Пътят на сиренето тръгва от Пелевун

пътят на сиренето, пелевун, село пелевун, сиренеТуристическата атракция “Пътят на сиренето” ще бъде официално открита в Пелевун.

Събитието ще се състои на 18 септември 2012 г. в овцефермата на семейство Хускови в с. Пелевун, Община Ивайловград (Източните Родопи). Туристи и посетители ще могат да наблюдават как се доят овце, как се подквасква млякото и се прави сирене, ще могат да опитат вкусните домашни кисело мляко, масло и сирене на Хускови. На официалното откриване на атракцията “Пътят на сиренето” са очаквани кметът на Ивайловград Диана Овчарова, ръководителят на българско-холандския проект “Новото тракийско злато” (НТЗ) Франк Зандеринк, фермери и собственици на къщи за гости от мрежата на “Новото тракийско злато” в Източните Родопи.

Собственикът на овцефермата Мирослав Хусков е част от мрежата на “Новото тракийско злато”. Проектът го подкрепя с обучение и финансиране.

Атракцията “Пътят на сиренето” е разработена и финансирана по проекта “Новото тракийско злато” в периода ноември 2011 г.-август 2012 г. Чрез демонстрация на традиционни земеделски техники и дегустация на домашно приготвени продукти се цели да се привлекат повече посетители, които да оставят приходи в местната икономика, подобрявайки жизнения стандарт на местното население.

Семейство Хускови са одобрени за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, с което ще ремонтират и обзаведат къща за гости в Пелевун. Овцефермата им е отворена за посетители и туристи, които могат да опитат и на място да си купят домашни мляко, сирене и масло.

Хускови имат стадо от 280 овце-майки, които гледат от 2004 година. Миналата година Мирослав Хусков спечели спечели конкурс, обявен от “Зелени Балкани” с финансовата подкрепа на германската фондация EURONATUR за подпомагане на земеделци и животновъди, развиващи дейността си в райони с високо биологично разнообразие като защитените зони от НАТУРА 2000 и “Зелен Пояс”.

Село Пелевун е сгушено между последните ридове на Източните Родопи, в подножието на връх “Св. Илия”, наричан от местните “Бърчинката”. То е второто по големина село в община Ивайловград. В местността Чаирите на около 2 км северно от селото е открит най-дългият до сега известен тракийски долмен в Родопите, който се отличава с уникалния си архитектурен план. На няколко километра от селото се намират останките от средновековната мраморна крепост “Лютица” и прочутата с мозайките си римска вила Армира. Наблизо е защитената местност “Меандрите на Бяла река”. На няколко километра от селото е изградена площадка за подхранване на черен лешояд, който е застрашен от изчезване вид. В района на близкото село Костилково има стадо каракачански коне, създадено по проекта “Новото тракийско злато”.

Основният поминък на местното население е селското стопанство, предимно животновъдство и тютюнопроизводство. Традиционно се отглежда и сусам, от който се произвежда сусамов тахан. Няколко местни фермери от Пелевун, сред които са и сем. Хускови, по примера на други две източнородопски села – Горно поле и Рабово, правят първи стъпки в съчетанието на земеделие със селски туризъм.

(C) Plovdiv24.bg | Източник:http://news.plovdiv24.bg/380087.html#ixzz26QeYNgIF

2 thoughts on “Пътят на сиренето тръгва от Пелевун”

 1. До Мирослав Хусков!
  Мирославе, поздравявам те за прекрасната Идея…!
  Можеш ли да правиш „Мяхово сирене”…???
  Много пъти са ме питали за ивайловградското Мяхово сирене!
  Ако можеш – отговори ми ! Има голям пазар!
  Още веднъж – ПОЗДРАВЛЕНИЯ !!!
  Един Българин – 24/9/12

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.