички да приберат) 😆 .нищо с акъла си не се правеше досега.да се надяваме поне за новата учебна година да има нещо подобрено,направен.ДА СЕ РАБОТИ ЛЯТОТО,НЕ ДА СИ СЕДЯТ НА КЛИМАТИКА И ДА СЕ ПИТАТ”ама ти гледали филма снощи,лозята как са,направили киселите краставички и тн.тн”

  Reply
 4. Не съм в Ивайловград от доста време, но знам че ив двете поделения – гранично и МНО имаха спортни площадки добре оборудвани с успоредки, халки и висилка, където войниците правеха упражнения (бяха задължителни).Та въпроса ми е защо не се използват тези уреди, ако все още са на мястото си (не са станали на скрап).Прочетох коментара на Борис Трайков за това какво му е отговорил архитекта.Не всички детски площадки са изпълнени с такива изисквания.Тук в Горна Оряховица има монтирани детски катерушки, пързалки и други места за игири в парка направо на тревата, някои са метални.Само за пързалките пред самата пързалка има направено място, което е пълно с пясък, та като се пързаля детето пясъка да не позволи да се удари.Все ми се струва, че на архитекта задачата е била по-скоро как да ги откаже да направят нещо полезно, отколкото да ги насърчи.Около ивайловград има гора, има и добри дърводелци, не е трудно да се направи нещо от дънера на едно дърво та дори то да е едно магаренце.Може да се измисли, идеи има много.Така, че не се отказвайте, то е за децата, а всичко, което се направи за тях и в името на тях е добро.

  Reply
  • Много правилно! Ето един лост в село Свирачи в училището. Така е не знам от колко години, може би е по-стар от мен и не е мръднал ❗ И не е голяма философия. Стига някой да има желание, да свърши нещо за децата…

   Reply
  • Госпожо Григорова ,
   добре сте написали и предложили как и какво да се случи . Вие предлагате готово решение !
   Но защо давате готово решение – защото на готованци какво друго да е ?
   От Горна дават съвети ейййй как не ви е срам !
   НО въпростният пост не касае само това П – образно сложно съоръжение а промяна на
   мисленето на власт имащите !
   Въпросното П – образно е най елементарното нещо си !
   Още утре в МОН Хасково с тоягата ! И шефа им да ги извика инспекторите
   дето проверяват и пишат че учебните занятия протичат отлично и учениците имат среда за спорт и дрън та пляс .
   “на младежите е обещан лост в двора на училището” / цитат/ – Админ и ти ли толкова лековерен като децата ?
   И какво ? Да им шибнем по няколко виртуални май _и в сайта и да почнат да бачкат ли ?
   Няма да се случи това със самовлюбени паразити !
   Не става с думи – или тоягата или метлата !

   Reply
 5. 4 люлки, 3 пързалки ( без тези в училището)средно по … справка в общината за броя на децата, като изключвам внучетата пребиваващи в града. По някои критерии тези съоръжения определено не отговарят на изискванията изброени по-горе от архитекта.

  Reply
 6. Е, има страхотна площадка за стрийт-фитнес в Ивайловград. Уникална е – дори за Европа. А много младежи ходят та-браво, СУПЕР СА. Много се кефя на това. Дори вече има организиран и турнир, който ще е супер шоу.

  Reply
  • Само “браво” ли ?!
   Ами “успех” и “поздравявам кметицата ” защо ги забравяш , лизачо? И къде да ходят младежите ( дали ходят на площадката е спорно ) след като УНИКАЛНО бе закрит детския комплекс с неговите форми по футбол , баскет и др. спортни дисциплини , а също и танцовия състав ( главния обект на завист и пъклени планове от страна на кметицата) ?

   Я виж тук какво правят нормалните хора : http://www.youtube.com/watch?v=1pet5HuD5Xc

   А нещо за УНИКАЛНИТЕ ” улици ” на града ни ( не само в Европа ) няма ли да кажеш / а само те ли / ? Явно , май не стават за лесно фукане и за раздаване на награди и грамоти и пр. нарцистични похвати ?!

   Reply
   • Хайде малко по-умерено с приказките. Водя си детето там, а на него му е приятно. Не ме интересуваш ти и мнението ти. Ако искаш да ме наречеш лизач-заповядай. Къщата ми е точно срещу Винпрома, казвам се Георги Георгиев и ако някой ме нарича лизач е голям смотльо.

