75 години от откриването на паметника на връх Черни рид

В навечерието на 100 г. от Балканската война, трябва  да отбележим и 75 г. от освещаването на паметника на в. „Черни рид“.

Паметника на в. „Черни рид“, който е най-величественият такъв изграден в община Ивайловград. Много от младите хора живеещи в общината са го виждали само от прозореца на колата минавайки покрай с. Черни рид и дори не знаят неговото значение. Същият е изграден със средства събирани от инициативен комитет, като вероятно няма семейство от тогавашната Ивайловградска околия, което да не е дало от залъка си за изграждането на този монумент. Загиналите герои за обединена майка България и жителите дарили и изградили този паметник заслужават нашата вечна признателност.

Паметникът е открит на 21 юни 1937 година  (пет дни след рождението на Симеон Сакскобургготски княз Търновски). Проекта е на младия архитект Св. Сотиров от София, които по това време е работил в нашата околия и дарил безвъзмездно труда си за каузата. Строежа е изпълнен под ръководството на председателя на строителния комитет подполковник Велизаров, който е организирал и събирането на помощи за строежа. На церемонията са присъствали много гости. Официалното откриване на монумента е извършено от делегирания от Военното министерство полковник Даскалов командир на 8 ППГ. Отслужена е панахида от 10 свещеници, а подполковник Дамян Илиев е изнесъл реч, ето част от нея:

„В знак на признателност и почит от името на храбрата българска войска, поднасям венец от живи цветя Вам герои скъпи. Родната войска тачи вашата памет и помни завета ваш. Тя расте, работи и стяга свойте редове, и е готова да се понесе като хала по примера ваш, за да догони вашето победно ура!“

В наши дни, най-малкото което можем да направим е, минавайки покрай Черни рид да се отбиваме и почетем героите с едно цвете или минута мълчание. Родолюбиви граждани със собствени средства са поръчали табелите поставени на кръстовището към селото, така че вече нямаме и оправдание, че не знаем от къде се минава!

……………..

ПОКЛОН

 

(информацията е взаимствана от ивайловградския вестник „Беломорец“ година 1, брой 5, 26 юни 1937 г. издател Иван Р. Терзиев)

 

4 thoughts on “75 години от откриването на паметника на връх Черни рид”

 1. ………най-величественият !
  ………да не е дало от залъка си !
  ………обединена майка България !
  ………нашата вечна признателност. !
  ………дарил безвъзмездно труга си за каузата !
  ………панахида от 10 свещеници !
  ………венец от живи цветя Вам герои скъпи !
  ………почетем героите !
  ПОКЛОН
  p.s само на мен ли ми тупа учестено сърцето

  Reply
  • Героите ще бъдат почетени подобаващо, но не от властта, а от признателните българи, чиито деди са дали от залъга си, за да го има днес този величествен паметник… Днешната власт има други приоритети- не история и култура, а строене на магистрали- асфалт, който ББ сам ще си ядеееееееееееее….

   Reply
 2. Има ли някой информация дали има в с. белополяне иили околните гробище на войниците загинали през балканската война.

  Reply
  • Моят прадядо е погребан в с. Ак Алан на 20.11.1912г. Бил е ефрейтор в 45 пехотен полк 1ва рота на пета пехотна Дунавска дивизия. В гобищата на с.Осмар , община Шумен има паметник, въпреки че не е погребан там… А също се интересувам какво се е случило и има ли гробище , или братска могила. При битката на Чаталжанската укрепена позиция са загинали 12000 души само от Трета армия… 18-20000 са били болни от холера… Нима никой не знае къде са погребани.
   Ако някой Ви е отговорил, моля споделете го..
   Диана Димитрова
   Не знам след 5 години тази реплика ще стигне до Вас…

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.