Община Ивайловград получава пари за саниране на сградата си

община ивайловград, средства за саниране, получаваОбщина Ивайловград ще получи пари за саниране на сградата, в която се помещава на стойност 150 000 лева.

Тук може да се отбележат някой интересни факти, преди да преминем към същинската част на новината. Първо, изгражданата нова част на сградата на СОУ „Христо Ботев“ в град Ивайловград ще бъде санирана. Това означава, че половината сграда ще е изградена от тухли, а другата половина от ИТОНГ и съответната изолация. Друг интересен момент е сградта на община Ивайловград, за която има вече отпуснати средства. Хубаво е да се знае, че точно преди изборите предходното управление направиха ремонт на отоплителната инсталация на сградата, за който се трвърди, че е бил безсмислен. Също така работещите в нея обясниха, че тази инсталация няма достатъчно мощност за да затопли сградата! Дано с парите, които се отпускат сега, бъде направен качествен ремонт, за да се изразходват по-малко средства и общинарите да имат едно по-комфортно за работа място през зимата!

И така, дано на общинарите да им е по-топло зимата, та да работят повече за благото на нашия роден край!

А сега към новината с източник – ivaylovgrad.org:

Премиерът на Република България Бойко Борисов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и здравният министър Десислава Атанасова бяха официалните лица при връчването на договорите за одобрени проекти за енергийна ефективност на 64 общини днес. Проектът на Община Ивайловград за саниране на общинската административна сграда е един от получилите одобрение, сред общо 110 кандидати.

Финансирането, в размер на 47 млн. евро за повишаване на енергийната ефективност на държавни и общински сгради, ще бъде предоставено от Международния фонд “Козлодуй”, администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие. Фондът е създаден след затварянето на двата блока на АЕЦ “Козлодуй” за подпомагане на дейности в енергийния сектор. Процедурите по обществените поръчки ще се изпълняват от Министерството на икономиката. Дейностите ще започнат наесен.

В съответствие с Програмата за енергийна ефективност на Община Ивайловград, в проекта на общината е заложено постигане на енергийна ефективност чрез саниране на целия обект. Общата му стойност е 75 864.60 евро. Предвижда се подмяна на дограмата по фасадата, топлинно изолиране на външните стени, на покрива и на пода и въвеждане на система за автоматично регулиране на отоплителната инсталация. Прилагането на тези мерки ще доведе до спестяване на разходи за електрическа и топлинна енергия.

В списъка на резервните проекти по фонд „Козлодуй” е и този за сградата на СОУ „Христо Ботев”. С него Община Ивайловград кандидатства по същата схема за финансиране от 133 689.13 евро. Стойността на проекта за училището включва както основната сграда, така и топлата връзка към физкултурния салон и самия салон.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.