В Ивайловград се проведе изпит за озеленители

ивайловград, озеленители, озеленяване, пътни майсториОбщина Ивайловград съобщи, че днес 30 кандидат-озеленители са се явили на изпит, с който завърши едномесечния им курс на обучение.

Съобщава се също, че и вчера се е провел изпит, като на него са се явили 15 ивайловградчани обучени като пътни майстори. Всичките 45-ма явили се на изпита, явно ще получат добри резултати. Това се разбира от новината, където се съобщава, че и 45-тимата ще получат удостоверенията си за успешно завършен курс, а след това ще бъдат назначени на работа за срок от една година. Това ще стане по проект „Нов избор развитие и реализация” – „Озеленяване” и „Пътна поддръжка” към Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Общият брой ивайловградчани, които ще бъдат обучени и ще намерят работа с помощта на тази програма е 95.

И така, след като прочетох тази новина се замислих, какво ще правят въпросните хора. Пътните майстори се надявам, ще се включат в ремонтите на уличната мрежа в Ивайловград, защото тя в момента е в окаяно състояние. Или поне ще помогнат за пренареждането на паветата по центъра на града и особено пред община Ивайловград, защото и там положението е плачевно. За тях ще има работа.

Работа сигурно ще има и за големия брой т.нар. озеленители, които обаче не разбрах точно какво ще правят. Търсих навсякъде, но не пише нищо повече от ще работят като озеленители. Надявам се и на част от тях ще им се намери работа в рамките на Ивайловград. След безразборното изсичане на дърветата града има нужда от зеленина. Особено в летните жеги, които в Ивайловград са непоносими. Особено като се има предвид, че в Ивайловград дъждът е изключително рядко явление. Дано някой се сети, да засади малко нормални дървета, които да красят града и да възпират летните жеги!

И да не пропусна, ако ще садите дръвчета в града, не се садят сега. Най-добре края на зимата. Видяхме „кадърните“ агрономи какво направиха с опитните насаждения от маслини, дето накараха хората да посадят декември. Ами естествено, че нищо няма да стане, при условие, че дръвчетата не се бяха вкоренили и ги удари сибирския студ… Виждал и в София как общината сади дръвчета август месец, което е върха на простотията, защото до септември всичките бяха сухи като барут…

P.S. Някой няма ли най-накрая да се сети да оправи улиците в центъра на града пред община, училище, полиция, музей и т.н.

Източник: ivaylovgrad.org

озеленяване, ивайловград

11 thoughts on “В Ивайловград се проведе изпит за озеленители”

 1. Ако под “полици” имаш в предвид МВР-то… Какво да и правят на тази улица? Нали в началото на годината и пренаредиха паветата? Пред общината наистина има нужда от пренареждане и добавяне на павета, че направо е ужас 😐 Вярно града има нужда от засаждане на дръвчета(особенно по главните улици) 🙂 Дано озеленителите ако се сетят да садят дръвчетата по средата на тротоара ще е супер ❗ Хем ще има сянка на целия тротоар, хем няма да може да се паркират коли 💡

  Reply
  • Добре де, точно пред входа на полицията са ОК, ама на метри от нея не са. Ако искаш мога да ти ги снимам, ама е ясно, че ти можеш да минеш да си ги видиш :mhihi:

   Reply
 2. В община Ивайловград отдавна имат създадена традиция да унищожават , а не да създават !
  След като олющиха града откъм зеленина / и продължават да го правят / , скоро промяна в градската флора няма да има , въпреки “калабалъка” от т.нар. озеленители. Защото : 1. Имайки предвид досегашните действия на общината по отношение на озеленяването , не виждам кой и на какво добро в това отношение може да ги научи ; 2.Едно дърво не израства за един ден , както вероятно си мислят общинарите, но пък се унищожава за няколко минути , което , естествено , е много по-лесно .
  Но някой трябва да помисли преди това , но от досегашните действия на общинарите ,разбирам , че са лишени от такава физиологична дейност. И резултата следва закономерно…….

  Reply
 3. Разхождайки се из София, видях в едно посолство :mhihi: че и те по примера на община Ивайловград :mhihi: за взели да подкастрят дърветата, ама явно имат по-кадърни озеленители, та не ги режат от дъното………….
  Това е снимано на 4-ти май. Ще мина тия дни да го снимам, да видим как е!!!!

  Reply
 4. В много европейски градове /за всичките не мога да гарантирам/ дърветата са с корони , подобни на тази от снимката – чадъроподобни за да не пречат на движението и същевременно да правят сянка. Естествено короната е рехава , за да не се чупят клоните от вятъра. И го правят по елементарен начин : камион с монтирана подвижна платформа между кабината и коша.
  Двама работника , единият от които с резачка , кастрят и хвърлят клоните в коша на камиона . Ако падне боклук отвън , шофьора го събира с метла . И така от дърво на дърво и догодина пак .
  Елементарно , Уотсън…… / естествено , екипа не е само един/

  p.s. Нали и ние сме в Европа ?!…..

  Reply
  • какви корони и морони са ви в главите.в ивайловград се реже за да се отопляват определени хора зимата безплатно.какви екипи са ви влезли в главите.така се заграбват пари спестени от дърва за огрев на някой наши хора и сгради.

   Reply
   • А бе , ти чул ли си , че има меки широколистни (липи,тополи и др) и твърди широколистни (дъб, габър и др) и че има огромна разлика в топлината , отдавана от едните и от другите ?
    Явно не си чул , защото нямаше да си проветряваш устата публично. Пък и нямам намерение да ти отварям очите – остани си дезинформиран !

    Reply
    • Не съм запознат, но да попитам – чинарите към меките или към твърдите широколистни спадат ❓

     Reply
 5. Как какво направиха ?! Увиха с бодли де що има стърчащо /добре че не дойдойа у нас у спалнйята/ и го кръстиха украса , та да се чудят бабите къде да се подпрат като се подлизнат на ледо .Йордановден мина -“украсите” още си стоят, такава красота сваля ли се ?! Явно чакат съвсем да им опадат игличките , да да има работа и за многото “чистофайници” назначени от общината . Или ,може би чакат да заработи новото частно БКС …

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.