    Reply
    • Може да си и Петьо Петев и да живееш във всички кътчета на Европа едновременно , щом не си видял по-“уникална” площадка и се впечатляваш токова “комплексно”. Поздравявам те за широкия кръгозор , щом не се впечатляваш от липсата на болница , например , или си мислиш , че няма да опреш до медицинска помощ? И още куп “привилегии ” и то съвсем от скоро !
     Не съм в Ивайловград , не си спомням кой живее срещу винпрома , пък и не си ме впечатлил ,та да се заинтересувам , отмотльо !
     Само знам , че някъде срещу винпрома са гробищата……

     Reply
     • Благодаря, че положи толкова усилия да ми разшириш кръгозора 🙂 Не са само гробищата срещу Винпрома. Ако имаш път към Ивайловград мини да те почерпя една бира, а дали ще те изпратя по ума-зависи от теб.

 7. Мисля си, че този, Синият, знае само да дрънка. Освен обиди в речника му няма нищо друго. И да, много е лесно да обиждаш когато си инкогнито. За неразбралите сини мога и да обясня какво означава тази дума 🙂

  Reply
  • Мислиш, че знаеш или знаеш , че мислиш ?! Уточни го най-напред за себе си – аз съм лесен!
   Казвам се Трайкоборисов – ето, не съм инкогнито 😀

   Reply
 8. Не искам да определям кой какъв е, но не е коректно да не познаваш някого и да слагаш епитети. За състоянието на Ивайловград отдавна знам. Освен това наистина не ми е ясно кой се крие зад @ Син, та дрънка, за да трябва да го впечатлявам.

  Reply
  • Смешно ми е до съжаление , когато някой , който не е ходил по-далече от Папистановата бахча , научи някоя нова дума се мъчи да блесне , изкарвайки се гражданин на света ! И незнайно защо заема позата на хипопотам , затънал до гуша в калта , обаче отворил голяма уста и лее плоски купешки суперлативи за неща , които вижда за пръв път ( иначе нямаше да е впечатлен ) , които отдавна трябваше да са направени и които в другите градове отдавна са традиция ! ( споко – кметицата ще те потупа по рамото – вече знае кой си )
   Подхвърлих ти темата за детския комплекс с неговите спортни форми – съвсем по темата – никаква реакция , никаква гражданска позиция от “Аз”-страна !
   Бъзнах те (каква просташка дума само – друго си е финес като “инкогнито”) за подобието на улици – отново реакция на умряло куче!
   Припомних ти и другата нова придобивка – липсата на болница – отново липса на позиция ,не дай си боже-гражданска ! Много добре знам , че има доста къщи около винпрома( пътя ми е оттам) ,не само гробища , но нарочно те навеждам на мисълта каква е алтернативата на Ивайловград след като няма болница – не можа да зацепиш.
   МНОГО Е ЛЕСНО ДА СИ ПАСИВЕН РЕГИСТРАТОР НА СЪБИТИЯТА , пък ако ще ида не си инкогнито!
   Къде е гражданската ти позиция на ивайловградчанин ?! Явно – в суперлативите !
   Скука !

   Reply
 9. И какво-на някой анонимник, който се прави на много остроумен трябва да изразя гражданската си позиция в интернет-форум ли? Не е за мен това. За пореден път те каня дружелюбно-ако искаш да ми научиш позицията-заповядай у дома ми. Тук само правим кодош на хората. БТВ и аз не научих гражданската ти позиция. Нещата които посочваш като проблеми ги знам отдавна.

  Reply
 10. Слушай, Синьо Дрънкало, човека си каза кой е и къде живее.
  Сега ще ти кажа кой съм аз и къде ще живея. Казвам се Борис Трайков, роден съм в София, но ще си карам старините в с. Славеево. Защото този край ми харесва и ми харесват хората в него.
  А сега да те видим теб, след като вече не си хипопотам, дали ти стиска. Да те чуем кой си, от къде си.

  Reply
 11. Само кажи в колко часа ще се изказваш от трибуната на Народното събрание и ще те чуем?

  “Не бил от тук, но пък пътят му бил минавал през винпрома; ходил бил, не бил ходил на Папистановата бахча?”
  Нещо на раздвоение на личността ми замирисва?
  То, един Болен стига! Защо са ни други?
  Танев/Танева?

  Reply
  • Хапчетата , хапчетата – последната доза май ти е дошла в повече ?!

   Впрочем , виждаш ли още розови слонове , защото мисля да те питам -дали правиш разлика между предлозите “в” и “от” /Ивайловград / ?
   Тези , които са ходили на училище я правят……

   Reply
 12. Ти го плюеш, то ти вика “Дъжд вали”. Поредният (но не последният) форумен трол. Няма да се занимавам повече с теб.

  Reply
 13. Честит рожден ден на кметицата ! Да е жива, здрава и все така вдъхновена ! И все така да не забравя, че и по селата живеят хора ! А ние ще я обичаме и поддържаме !

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.